14 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

“Ermeni açılımı”nda asıl plân… (1)


A+ | A-

“Nükleer Güvenlik Zirvesi” için Washington’da bulunan Başbakan Erdoğan’ın son Amerika ziyaretine “Ermenistan ile açılım” damgasını vurdu.Günler öncesinden Başbakan Erdoğan’ın Amerika’ya gitmemesinin ABD yönetimine karşı bir protesto gibi algılanmaması için zirveye üst düzey katılım sağlanması ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan’ın da görevinin başında bulunması gerektiği propagandası yapıldı.

Ardından Erdoğan, Tan’ın ABD’ye döneceğini ve kendisinin de gideceğini açıkladı. Amerikan yönetiminin “soykırım tasarısı” ve “protokoller”de Türkiye’ye söz verdiği söylentisi pompalandı. Ancak Washington’un bu konuda söz verdiğine dair hiçbir ciddî haber gelmedi. Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la görüşen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Sayın Büyükelçimizin Washington’a gitmesini gerektiren sebepler”den bahsetti. “Washington olumlu bir tavır sergilemiş” diye konuştu. Büyükelçi Tan, “ABD’den tatmin olduğumuz cevabı aldık” dedi. Lâkin Clinton’un Amerikan Dışilişkiler Komitesinde kabul edilen “Ermeni soykırımı tasarısı”na dair hangi vaadlerde bulunduğuna, Beyaz Saray’ın hangi taahhüdleri verdiğine dair hiçbir bilgi verilmedi. Ne Erdoğan ne de Davutoğlu, bu hususta hiçbir izâhatta bulunmadılar.

Bu arada Başbakan Erdoğan’ın Dışişleri Müsteşarı Sinirlioğlu’nu “özel temsilci” olarak Erivan’a ve peşinden Bakü’ye gönderdiği sırada Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan’dan ve Dışişleri Bakanı Nalbantyan’dan ters açıklamalar gelmeye devam etti…

ERİVAN, ANKARA’YI TAKMIYOR…

Başbakan, her ne kadar ABD’de tekrarladığı gibi “Türkiye’nin uluslar arası hukuka ve ahde vefa ilkesine bağlı olarak ‘protokoller’e sadakatini gösteren bir ülke” olduğunu söylese de, Erivan işgali altındaki Dağlık Karabağ’ı görüşmeler dışı tutma tutumundan vazgeçmedi.

Aksine Sarkisyan, Türkiye ile Ermenistan’ı barıştırmaya götürecek “yol haritası”nın en önemli ögesinin Azerbaycan faktöründen uzak durmak olduğunu bir defa daha duyurdu. Alman Der Spiegel Dergisine, Ankara’nın Karabağ konusundan uzak durmasını “tavsiye” etti. Karabağ konusunun “protokoller”de olmadığını bir defa daha hatırlattı.

Dahası, tıpkı Ermenistan Anayasa Mahkemesi gibi, “Tarihçiler komisyonu objektif çalışamaz, çünkü Türkiye’de soykırım sözcüğü cezaya tabi. Türkiye soykırım suçunu kabul ederse, o zaman komisyonun anlamı olur” sözleriyle bir milim geri atmadıklarını anlattı…

Görünen o ki Erivan, hiçbir surette Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sinden çıkmaya yanaşmıyor. Bir milyon Azerî kaçkının (göçmenin) yurtlarından-evlerinden sürülüp 17 yıldır perişan edildiği Karabağ işgalini görüşmeyi peşinen reddediyor. Israrla “Karabağ sürecede dahil değil” diyor. Ankara’nın, “Karabağ meselesinde ilerleme olduğu takdirde Türkiye-Ermenistan yakınlaşması ivme kazanacak” tezine karşı çıkıyor.

Sâdece Karabağ işgalinde diretmekle kalmıyor. Protokoller’in ana unsurlarının başında gelen Kars ve Moskova Anlaşması gereği karşılıklı sınırlarını tanınmasını bile takmıyor. Zira Ermenistan Anayasası’nda Türkiye toprakları “Ermenistan” olarak yazılıyor. Hâlâ okullarda öğretilen haritalarda Kars’tan Van’a kadar Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi “Büyük Ermenistan” olarak okutuluyor. “Protokoller”de zımnen ve şartlı tanıdığı bu anlaşmadan bile cayıyor. “Protokoller”i tek taraflı olarak tağyir eden ve “ortak tarih komisyonu”nu kabul etmeyip Türkiye’yi peşinen “soykırım”la suçlayan Erivan, üstelik Ankara’dan Karabağ işgali dahil, hiçbir hususun müzâkere edilmeyeceği “şartsız adımı” beklediğini bildiriyor. “Ermenistan herhangi bir diyaloğa giremez ve hiçbir şart kabul etmez, soykırım vardır” görüşünü yeniliyor…

MUSÂLÂHADA BAŞARISIZLIK…

Ve bundandır ki Washington’daki Erdoğan ile Sarkisyan’ın görüşmesinde bir belirli bir şey çıkmıyor. Davutoğlu, Türkiye–Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesinde Azerbaycan topraklarının kurtarılmasının hedeflendiğini dile getirse de, Sarkisyan, en üst düzeyde Karabağ’ı müzâkereyi kabul etmiyor. 1915 olaylarının incelenmesi için “protokoller”e konulan “ortak tarih komisyonu”nu katiyetle istemediğini iletiyor. “Türkiye soykırım suçunu kabul ederse o zaman bu komisyon kurulabilir” görüşünü tekrarlıyor.

Nihayetinde Türkiye’nin Obama’nın Ankara’ya telkiniyle başlattığı “Ermeni açılımı” bütün dünyanın gözü önünde tıkanıyor. Net bir sonuç yok. Lastik gibi her tarafa çekilebilen “protokoller”de bile mutâbakât sağlanamıyor.

Özetle AKP siyasî iktidarının âlây-ı vâlâ ile başlattığı “Ermeni açılımı”nda büyük bir fiyasko yaşanmakta. Ve Erdoğan’ın “süreç devam edecek” ifâdesine rağmen, diplomasiye havale edilen dondurulan kırılgan süreç bir defa daha tökezlemekte. “İzzet-i milliyeyi (milletin izzet ve şerefini, hakkını ve hukukunu) muhâfaza eden musâlâhada (barışta)” ve normalleşmede başarısız kalınmakta. (Münâzarât, 67-68)

Kısacası, Karabağ işgalini devre dışı bıraktırıp uzun vadeye öteleme politikasını güden Erivan, Washington’un desteğiyle Ankara’ya karşı bir plân peşinde. Kumpas, 24 Nisan’dan sonra açığa çıkacak…




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

14.04.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (13.04.2010) - “Eğitim hakkı”nın “inanç hakkı”yla takası...

  (12.04.2010) - Transformasyon…

  (10.04.2010) - İsrail’le politik polemik! (2)

  (09.04.2010) - İsrail’le politik polemik! (1)

  (08.04.2010) - Siyasî hesaplara heba edilmemeli…

  (07.04.2010) - Türkiye’nin ayıbı

  (06.04.2010) - “Sürprizler” ve referandum…

  (05.04.2010) - “Açılım” anaforu…

  (02.04.2010) - Vaadler ve “değişiklikler”

  (01.04.2010) - Bediüzzaman’ın vatanî ve millî hizmetleri… (7)

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı- Yeni Asya Gazetesi- Bizim Radyo- Sentez Haber- Yeni Asya Neşriyat-Promosyon- Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım