05 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

“Açılım” anaforu…


A+ | A-

Ankara, “açılım” anaforunda. “Açılımlar”ın biri bitmeden diğeri başlatılıyor. Ve peşpeşe gelen bu “açılımlar” ne garip ki bütün açılımların omurgası olan “demokratik açılım”ı bir türlü sağlayamıyor.

Türkiye, “Kürt açılımı”, “Ermeni açılımı”, “Alevî açılımı”, “Kıbrıs açılımı” ve en nihâyet “Romen açılımı”yla devam eden “açılımlar” arasında savrulurken, şimdi de “Süryani açılımı”ndan bahsediliyor. Böylece başta demokratikleşme olmak üzere iç ve dış gündeme dair birçok önemli konu, açılım tartışmalarının gürültüsüne geliyor.

Oysa bu tür etnik ve mezhebî gruplara göre tek tek “açılım” yerine, Türkiye’nin inanç, düşünce ve ifâde özgürlüğü ile hak ve hürriyetler açısından köklü bir demokratik açılıma ihtiyacı var.

Bu bakımdan, ilk AKP hükûmetinin kurulduğu 16 Kasım 2002’de bizzat AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın kamuoyuna deklâre ettiği “Âcil Eylem Plânı”nda söz verilen “Türkiye âcilen hukuk devleti zeminine oturacaktır. Bunun için her türlü yasal düzenlemeler yapılacak olup, uygulamalarda sıkı sıkıya takip edilecektir” vaadinin gerçekleşmesi şart.

Temel hak ve özgürlüklerle ilgili düzenlemeler evrensel düzeyde kabul edilmiş standart ve normlar ile AB kriterlerine ulaşması sözünün tutulması icâb ediyor…

“ERMENİ AÇILIMI”NDAN

“ROMAN AÇILIMI”NA…

Bir yıllık takvim içinde taahhüd edilen, “Sosyal politikalar alanında yapılacak her türlü düzenlemede özellikle gelir dağılımını düzeltici ve yoksul kesimleri gözetici unsurlar göz önünde bulundurulacağı” vaadinin tutulması, siyasetin ve eğitimin önündeki her türlü antidemokratik engelin kaldırılıp demokratikleşmesi zarûreti duruyor.

Yine her seçim bildirgesinde ve hükûmet programında yinelenen, “İnsanların ayırım gözetilmeksizin, ekonomik ve sosyal bakımdan güvencede yaşamaları ilkesi çerçevesinde AB standart ve normlarının sağlanması, ekonominin geliştirilmesi vaadinin yerine getirilmesi gerekiyor.

Oysa “açılımlar”a baktığımızda verilen vaadlerin üzerinden 7.5 yıl geçtiği halde siyasî iktidarın hiçbirinin alt yapısını hazırlamadığını görüyoruz. Bundandır ki “açılımlar” daha başlamadan bitiyor; vaadler havada kalıyor.

Meselâ, geçtiğimiz haftalarda başlatılan “Romen açılımı”, en son bu açılımdan sorumlu Devlet Bakanı’nın konuşmasına karşı çalgı ve oyun havalarında kayboldu.

Hatırlanacağı üzere, “Fak-Fuk Fon”un 100’er lira verdiği harçlıkla tutulan yüzlerce otobüsle binlerce Roman vatandaş Anadolu’nun muhtelif şehirlerinden toplatılıp İstanbul Abdi İpekçi spor salonuna getirildi.

Ne var ki Romanlar, “açılım”da TOKİ evlerini istemediler; “Biz alışmışız evin önünde oturup çekirdek çıtlatmaya” isteklerinde ısrar ettiler. Başbakan’ın ve Roman aydınlarının “apartman dairelerine ikna süreci”nde kaldı.

Sazlı-sözlü-çengili davul-zurna alaylarıyla, oyun ve şovlarla salonu dolduranların birlikte göbek atarak “Tayyip Baba!” diye karşıladıkları Erdoğan’ın, “Coşkunuz, heyecanınız, müziğiniz, eğlenceniz dâim olsun” diye başladığı ve “ille de Roman olsun!” övgüsüyle bitirdiği vaadleri de kesmedi.

Romanlara, “sopar, elekçi, apdal, mıtrip, bala, paşa, gurbet, aşık, cano, şigan, cingan, çingene” dendiğini hatırlatıp “Siz Rom’sunuz, yani cansınız” diyen Erdoğan’ın, “Bu kardeşiniz Kasımpaşa’da, Dolapdere’de, Hacıhüsrev’de Romanlarla büyüdü, futbol oynadı” ikrarıyla gönüllerini almaya çalıştı. Ancak Sulukulelilerin “kırık kalpleri”ni tâmir edemedi.

“Roman açılımı”, Kibariye’nin Erdoğan’ın elini tutarak “Çok yakışıklı adamsın, olay bir adamsın, üstüne adam tanımam anacım” medhiyesinin yer aldığı görüntü ve fotoğraflarıyla kaldı…

TOPYEKÛN DEMOKRATİK AÇILIM

Keza “Ermeni açılımı” da akametle yüzyüze. AKP siyasî iktidarının, yine “Amerikan plânı, hegemonya ve çıkar politikaları”yla yaptığı bu açılım da akim kalmakta. Ermenilerle “izzet-i milliyeyi muhâfaza eden musâlâha”da başarısız kalınmakta. Bu yüzden “Ermenistan açılımı” projesi de daha açılmadan kapanmakla, kopmakla akamete uğramakta.

“Alevî açılımı”, Aleviliği İslâm dışı bir “din” gibi gösterme tahrikiyle ileri sürülüp “camiye karşı cemevleri” alternatifinde ve okullardaki din dersleri karşıtlığında tıkanmakta.

Gerçek şu ki âdeta kamuoyuna bir “açılım gösterisi” olarak sunulan bütün açılımların temelini, demokratikleşme ile hak ve hürriyetler oluşturmakta. “Kürt açılımı”ndan “Roman açılımı”na bütün “açılımlar”, demokratikleşme ve özgürlüklerde düğümlenmekte. Başbakan’ın, “Roman açılımı”ndaki “Bu ülkenin her bir vatandaşı birinci sınıf vatandaştır, kimseye ‘buçuk muamelesi’ yapılmaz” sözlerinin anlamı bu…

Bundandır ki, etnik ve mezhebî farklılıklar cenderesindeki açılımlar yerine, “demokrasi ve hürriyetler” ekseninde bütün vatandaşlar, topyekûn inançlar, gruplar ve bölgeleri kapsayan “demokratik açılım” esas alınmalı…

Tek tek tartışmaya açılan “açılımlar”la, yarım yamalak “demokratikleşme yamaları”yla, parça parça “hak ve hürriyetler”le demokratikleşme olmaz ve olmuyor…




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

05.04.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (02.04.2010) - Vaadler ve “değişiklikler”

  (01.04.2010) - Bediüzzaman’ın vatanî ve millî hizmetleri… (7)

  (31.03.2010) - “Câzibe-i umûmî-i vatanî…” (6)

  (30.03.2010) - Kürtler, iftirakı asla istemezler… (Belâ zihniyet… (5)

  (29.03.2010) - Bediüzzaman, ayrılıkçıları ikaz eder… (4)

  (28.03.2010) - Belâ zihniyet… (3): Bediüzzaman, Kürdistan Teâli Cemiyeti’ne karşı

  (27.03.2010) - Belâ zihniyet… (2)

  (26.03.2010) - Belâ zihniyet… (1)

  (25.03.2010) - “Mini paket”in muhtevası(zlığı)

  (24.03.2010) - “Paket”in kapsamı genişletilmeli…

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl