17 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

Paket soruları


A+ | A-

Anayasa Komisyonundan geçip Meclis Genel Kuruluna intikal eden mini pakette yüksek yargı organlarınca dile getirilip Cumhurbaşkanının tavassutuyla iktidar partisine iletildiği ve büyük ölçüde dikkate alındığı söylenen değişiklikler, nihaî sonucu nasıl etkiler?

Yani, paket iptal talebiyle Anayasa Mahkemesine götürüldüğü takdirde red kararı çıkar mı?

Paketi yetersiz de olsa olumlu bir adım olarak görüp destekleyen hukukçuların “HSYK’ya üye seçiminde TBMM niye devredışı?” sualiyle ifade ettikleri eleştiriye, “HSYK üyelerini Meclise seçtirmeyin dedim” diyen Gül’ün cevabı ne olur?

Keza, aynı hukukçular “Askerî Yargıtay ve Askerî Yüksek İdare Mahkemesi tamamen kalkmadan bu alanda reform yapılmış olmaz” derken, bunun hiç telâffuz edilmemesi, dahası yine Gül’ün tavsiyesiyle AYM’de Askerî Yargıtay’a da bir kontenjan tahsisi hangi gerekçeyle açıklanır?

“Sorumsuz” Cumhurbaşkanının mevcut haliyle zaten fazla olduğundan şikâyet edilen yetkilerini özellikle yüksek yargı atamalarında daha da arttıracak değişiklikler pratikte neler getirir?

Paketin askerle ilgili maddeleri komisyonda görüşülürken Genelkurmay’ın talepleri doğrultusunda yapılan değişiklikler ne anlama geliyor?

Genelkurmay Başkanıyla kuvvet komutanlarının Yüce Divanda yargılanmasına dair düzenlemeyle, komutanların Meclis Başkanı, Başbakan ve Bakanlarla aynı statüye yükseltildiği noktasındaki itiraz ve eleştiriler niye kaale alınmadı?

Komisyonda yapılan değişikliklerden sonra paket ne getiriyor, ne götürüyor? Genel Kurul aşamasında da değişiklikler söz konusu olur mu?

AYM, HSYK ve parti kapatmaya dair üç madde için evvelâ Gül’e çağrı yapıp “Sadece bunları referanduma götüreceğini açıklasın, diğer maddeleri destekleyelim” diyen ve ardından bunların askıya alınıp seçim sonrasına ertelenmesini isteyen CHP’nin teklifini AKP’nin reddi ne getirir?

Peki, paketi bölerek ayrı ayrı oylama cihetine gidilir mi? Böyle yapılırsa nasıl bir sonuç ortaya çıkar? Mecliste yapılacak gizli oylamada hangi parti ne kadar fire verir? Kabul oyları referandum için asgarî sayı olan 330’un üzerine çıkabilir mi?

Çıkar ve ardından Gül paketi onaylayıp Resmî Gazete’de yayınlatırsa, akabinde CHP, itiraz ettiği maddeler için, şimdiden koyduğu muhalefet şerhindeki “değişmez maddelere aykırılık” gerekçesiyle bir kez daha AYM yolunu tutar mı?

Tutarsa, bu başvuru referandum yolunu keser mi? Yani, paket için nihaî kararı halkın vermesi, AYM kararıyla engellenir mi? O noktada, “Paketle ilgili yasal süreç tamamlanmadan, yani referandum yapılmadan iptal dâvâsı da açılamaz” diyen görüş mü esas alınır, yoksa “Resmî Gazete’de yayınlanması yeterli” denilerek CHP başvurusunun önünü açacak bir yorum mu yapılır?

İkinci şıkkın geçerli olması halinde gündeme gelmesi kesin görünen erken seçimin ana tema’sı “yeni bir anayasanın kaçınılmazlığı” olur mu?

Bu konuya bina edilecek bir kampanyada partiler nasıl bir tavır alırlar? 2002 seçimi öncesinde de halktan “tek başına anayasayı değiştirebileceği” bir güç vermesini isteyip, buna çok yakın bir Meclis çoğunluğunu elde ettikten sonra bir ara transferlerle o sayıyı da yakalayan, ama ne o zaman, ne de oy oranını mâlûm sebeplerle arttırarak çıktığı 22 Temmuz seçiminden sonra “yeni anayasa” taahhüdünü yerine getirmeyen AKP, aynı vaadlerle bir kez daha seçmenin önüne çıkıp destek talep ederse ne ölçüde karşılık bulur?

Ve diğer partiler bu konuda nasıl bir tavır alır?

Bunlar, şu haliyle köklü bir anayasa reformu beklentisini karşılamaktan çok uzak olan, ancak buna rağmen statüko bekçilerini direniş hattında sıkı bir mevzîlenme pozisyonuna iterek, “İsa’ya da, Musa’ya da yaranamama” meselinin ilginç bir örneğini teşkil eden paketin gündeme getirdiği suallerden bazıları. Cevabı halen belirsiz olan daha birçok soru var. Ve cevapları, önümüzdeki süreçte yaşanacak gelişmeler verecek.

Neticeleri hayırlı olur inşaallah...




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

*************************************************************************************************************************

17.04.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (16.04.2010) - Risale-i Nur’la bozulan planlar

  (15.04.2010) - “Dinde doğru bilgi” ve...

  (14.04.2010) - Rıfat Börekçi’den Ali Bardakoğlu’na

  (13.04.2010) - Atatürk milliyetçiliği: the end

  (11.04.2010) - Cennet-âsâ bahar

  (10.04.2010) - Rahat, hazırol!

  (09.04.2010) - Ayrılığın temeli

  (08.04.2010) - Biat kültürü

  (07.04.2010) - Temel ayrılık

  (06.04.2010) - “Atatürkçü” AKP

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım