03 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

H.İbrahim CAN

BM Nükleer Silâhsızlanma Konferansı ve İran meselesi


A+ | A-

ABD-İran arasında, İran’ın nükleer programına ilişkin mücadele sürüyor. Amerika, —Türkiye ve Brezilya’nın BM Güvenlik Konseyi’ndeki muhalefetinin de etkisiyle—uluslar arası kamuoyunu İran’a karşı yaptırım uygulamaya ikna edemiyor. İran da zaman zaman yakıt karşılığı uranyum, tekliflerin yeniden değerlendirilmesi, karşı teklif sunma gibi taktiklerle vaziyeti idare etmeye çalışıyor.

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın BM Nükleer Silâhsızlanma Konferansı’na katılacağının açıklanması üzerine, Amerika’daki bazı milletvekilleri Amerikan yönetiminden vize verilmemesini isterken, bazı gruplar da otellerin “Boş odamız yok” demesi için kampanya açtılar. Bu gün başlayacak toplantı için protesto hazırlıkları da sürüyor. Ancak Ahmedinecad da sanki bunları tahrik etmek istiyormuş gibi, “Dünya terörizminin kökeninin Washington olduğunu gösteren belgelerimiz var” açıklaması yaptı. Bu arada gayet doğru bir şekilde “Bugüne kadar nükleer silâhı bir savaşta kullanan tek ülke Amerika’dır” tesbitini dile getirdi.

Obama yönetimi bir yandan İran’ın nükleer programını durdurmak için yeni bir uluslar arası yaptırım kampanyasına hazırlanırken, öbür yandan da nükleer silâhlardan arındırılmış bir Ortadoğu girişimini planladığı iddia ediliyor. Bu plana göre Türkiye, İran ve İsrail’in de içinde bulunduğu ülkelerin nükleer silâhsızlandırılması için uluslar arası zeminde girişimlerde bulunulacak. Ama asıl sebebin ABD’nin İran’ın nükleer silâh üretmesi ihtimali üzerine bu kadar kıyamet koparırken, İsrail’in halen nükleer silâhlara sahip olmasına göz yumduğu eleştirilerini susturmak olduğu biliniyor.

İsrail’i yalnızca yeni yerleşimler inşasını durdurmaya bile ikna edemeyen Amerika’nın, nükleer silâhlarından vazgeçmesini sağlayamayacağı biliniyor. Doğu Kudüs’teki yeni yerleşimin göstermelik olarak askıya alınmasını bile büyük başarı gibi ilân eden ABD’nin bir yandan da bu ülkeyle ilişkilerini yeniden düzeltmeye çalışması da, İsrail’e karşı gösterdiği tepkilerin dünya kamuoyunu teskin etmeye yönelik olduğu anlaşılıyor. Ancak İsrail bu planın Mısır’ın başının altından çıktığını ve İsrail’i bugün başlayacak konferansın gündeminde öne çıkarmayı amaçladığını ileri sürüyor. Gerçekten de İsrail’in nükleer silâhları konferansın gündeminde yer alıyor.

New York’ta bugün başlayacak Konferansa 190 ülkenin temsilcisi katılıyor. Nükleer Silâhsızlanma Antlaşmasını imzalamamış ülkeler katılamadığı için, İsrail, Pakistan ve Kuzey Kore katılamıyor. Bir ay sürecek bu konferansta üç ana gündem maddesi var; mevcut nükleer silâhların elden çıkarılması, atom bombaları, parçaları ve inşa teknolojisinin yayılmasının durdurulması ve nükleer enerjinin barışçı amaçlarla kullanılması. ABD yalnızca Uluslar arası Atom Enerjisi Kurumunun denetim ve yaptırım yetkilerini güçlendirmeyi teklif edecek. Böylelikle kendisi ve İsrail’in aleyhine olabilecek bir kararın çıkmasını engellemeye çalışacak.

Görünen odur ki; dünya artık Amerika’nın ikiyüzlü dış politikasının farkında. Bir yandan İran’a yüklenirken, öbür yandan İsrail’e sahip çıkmasını, Irak’ta kimyasal ve nükleer muhtevalı silâhlar kullanmasını, Ortadoğu’yu—İran’a karşı güvence sağlama bahanesiyle—savunma füze sistemleriyle donatmaya çalışmasını görüyor ve asıl amacı anlıyor. Yalnızca bağımlılıklar ve güçsüzlükler ülkelerin sesini çıkarmasını şimdilik engelliyor.

Türkiye ve Brezilya gibi sesini çıkaran ülkelerin sayısı arttıkça; ABD, BM Güvenlik Konseyi’ni kendi çirkin planlarının aracı olarak kullanamaz hale gelecek. Umarız ikiyüzlü politikaların sonuçta kendi aleyhlerine döneceğini Amerikan yönetimi kısa sürede anlar ve bunun yerine, süpergüç olma konumunu, yoksulluğun, cehaletin ve savaşların ortadan kaldırılması için kullanmaya başlar.

03.05.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (26.04.2010) - Üç haftada neler değişti?

  (06.04.2010) - Amerika’nın yeni nükleer politikası ve silâhsızlanma

  (05.04.2010) - Metro saldırısı ve kaynayan Kuzey Kafkasya

  (03.04.2010) - Pakistan’ın en çok dostluğa ihtiyacı var

  (01.04.2010) - Cern’de büyük çarpışma gerçekleşirken!

  (31.03.2010) - Merkel’in ziyareti: Sağırlar diyaloğu mu?

  (30.03.2010) - Yirmi birinci yüzyılın kent bölgeleri ve İstanbul

  (29.03.2010) - Arap Birliği Zirvesi ya da Kaddafi şovu

  (24.03.2010) - İnsanlık Darfur’a yardım elini uzatıyor!

  (22.03.2010) - Irak'ın yeniden parlatılan karanlık politikacısı: Ahmet Çelebi

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım