05 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

H.İbrahim CAN

Metro saldırısı ve kaynayan Kuzey Kafkasya


A+ | A-

Moskova’daki metro saldırıları Rusya’yı sarstı. Saldırganların kocaları Ruslar tarafından öldürülen Kuzey Kafkasyalı “karadullar” olduğu açıklandı. 39 masumun öldürüldüğü saldırılara, Rusya’nın Kuzey Kafkasya’da sürdürdüğü baskı ve zulümler elbette haklı bir gerekçe olamaz.

Ama şurası bir gerçek ki; Rusya Kuzey Kafkasya’yı zulüm ve baskı altında tutmaya çalışıyor. Çeçenistan’a ağır saldırılar sonucu getirilen kukla hükümetin benzeri, Dağistan ve İnguşetya’da da var.

Bu bölge küçük bir alan değil. 150 bin kilometre kareyi kapsayan alanda 5,6 milyon insan yaşıyor. Yaklaşık 80 etnik grup bulunuyor bu bölgede. Adıgey, Çeçenistan, Dağistan, İnguşetya, Kabardin-Balkar, Karaçay-Çerkez ve Kuzey Osetya Özerk Cumhuriyetlerinin paylaştığı bölgede sınırlar 70 yıldır Ruslar tarafından sürekli değiştirilmiş, bölge insanları yakın tarih içinde sürülmüş ve tekrar yerlerine döndürülmüş, sözde özerk cumhuriyetler arasındaki sorunlar da sürekli tahrik edilegelmiştir. Böylelikle merkezî otoriteye karşı birlikte başkaldırmaları önlenmeye çalışılmıştır.

Ayrıca Rusya buralarda etnik Rus olmayan Rusya vatandaşlığı politikasını yaymaya çalışıyor. Bu projenin tutmayacağı da ortada. Rusya bunca zamandır savaştığı, kontrolü altına almak istediği Kafkas halklarını halen tanıyamamış gibi görünüyor. Hâlâ özel birlikleri ile köyleri basıyor, insanları öldürüyor ve kukla hükümetlerini tetikçi olarak kullanıyor. Öbür yandan yoksulluk, yolsuzluk ve işsizlik (İnguşetya’nın yüzde 75’i işsiz), bölgeyi kasıp kavuruyor. Özellikle Çeçenistan, Dağistan ve İnguşetya Rusya’nın genelindeki en yoksul bölgelerdir.

Aslında bölge Rusya Federasyonu açısından stratejik önem taşıyor. Çünkü Avrupa ile Orta Asya arasındaki geçiş noktasını oluşturuyor; Karadeniz, Hazar Denizi ve Azak iç denizine ulaşma yolu üzerinde bulunuyor. Enerji nakil hatları da bu bölgeden geçiyor.

Şimdi metro saldırıları sonrasında Medvedev’in güvenlik güçlerinin “daha zalimce” davranmasını tavsiye etmesi; “İzlerini sürün ve hepsini cezalandırın” emrini verdi. Bunun anlamı; Kuzey Kafkasya’daki masumların daha çok acı çekeceği ve daha fazla masumun hayatını kaybedeceği.

Halbuki şiddet yalnızca şiddeti doğuruyor. Bölge halkı asla Rus olmadı ve olmayacak. Hürriyetine aşık Kafkasyalılar bütün bu zulümlere direnmeye devam edecek. Ancak bölgedeki bu olumsuz şartların, belli gruplar tarafından Müslüman gençleri teröre yöneltmek için kullanılması, haklı mücadelelerini haksız saldırılara dönüştürüyor. Buna bölgedeki enerji kaynakları dolayısıyla Rusya’ya karşı güç mücadelesi veren Amerika’yı da eklediğinizde, ortaya çözülmesi çok güç bir kaos çıkıyor.

Zaten bugün baskı altında Rusya’nın yanında görünen devletler—bunlara Gürcistan savaşı sonrasında Rusya desteği ile bağımsızlıklarını ilân eden Güney Osetya ve Abhazya da dahil—yarın kendi özgürlüklerini daha fazla feda etmeye dayanamayıp, Rusya’nın karşısında yer alabilirler.

Rusya bu sorunu çözebilmek için, 21. yüzyılda artık norm haline gelen temel kurallara riayet etmek zorunda; insan hakları, demokrasi ve adalet. Bu değerleri yerleştirmeden, yakın tarihin sürgünlerle, çatışmalarla dolu acı hafızasını yeni zulümlerle değil, barış ve iyiniyetle silmeden, Kuzey Kafkasya’ya huzur gelmeyeceği gibi, Rusya’ya da barış gelmesi güçtür.

Tarih, din ve kültür bağlarımız bulunan Kafkasyalı kardeşlerimizin çilesinin bir an önce sona ermesi hepimizin duası. Bu konuda Rusya ile bölgedeki özerk cumhuriyetler arasında ve özerk cumhuriyetlerin kendi aralarındaki sorunların barışçı yollarla çözümü konusunda Türkiye’nin de elinden geleni yapması tarihî bir yükümlülüktür.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

05.04.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (03.04.2010) - Pakistan’ın en çok dostluğa ihtiyacı var

  (01.04.2010) - Cern’de büyük çarpışma gerçekleşirken!

  (31.03.2010) - Merkel’in ziyareti: Sağırlar diyaloğu mu?

  (30.03.2010) - Yirmi birinci yüzyılın kent bölgeleri ve İstanbul

  (29.03.2010) - Arap Birliği Zirvesi ya da Kaddafi şovu

  (24.03.2010) - İnsanlık Darfur’a yardım elini uzatıyor!

  (22.03.2010) - Irak'ın yeniden parlatılan karanlık politikacısı: Ahmet Çelebi

  (20.03.2010) - Kalabalık aileye dönen Amerikalılar

  (19.03.2010) - Yüz bin Ermeni nerede?

  (18.03.2010) - Birinci yılı tamamlarken

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl