"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çiğ balık bunamaya zemin hazırlıyor

01 Eylül 2015, Salı 14:41
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü’ Başkanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, okyanus balıklarının çiğ tüketiminin bunamaya (demans) zemin hazırlayabileceğini bildirdi.

Tanrıdağ, yaptığı yazılı açıklamada, damarsal kökenli bunamanın genetik faktörlerin yanı sıra çevresel etkenlere bağlı olarak da ortaya çıkabileceğini belirtti.

Tanrıdağ, ağır metallerin yüksek olduğu ton ve somon gibi büyük balıkların yüksek miktarlarda tüketiminin civa ve merküri zehirlenmesine yol açabileceğini aktardı.

Oğuz Tanrıdağ, dünyada son yıllarda, "deli dana" hastalığı denilen, virüs yoluyla bunama yapan ölümcül hastalığın artmasında, fast food endüstrisinde kullanılan, "nereden geldiği ve ne işlem yapıldığı belli olmayan etler"in sorumlu gösterilmesine benzer biçimde, çiğ balık tüketiminin de bazı hastalıklara neden olabildiğinin konuşulduğunu vurguladı.

Özellikle çiğ balığın sık tüketilmesinin kalp ve beyin damarları üzerinde tahribat yapma yoluyla önce tedaviye dirençli hipertansiyona yol açtığını aktaran Tanrıdağ, "Kronik hipertansiyon üzerinden de bunamaya yol açma riski her geçen gün daha fazla konuşuluyor" ifadelerini kullandı.

AA

Okunma Sayısı: 3653
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı