"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Halkı borçlandırmayın, karşılıksız destek verin

15 Haziran 2021, Salı
OECD, Türkiye’nin pandemi döneminde halkına karşılıksız yardım yapmak yerine krediyle borçlandırmayı tercih ettiğini belirterek Türkiye’ye doğrudan destek vermesini önerdi.

Türkiye’nin de üyesi olduğu OECD’nin 31 Mayıs’ta yayınladığı raporunda iktidarın pandemiden olumsuz etkilenen savunmasız durumdaki hane halklarını ve reel sektörü borçlandırmasının sürdürülemez olduğuna dikkat çekti. Türkiye’ye kredi yoluyla halkı ve şirketleri daha fazla borçlandırmak yerine doğrudan destek vermesini öneren OECD, bunun için bütçede yeterli kaynağın olduğunu açıkladı. Raporda, şu tespit ve önerilere yer verildi: “Pandemiden kaynaklanan gelir kayıpları halen devam ettiği için, borçlanmayı artıran krediler firmalar ve savunmasız haneler için sürdürülebilir bir durum değildir. Salgının halen devam ediyor olması, istihdam oranlarının ve hane halkı gelirlerinin düşük kalması, hem firmaların hem de hane halklarının artan borç yükleri ile bu borçların daha yüksek maliyetlerle çevrilme durumu, devletin bu kesimlere kredi yerine doğrudan mali destek vermesini gerektirmektedir. Kamu borcunun nispeten düşük olması, bu kesime kaynak aktarmak için gerekli malî kaynağın bulunduğunu göstermektedir.”

Güvenilir bir politikaya ihtiyaç var

Sözcü’de yer alan habere göre, OECD, kamu ve özel bankaların sorunlu kredilerinin görünümünün belirsizliğini koruduğu belirtilirken, uluslar arası fonlama şartlarına bağlı olarak aşağı ve yukarı yönlü büyük risklerin baskıya neden olduğunu vurguladı. Raporda 12 ay içinde dış finansman ihtiyacının millî gelirin yüzde 30’unu aşacağı belirtildi. Raporda daha fazla gerilimin riskleri arttırabileceği vurgulandı. OECD tarafından yayınlanan son raporda, Merkez Bankası’nın yeni yönetiminin yüzde 17’nin üzerinde seyreden çekirdek enflasyona rağmen yüzde 5’lik hedefini koruduğu, ancak daha fazla sıkı para politikasından bahsetmediği belirtilirken, “Para politikası görünümü bulanık ve Merkez Bankası bağımsızlığına ilişkin şüphelerin olduğu bir ortamda kredibilitenin yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Geçici malî desteklerin, daha düşük enflasyon sağlayan güvenilir bir para politikasıyla birleştirilmesi gerekiyor” denildi.

Okunma Sayısı: 1150
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hüseyin İlhan

    15.6.2021 13:47:12

    Faiz lobisinin yegane hamisi AKP ve lideri milleti aç,açıkta bırakarak faizcilerin kucağına itiyor.Asli görevini yapıyor.2002 Sonu itibariyle ülkede kullanılan kredi miktarına ve kullanan kişi sayısını karşılaştırın söylediklerimin hiçde yabana atılmayacak istatistikler,gerçek faizcinin kim olduğu net görülecektir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı