"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yemen Devrimi'nin 4. yıl dönümü

11 Şubat 2015, Çarşamba 11:10
Yemen'de 2011 halk ayaklanmalarının başladığı "11 Şubat Devrimi"nin yıldönümü nedeniyle başkent Sana'da yapılacak kutlamaları Husiler engellemeye çalışıyor.

Birçok kesim tarafından ''darbe" olarak nitelendirilen yönetimine müdahalelerinin ardından Husilerin, karşıt gösteriler ve ''devrim yanlısı kişilerin'' faaliyetlerini engelleme çabalarının, yıl dönümü kutlamalarında da devam ettiği görülüyor.

Sana'da devrimle özdeşleşen ''Değişim Meydanı'' çevresindeki caddelerde Husilerin, hareketliliği dikkati çekiyor. Ribat ve Rakkas caddeleri ile 20. Caddede önlem alan Husi militanların, devrimin yıl dönümünün ''Husi karşıtı'' gösterilere sahne olmasını engellemeye çalışıyor.

Görgü tanıkları, Husi militanların caddelere çıkan bazı göstericileri darp ettiğini, fotoğraf ve görüntü alınmasını da engellediğini ifade etti.

Yemen Devrim Gençliği'ne bağlı grupların bugün yıl dönümü nedeniyle düzenlemesi beklenen ''devrim kutlamalarının" Husi militanların silahlarının gölgesinde kalacağı değerlendiriliyor. Sosyal medya üzerinden organize olan grupların ikindi vaktinde gösteri düzenlemesi bekleniyor.

Yemen'de ''Arap Uyanışı'' etkisi ile 2011 yılının başlarında dönemin Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in 33 yıllık yönetiminin sonlanması için ''halk ayaklanmaları'' başlatılmıştı. Sana'dan başlayan ve tüm ülkeye yayılan ''değişim'' rüzgarı ile birçok olay yaşanmış ve 2011 aralık ayında Salih'in yetkilerini yardımcısı Abdurabbu Mansur Hadi'ye devretmesi ile 2 yıllık geçiş süreci başlatılmıştı. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Birleşmiş Milletler (BM) desteği ile başlatılan geçiş süreci Şii Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) müdahalesiyle tamamlanamadı.

Husiler, hükümet ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin istifasının ardından 6 Şubat'ta ülkedeki siyasi geçiş sürecini belirleyecek "Anayasa Manifestosu" adı altında bir bildiri açıklamıştı. Mevcut anayasanın yürürlükte kalacağı belirtilen manifestoda 5 üyeli "Başkanlık Konseyi" ve 551 sandalyeli "Ulusal Geçiş Meclisi"nin kurulması öngörülüyor. Husiler ayrıca feshettikleri parlamentonun üyelerini, yeni meclise katılmaya çağırmıştı. 

AA

Okunma Sayısı: 1187
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı