"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sandıktan çıkan sonuca saygı duyulmalı

07 Nisan 2019, Pazar 02:06
MAHALLÎ SEÇİM SONUÇLARININ ÇEŞİTLİ GEREKÇELERLE, 1 HAFTADIR AÇIKLANMAMASINA SİYASî PARTİLERDEN VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDAN TEPKİLER ARTIYOR.

“Sonuçlar kabul edilmeli”

DP LİDERİ Gültekin Uysal, sosyal medya hesabın-dan seçim sonuçlarının açıklanmamasını eleştirerek, “Demokrasinin bir sorumluluk rejimi olduğu bilin-ciyle AKP, çıkan sonucu bir an önce kabul etmeli ve sistemi zorlamamalı. AKP iktidarının daha da ileri gitmesi, en başta kendisine zarar verir” dedi.

Sıkıntılı bir sürece girebiliriz

İNOSAM Başkanı Avcı, seçim sonuçlarının şeffaflık içinde açıklanması gerektiğine vurgu yaparak, ka-muoyu vicdanının yaralanması ve çıkan sonuca toplumun ikna olmaması halinde ülkenin sıkıntılı bir sürece gireceğine dikkat çekti. Avcı “Herkes sorumlu ve sağduyulu davranmalı” diye konuştu.

DENGE VE DENETLEME AĞI’ndan çağrı

Denge ve Denetleme Ağı da seçimin bittiğini ve artık yerel yönetimlerde reform yapma zamanının geldiğini belirterek, “Tüm siyasîleri ve vatandaşları, sandıktan çıkan sonuca saygı duyma; kutuplaşmadan uzak, ayrıştırıcı değil, birleştirici bir dil kullanma” çağrısı yaptı.

***

Sandık sonucuna saygı duyulmalı

Demokrat Parti Genel Başkanı Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, “AK Parti, çıkan sonucu bir an önce kabul etmeli ve sistemi zorlamamalı” dedi.

Demokrat Parti Genel Başkanı Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, 31 Mart Mahallî İdareler Genel Seçimleri sonuçlarının, özellikle İstanbul ve Ankara başta olmak üzere, seçimlerin üzerinden 5 gün geçmesine rağmen netlik kazanmayarak, seçim sürecinin uzatılması ve yapılan tartışmalar hakkında sosyal medya hesabı twitter üzerinden açıklama geldi.

Twitter hesabından konuya ilişkin bir açıklama yapan Genel Başkan Uysal, seçim süreçleri ile ilgili ortak kabulün erozyona uğratıldığını ifade ederek “AK Parti, çıkan sonucu bir an önce kabul etmeli ve sistemi zorlamamalı” dedi.

SiyasÎ ve iktisadΠmaliyetleri düşünmek gerekir

Demokrat Parti Genel Başkanı Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, şunları söyledi: “Türk Demokrasisinin en önemli kazanımı; tarifinde olduğu gibi ‘iktidarın kavgasız- dövüşsüz el değiştirmesi’dir. Bu ortak kabul ve değeri yıkmanın tarihsel, toplumsal, siyasî ve iktisadî maliyetini düşünmek bile çok acı verici.

Yeteri kadar seçim ve seçim süreçleri ile ilgili ortak kabulü erozyona uğratmış olan AKP iktidarının daha da ileri gitmesi, en başta kendisine zarar verir. Demokrasinin bir sorumluluk rejimi olduğu bilinciyle AKP, çıkan sonucu bir an önce kabul etmeli ve sistemi zorlamamalı.” 

İstanbul - Yeni Asya

***

Yöneticiler sorumlu davranmalı

İNOSAM Başkanı Gürkan Avcı, “SiyasÎ ve ekonomik olarak çok kırılgan, hassas durumdayız. Bu nedenle devletimizin ve parti yöneticilerinin çok sorumlu ve sağduyulu davranmaları gerekiyor” diye konuştu.

İNOSAM’ın (İnovatif Stratejik Araştırmalar Merkezi) ‘Ankara Strateji Konuşmaları’nda ‘Türkiye’nin Yeni 2019 Jeopolitiğine Bakış’ konusu ele alındı. 

Türkiye böylesi bir ortamda 31 Mart seçimlerine girdiğini belirten İNOSAM Başkanı Gürkan Avcı, “Beka meselesi ile birlikte seçimde bitti ve hemen itirazlar geldi. İtirazlar neticesinde gelişecek olaylar şeffaflık ve nesnellik ilkeleri dışında bir gelişme gösterirse, toplum ikna olmazsa; Türkiye’de çok büyük stresler birikmiş durumda, buradan çıkacak bir kıvılcım bütün ülkeyi saran bir yangına dönüşebilir. Bu mesele bizim iç sorunumuz olmaktan da çıkar. Küresel ekonomiyle bütünleşmiş hale gelen ülkemizin ihracat ve ithalatında çok büyük sıkıntılarla karşılaşırız. Siyasi ve ekonomik olarak çok kırılgan, hassas durumdayız. Bu nedenle devletimizin ve parti yöneticilerinin çok sorumlu ve sağduyulu davranmaları gerekiyor” diye konuştu.

TÜRKİYE, BİZANS SENDROMU YAŞIYOR!

Türkiye’nin sosyal, siyasî ve ekonomik durumu eski Bizans’ı hatırlattığını  ifade eden Gürkan Avcı, “Bizanslılarda bir imparatorluk bakiyesi olmaktan ötürü abartılı bir kibir ve özgüven içerisinde; ‘bize bir şey olmaz’ inancına sahiptiler. Ta ki nitelik ve teknolojik olarak çok güçlü bir ordu, İstanbul’un surlarına gelene kadar. Kuru bir kibir, içi boş bir özgüven, gerçeklikten kopmuş, hurafelerin ve hamasetin esiri olmuş Bizans’ın sonunun ne olduğunu biliyorsunuz. Türk toplumu da Bizans sendromuna ek olarak örgütlü bir cehalet, vasatlık ve dejenere bir din anlayışının baskısıyla can çekişiyor” dedi.

Sistemsizlik anarşisi

Gürkan Avcı konuşmasında, “İzah edilemez derecede siyasi, ekonomik ve stratejik hatalar yapan Türkiye’nin çıkış yolu kısmi seferberlik ilân etmektir. Marjinalleşen yeni küresel sistemin odağındaki Türkiye’nin ulusal stratejilerini çerçevelendirmesi için kısmi seferberlik ilan etmesi gerekiyor. Türkiye, kısmi seferberlik ve yeni bir yol haritasıyla güçlü bir sistem inşa etmelidir. Türkiye’nin hemen her alandaki ihmal ve hataları nedeniyle birçok kamu kurumu kapatılmış, parçalanmış yahut yıpratılmış, kurumsal hafıza ve kültür yok edilmiş ve en küçük ve uzak tehditlere dahi açık hale gelmiştir. Türkiye’nin en büyük sorunu sistemsizliktir. Türkiye ilk önce sistemsizlik anarşisinden kurtulmalıdır” dedi. 

DEMOKRATLARIN BİRLEŞMESİ

Yenidünyada terörün arkasında ulus devletler değil küresel şirketler kaldığını söyleyen Gürkan Avcı, “Kavga aslında ulus devletlerle küresel finans kapitalin kavgasıdır. Dünyanın en zengin yüzde 1’lik kesimi küresel servetin yüzde 82’sinin sahibidir. Görüldüğü gibi dünya büyük bir bataklığa saplanmakta ve her şeyin bittiği bir noktaya savrulmaktadır. Bu nedenle Türk Cumhuriyetçileri ve demokratlarının birleşmesi devletin devamlılığı için hayatidir. Türkiye’nin düşünce üretmesi ve kadro hareketi başlatması gerekiyor” dedi. 

Ankara - Faih Karagöz

***

Yerel yönetimlerde reform zamanı

Denge ve Denetleme Ağı (DDA) seçim sonuçlarını değerlendirdiği açıklamasında ortaya çıkan tablonun bir denge denetleme talebine işaret ettiğine dikkat çekti.

Denge ve Denetleme Ağı (DDA), “Yeni dönem, yerindenlik ilkesi üzerine kurulu bir yerel yönetimler reformu başta olmak üzere, siyasî ve ekonomik reformlar için iyi değerlendirilmeli” açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

Türkiye 31 Mart yerel seçimlerini geride bıraktı. Vatandaşlar olarak, yüzde 84,6 gibi yüksek bir katılım oranıyla yerel demokrasiye sahip çıktık, irademizi sandığa yansıttık. Anayasanın öngördüğü özgür ve adil bir seçim için gerekli iklimden bahsetmenin güç olduğu zor ve çekişmeli bir seçim sürecinin sonunda, 30 büyükşehir belediyesi, 51 il belediyesi, 922 ilçe, 32 bin 105 mahalle ve 18 bin 306 köyde yeni mahalli idareler belirlendi.

Öncelikle, bütün siyasileri ve vatandaşları, sandıktan çıkan sonuca saygı duymaya; kutuplaşmadan uzak, ayrıştırıcı değil, birleştirici bir dil kullanmaya davet ediyoruz. Sonuçları, güçlü bir denge denetleme talebi, siyasî ve ekonomik reform ihtiyacının beyanı olarak yorumluyoruz. En yakın seçim tarihi dört yıldan fazla bir süreyi işaret ederken, bu dönemi, uzun zamandır ertelenen reform gündemine geri dönmek için fırsat olarak görmemiz gerektiğine inanıyoruz.

YEREL YÖNETİMLER GÜÇLENDİRİLMELİ

Ülke olarak en acil reform başlıklarımızdan biri de yerel yönetimler. Türkiye’nin son yıllarda içinde bulunduğu merkezileşme eğiliminin tersine çevrilmesi, yerel yönetimlerin olgun demokrasilerde olduğu gibi güçlendirilmesi için, seçim sonrası dönemi bir olanak olarak görüyor, sesleniyoruz:

Seçilenler kendilerini kanıtlamalı, verdikleri sözlerde durmalı, katılımcı, şeffaf, hesap verebilir ve vatandaş odaklı bir yerel yönetim anlayışını hayata geçirmeli.

Merkezi idare ve TBMM, yerel iradeyi tanımalı ve teşvik etmeli; yerinden yönetim ilkelerine uygun, çağdaş, katılımcı bir yerel yönetim rejimi için reform süreci başlatılmalı. Bu seçimde birçok il ve ilçede, belediye başkanlığı ile yerel meclisleri farklı siyasi çoğunluklar kazandı. Bu durumu, demokrasi ve bir arada yaşam için fırsat olarak görmeliyiz.

Medya, özellikle de kamu yayıncılığı için tarafsızlık, çok seslilik, tüm adaylara eşit fırsat tanıma ilkelerinin önemi bir kez daha ortaya çıktı.

Vatandaşlar için ise önümüzdeki dönem, demokrasinin seçimler kadar yönetime katılım da olduğunu tecrübe etme zamanı. 269 örgütün gücünü birleştiren, Türkiye’nin en çoğulcu ve geniş sivil toplum platformu olarak, reform sürecine katkı sunmak için önerilerimizi dile getirmeye devam edecek, verilen sözlerin takipçisi olacağız.

İstanbul - Yeni Asya

 

Etiketler: seçim, 31 mart
Okunma Sayısı: 2970
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı