Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

M. Latif SALİHOĞLU

SONAR'ın doğruladığı siyasî tahlil



Bundan üç hafta kadar önceydi. Gazeteci ve akademisyenlerden müteşekkil bir heyetle birlikte Bosna'ya gittik. Küçük kapasiteli uçak yolculuğumuz yaklaşık üç saat sürdü.

Bu zaman zarfında, yanyana oturduğumuz meslektaşımızla değişik konularda sohbetimiz oldu. Sohbet konularından biri de, Türkiye'de siyasî gelişmelere dairdi.

Dünkü gazetelerde yayınlanan bir seçim anketinin sonuçları ile bizim konuştuğumuz muhtemel gelişmeler arasında şaşılacak derecede bir benzerlik, bir paralellik ortaya çıktığı için, bugün bu konuya temas etme gereğini duyduk.

* * *

Yol arkadaşımın ismini mahfuz tutuyorum. Çünkü, bu konuyu yazacağıma dair rızasını almış değilim. Ancak, kendisinin fevkalâde bir bilgi ve birikim sahibi olup, halen yüksek tirajlı bir fikir gazetesinde yazarlık yaptığını ifade edebiliriz.

Meslektaşımıza bu konuyu biz açtık ve şunu sorduk: "Siz geçenlerde AKP iktidarını eleştiren bir yazı yazdınız. Ama, sanal ortamdaki bu yazınız da epeyce eleştirildi. Her ne ise... Siz şu anki tabloyu nasıl değerlendiriyorsunuz ve yakın tarihteki muhtemel siyasî gelişmeler hakkında nasıl bir tahmin veya öngörüde bulunuyorsunuz?"

Yol arkadaşımızın bu soruyla ilgili cevabı, özet haliyle şöyle oldu: "Evet, daha evvel de yazdım. AKP iktidarı, milletin derdine devâ olamadı. Özellikle kendi seçmen kitlesinin beklentilerine cevap veremedi. Temel hak ve özgürlükler noktasında, eğitim eşitliği, din ve inanç hürriyet gibi hususlarda hiçbir ilerleme sağlayamadı. AB konusunda da tökezledi, Kıbrıs meselesinde adeta çıkmaza girdi. Bütün bunlar gösteriyor ki, bu iktidarın yönetim kadrosu, ya yeterince bilgiye, tecrübeye sahip değil, ya da korkuyorlar, iç ve dış odakların etkisi altına giriyorlar. Ama, sebep ne olursa olsun, ben onlardan ümidimi kesmiş durumdayım. Ayrıca, bir dahaki seçimde aynı desteği göreceklerine de inanmıyorum."

Bağlantılı ikinci sorumuz şu oldu: "Peki, bu gidişle ortaya nasıl bir tablo çıkacak. Sizin tahmininiz ne? Sizce hangi parti iktidar alternatifi olacak veya hangi siyasî lider inisiyatifi ele alacak? Yani, milletin teveccühü kime ve nereye doğru yönelecek?"

Daha evvelki seçim dönemlerinden Erbakan'a ve Erdoğan'a yakın durduğu görülen muhatabımız, hiç tereddüt dahi geçirmeden şu karşılığı verdi: "Merkezdeki kitlenin yeni siyasî gözdesi Mehmet Ağar liderliğindeki DYP'dir. Çünkü Mehmet Ağar, cesur ve korkusuz bir liderdir. Ne 'derin devlet'ten korkar, ne de derin Amerika'dan. İşte, bugünkü Türkiye'ye de böylesi lâzım. Aynı zamanda, Ağar'ın hiçkimseye karşı bir minnet borcu da yok. Hatta, kendi parti teşkilâtına bile minneti yok. Çünkü, iki defa üst üste bağımsız seçilerek girmiş parlamentoya. Ayrıca, şimdiye kadar yapılmış bulunan en ciddî anket sonuçlarına da baktım. Orada gördüm ki, AKP % 30'a inmiş, CHP'de de gerileme var, DYP'nin oy oranı ise % 13'lere çıkmış. Bu tablo gösteriyor ki, seçim sath–ı mailine girildiğinde, DYP'nin oyları çok daha yüksek seviyelere çıkabilecek durumda..."

Meslektaşımıza, bu arada Mehmet Ağar ile ilgili olarak kamuoyunda bazı menfi duygu ve düşüncelerden de bahsettik. Bu husus hakkında ise şunu söyledi: "Acaba hangi siyasî liderin geçmişini irdelersek, o siyasetçi Mehmet Ağar'dan daha temiz, daha mâsum çıkacak? Herbiri hakkında değişik şaibeler var. Dolayısıyla, her şeye rağmen genel teveccühün yine de Ağar liderliğindeki DYP'ye doğru kayacağını söylemek mümkün. Bir de tabiî DYP'nin geleneksel veya kemikleşmiş bir oy potansiyeli var. Bunu da nazardan uzak tutmamalı..."

* * *

Dünkü gazetelere yansıyan SONAR araştırma şirketinin yaptırdığı seçim anketine göre, ilk dört sıradaki partinin oy oranı şöyledir: AKP: 29.99, CHP: 19.21, DYP: 12.65, MHP: 8.43.

Bu tablo, kararsız oylar partilere dağıldıktan sonraki orana göredir. Ki, yol arkadaşımızın da üç hafta kadar önce bize söylediği tabloyla hemen hemen aynıdır.

Günün Tarihi

Makedonya komitecileri iş başında

9 Haziran 1910: Sadâ–yı Millet gazetesi başyazarı Ahmed Samim Bey, İstanbul’da meçhul faillerce öldürüldü.

Ancak bu hâdise, muhaliflerini Makedonya komiteciliği zihniyetiyle sindirmek isteyen “İttihad ve Terakki”nin işlediği siyasî cinayet silsilesinin yeni bir halkası olarak değerlendirildi.

Nitekim, bu tarihten bir yıl kadar evvel Serbestî gazetesi başyazarı Hasan Fehmi ile bir yıl kadar sonra gazeteci Zeki Bey de aynı tarz işlenen cinayetlerle öldürüldü.

İttihatçıların bozuk kısmı, muhaliflerini fikirle ikna etmek yerine, onları tehdit ve silâh zoruyla susturmayı tercih ediyordu.

* * *

Görüldüğü gibi, komitacılık yahut günümüz tabiriyle çetecilik yeni bir iş değil.

Bunlar hemen her dönemde var. Bazan yer altına iner, orada palazlanırlar. Bazan da yer üstüne çıkar kan dökmeye koyulurlar.

Türkiye'de yaklaşık yüz yıldır işlenen fâili meçhul cinayetlerin pekçoğu, işte bu gizli komitacılar tarafından planlanarak organize ediliyor.

Tabiî, bu komitacıların bağlı bulunduğu veya kelle başı ihale aldıkları daha başka merkezlerin varlığını da göz ardı etmemeli.

09.06.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (05.06.2006) - Okuma seferberliği

  (02.06.2006) - Ankara cinayetinin perde arkası

  (01.06.2006) - Piyasalardaki dalgalanma

  (31.05.2006) - İşte size 'çılgın' nesil

  (30.05.2006) - Birlik görüntüsü

  (29.05.2006) - Gündem konuları

  (12.05.2006) - Fransa'nın Ermeni aşkı

  (10.05.2006) - Hangi ilim, hangi fikir?

  (09.05.2006) - Kâğıt para

  (08.05.2006) - Açmak değil, kapatmak yasak

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004