Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mustafa ÖZCAN

Londra şeyhleri (uleması)



Batı’da Müslümanların ve özellikle Arapların yoğunlaştıkları yer olması hasebiyle, kimi zaman Londra’ya Londonistan denir. İstanbul’da yapılan Avrupalı Müslümanlar toplantısında Londra’nın ağırlığını hisseden bir Arap arkadaş, gayr-i ihtiyarî tuluât kabilinden ‘Londra meşayıhı (şeyhleri veya hocaları) toplandı’ dedi. Herkes için geçerli olmasa da, toplantıda böyle bir eğilim vardı doğrusu. Sözgelimi, Hamza Yusuf’un da akildânelerinden birisi olarak takdim edilen Moritanyalı eski bakan Şeyh Bin Beyyah’ın dinî anlayışı Avrupa topluluğu nezdinde makbul bir İslâmî anlayışı temsil ediyormuş. Şeyh Ubeyyed gibi, Paris’te oturanlar istisna edilirse (onlar da zaten Paris’te otursalar da Londra çizgisine yakınlar) katılım Londra ağırlıklı idi. Dil de Arapça yerine, İngilizce idi. Fransa’dan katılanlar ise, Fransızca’yı tercih ettiler. Arapça bilseler de hazirûn İngilizce ve Fransızca konuşmayı yeğledi. Moritanyalı Şeyh bile, onların yanında muhafazakâr kaldı. ve Arapça yerine diğer dillerde konuşulmasını eleştirdi. Ve bu itibarla Londra’nın ağırlığı hissediliyordu. Parayı veren düdüğü çalarsa, bu da normal kabul edilmelidir. Londra’dan katılanlar arasında Şeyh Raşid Gannuşi (Nahda lideri) Tarık Ramazan, Amr Halid, Sami Yusuf ve diğerleri sayılabilir. Londra ile Londra meşayıhını İstanbul’da buluşturan gaye, elbette bir değil. Fakat iki tarafın istikameti aynı olmasa bile, yol veya yöntem onları İstanbul’da buluşturmuş durumda. Bunu Bediüzzaman’ın kuyu kazma benzetmesiyle açıklayabiliriz. Farklı amaçlarla kuyu kazan iki kişi, kuyu kazma işleminde bir araya gelebilir. Bu ideolojik bir buluşmadan ziyade, pragmatik ve sosyal vecibelerin gerektirdiği bir buluşma olur. Yusuf Karadavi’nin Avrupa Fetva ve Araştırma Komisyonu açılış konuşmasında dediği gibi, birileri hayattan kopuk, interaktif olmayan, somurtkan, soluk ve neşesiz, gülmeyen bir İslâm tipi takdim ediyor. Bu, elbette makbul değil. Bunun tersi de; hedonist veya bohem bir İslâm tipi takdim etmek de aynı derecede yanlıştır.

***

İşte burada, Amr Halid’in bir tanımına şahit oluyoruz. Avrupalı Müslümanlar ‘teaklum etmeli, yani bulundukları ortamla bütünleşmeli, ama asla tezevvub etmemeli, yani erimemelidir.’ Bu, genel arzunun Halid’in dilindeki ifadesinden başka bir şey değildir. Entegrasyona evet, ama asimilasyona hayır. Batılılar ve onların işbirlikçileri arasında entegrasyon deyip asimilasyon kastedenler çok. Avrupa Müslümanlarının İstanbul’daki toplantısının amacı kimlik, vatandaşlık ve terör meselesini tartışmak ve bunlar hakkında yeni açılım ve tanımlar getirmekti. Kimlik konusunda çok yönlü tartışmalar var. Bunlardan bir kısmı sosyolojik çerçeveli. Avrupa’da yaşayan Müslümanlar Avrupa’lı Müslümanlar mıdır, değil midir? İslâmiyeti kıtada hazmedemeyen eski kafalı asimilasyoncu kanada göre, Boşnaklar dahi Avrupalı Müslüman değil (C. Latiç şahidi) Avrupa’da yaşayan Müslümanlardır. Onlar kıtanın aslî unsuru değil, misafiridirler. Duhelâ, yani yabancı unsurlarıdır. Ama entegrasyoncu Tarık Ramazan gibilerine göre, Avrupa’da yaşayan Müslümanlar, pekâlâ Avrupalı Müslümanlardır. Kimlikleri budur. Onların kimliği ödünç kimlik değil, sabit kimliktir. Yeni nesiller misali, onlar işçi değil, vatandaştır. Bundan dolayı katılımcılardan bazıları, Müslümanlar için azınlık kavramına karşı çıktı. Khallad Swaid bu tezi seslendirenlerden birisiydi. Zaten Doğu Avrupa’da yüzyıllardır yerli Müslümanlar yaşamıyor mu?

***

Bu tartışmanın bir de ideolojik ayağı var. Bessam Tıbi’ye göre (Ali’siz Alevîlik gibi) İslâm’sız bir Avrupa İslâm’ı olmalı. Ona göre Avrupa İslâm’ına uygun tek imam, Marsilya imamı Süheyb Bin Şeyh’dir. Avrupa Müslümanları toplantısının onur konuğu olan Karadavi ise, ona göre Humeyni’den de tehlikeli birisidir. Bessam Tıbi’nin Avrupa İslâmı projesi tutmadı, ama Tarık Ramazan’ın Avrupalı Müslümanlar tanımı en azından daha büyük yankı uyandırdı.

Yarın: İngiliz modeli, başörtüsü ve terör

05.07.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (04.07.2006) - Topkapı Deklarasyonu

  (03.07.2006) - Türkiye’nin dünyaya armağanları

  (02.07.2006) - İsrail’in kaderi

  (30.06.2006) - Böyle korsanlık görülmedi

  (29.06.2006) - Dinî rekabet

  (28.06.2006) - HAMAS çekilmeli mi?

  (27.06.2006) - Drahoma ve sati

  (26.06.2006) - Aşağılama

  (25.06.2006) - Büyük bölünme

  (23.06.2006) - İğne ve çuvaldız

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004