Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Nimetullah AKAY

Gerçek sadece görünen değildir



Görünen eşyaya veya görünen hayatlara aldanıp da her şeyin sadece göründüğü gibi olduğuna karar vermememiz gerekmektedir. Zira bazı şeylerin göründüğü gibi olmadığını, her görüntünün geçmişi ve geleceği olduğunu düşünmemiz gerekmektedir. Bu sebeple hazır görüntüler bize fazladan sevinç ve fazladan üzüntü vermemelidir.

Neyin bizim için hayırlı olduğunu, hangi yaşantı biçimlerinin bizim için şerlere sebep olacağını biz bilme imkânına sahip değiliz. Bizi bizden çok daha fazla bilen bir Yaratıcımızın olduğunu ve bize bizden daha fazla sahip olduğunu unutmamamız gerekir. Aksi takdirde, bilgiçlik ve sahiplik durumu bizleri huzur esintilerinin olmadığı iklimlere götürür.

Tevekkül ve teslimiyet hali biz insanlar için biçilmiş en iyi kaftanlardır. Tevekkül kalesine girip, teslimiyet silahını takındığımız takdirde hiçbir azılı düşman bize zarar verme güç ve iradesine sahip olmayacaktır. Yeter ki görüntüler, zahirî karartılar bizleri yanıltmasın. Yeter ki içimizdeki ihtiras duygularını kontrol altına alabilelim.

Hayatların, eşyanın, şatafatların, ihtişamların görünen yüzüne aldanıp da içinde bulunduğu durumdan şikâyetçi olan insanlar, sadece kendilerine kötülük etmektedirler. Bilinmelidir ki insanın mutluluk ve huzuru, elde edemediği şeylerde değil, elde ettiklerinin iyi bir şekilde değerlendirilmesindedir.

Allah, bize iyi bir insan olabilmemiz için, huzurlu bir kul olabilmemiz için ve yeryüzünün halifeliğine uygun bir hayat sürebilmemiz için yeterli cihazatı vermiştir. Eğer bu istenilen değerlere ulaşamıyorsak demek ki problem bizdedir, bizlerin eşyanın hakkını veremeyişimizdedir.

Sahip olduğumuz hiçbir maddî imkânın ne zamana kadar bizim olacağını bilmiyoruz. Bugünkü gibi olumlu veya olumsuz bir şekilde ömrümüzün nereye kadar devam edeceğini de bilme imkanına sahip değiliz.

Bizim için hayırlı gibi görünen haletlerin gerçekten ilerde bize hayırlar getirip getirmeyeceğini, bizim için şer gibi görünen durumların ilerde bizler için nasıl sonuçlar doğuracağını kestirebilme imkanımız da bulunmamaktadır.

Her haletimiz, sahip olduğumuz her kısıtlı imkânımız bizlerin yönünü yaratıcımız olan Allah’a yönlendirmelidir. Üzüntülerimiz, geçici sevinçlerimiz, hastalıklarımız, sıkıntılarımız gibi bütün yaşantı anlarımız bizler için ikazlarla doludur. Zaaf ve acz haletlerimiz, bizlerin arzuları nihayetsiz duygularımızla baş edemeyeceğimizi göstermektedir.

Bu hayat hakkındaki bilgilerimiz, bilgi hazinesinden yeterince istifade etmemiz için yeterli olmadığını da bilmek zorundayız. Sadece gördüklerimizle, duyduklarımızla, hissettiklerimizle insanlık hedefine ulaşmayacağımızı, tefekkür âlemine bir pencere açabilirsek anlayabileceğiz.

Hasılı hayatımızın her anı ve her haleti, bizi bütün âlemlerin Hâlık-ı Kerimi olan Rabbimize yönlendirmeye çalışmaktadır. Gerçek bir insan olmak istiyorsak, huzur ikliminde yaşamak istiyorsak ve bütün zerrelerimizin büyük bir iştiyakla arzuladığı ebed âlemine ulaşıp orada hayatımızı idame ettirmek istiyorsak, her şeyi ve her düşünceyi bir tarafa bırakıp Rabbimize yönelmemiz gerekmektedir.

Bir çok görüntünün bizlere yalancı dünyaları gösterdiğini, gülen bir çok simanın arka yüzünde ıztırapların var olduğunu unutmamamız gerekir. İnsanların hayatına özenerek menzil-i maksuda varamayız. Eşyanın dış yüzüne aldanarak Hazine-i Rahmetten istifade etmenin sırlarını keşfedemeyiz.

Kendi kendimizi fani yaşantılar için yıpratmamız gerekmektedir. Geçici dünya için bize verilmiş olan gözlerimizle belki eşyanın hakikatini görmemiz mümkün olmayabilir. Ebedî âleme yönelik güzelliklerin izini görmemiz için kalb gözümüzü de hayatımıza rehber etmemiz gerekmektedir. Kalb gözümüzü devreye koyabilirsek, dünyamızın şeklinin görünenden farklı olduğunu ve asıl gerçeklerin perdelerin arkasında korunduğunu anlayabileceğiz.

14.07.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (11.07.2006) - Gidişat nereye?

  (10.07.2006) - Gururlanma padişahım...

  (04.07.2006) - Bize dengeli yaklaşım lâzım

  (03.07.2006) - Gaflet mevsimi

  (27.06.2006) - Siyasette ölçülü olabilmek

  (26.06.2006) - Sevgiyi yakalayabilmek için...

  (20.06.2006) - Hayvanlar daha masum

  (19.06.2006) - Gündemimize sahip çıkalım...

  (13.06.2006) - Şeytanlar ıslâh olur mu?

  (12.06.2006) - Önümüzdeki günleri değerlendirebilirsek

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004