Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

28 Şubat değirmeni



Dünya 11 Eylül’ün yıldönümünde ‘dönen dolaplar’ı tartışırken, Türkiye’de ‘bir kısım medya’ “28 Şubat değirmeni”ne su taşıma telâşında. İşlenen menfur bir cinayet ve ‘katil’in de ortadan kaldırılması, cinayeti ‘çözülmesi zor’ bir hale getirdi.

Amerika’daki “İkiz Kule”leri hedef alan 11 Eylül saldırılarının (2001) kamuoyuna nasıl anlatıldığını bir düşünelim. Bir de sonraki günlerde/ aylarda ve hatta yıllarda ortaya çıkan gerçekleri hatırlayalım. Özetle, dünya kamuoyuna aktarılan bilgilerin büyük bir kısmının ‘yalan’ olduğu ve yanlış bilgilerin ‘kasıtlı’ şekilde anlatıldığı, yazıldığı ve çizildiği ortaya çıktı.

11 Eylül 2001’deki terör saldırısının ardından konuşan ABD Başkanı Bush, adeta dünyayı ‘iki’ye bölmüş ve “Ya yanımızdasınız, ya da siz de teröristsiniz” anlamına gelecek beyanlarda bulunmuştu. O tarihlerde, “Bu beyan ve açıklamalara ihtiyatla yaklaşalım” diyenlerin sözü ise hiç dinlenmemişti.

Aradan yıllar geçti ve 11 Eylül’ün büyük ölçüde başka maksatlar için planlandığı ve bütün dünyanın aldatıldığı ortaya çıktı. Tabiî bundan sonra başka bilgi, belge ve gerçeklerin de ortaya çıkacağını unutmayalım...

Ayrıca, Afganistan ve Irak’ın işgali esnasında gündeme taşınan konularla; aynı konuların bugün değerlendiriliş şekline de bakalım. Bütün bunlar, “komplo senaryoları”na hak vereren gelişmeler olarak tarih sayfalarındaki yerlerini aldılar.

Türkiye’nin büyük bedeller ödeyerek geride bıraktığı “28 Şubat süreci”ne de bu gözle bakmakta fayda var. Sürecin olgunlaşması için kullanılan ‘malzeme’lere ve ‘bir kısım medya’nın bu konuda üstlendiği ‘görev’i hatırlayalım. Öyle ki, hazırlanan ‘andıç’lar sebebiyle, aynı gazetelerin yazarları suçlanmış ve işsiz kalmıştı. (Meselâ, Mehmet Ali Birand, Cengiz Çandar, Mehmet Barlas v.d.)

28 Şubat sürecinde yaşanan ‘andıç’ların ortaya çıkması sebebiyle; ‘bir kısım medya’nın bundan sonra aynı/benzer tuzaklara düşmeyeceğini düşünebilirdik. Ama ne yazık ki son günlerdeki yayınlara bakınca aynı tuzağa düşme ihtimalinden bahsetmek lâzım. Belki de daha çetrefilli bir tuzak!

İstanbul’un Fatih’inde yaşanan menfur cinayet sonrası bazı gazetelerin manşetlerine bakınca kendimizi İstanbul’a yabancı hissettik. Ya onların bahsettiği İstanbul, ya da 10 milyon insanın yaşadığı İstanbul farklı! Çarşamba semtini öyle bir vasıflandırıyorlar ki, duyan da başka bir ülkeden bahsedildiğini zannedecek. Çarşamba semtinin —İstanbul’un ya da başka illerin semtlerinden— ‘farklı’ tarafları vardır. Ama bu durum hem bu günün mes’elesi değil, hem de Türkiye’nin bilmediği, yabancı olduğu ya da rahatsız olduğu bir ‘farklılık’ değildir. Orada da, başka il, ilçe ya da semtlerde her türlü görüşe mensup olanlar bir arada huzurlu bir şekilde yaşamaktadırlar. “Başka din ve kültür”lerle bile bir arada yaşamak ‘zenginlik’ sayılırken, aynı din ve kültürün farklı tezarühü niçin dışlanmak ve suçlanmak ister?

Kişi ya da kişilerin kanun önünde suç addedilen başka faaliyet ya da ‘eylem’leri var ise, onun hal yeri de hukuk sistemi ve adalet mekanizmasıdır. Manşetlerle insanları ve toplulukları suçlu ilân etmek en başta ‘basın ahlâk ve kuralları’na aykırı değil midir?

Geçmiş 28 Şubat’lardan ibret almamışçasına yeni “28 Şubat’lar”a su taşıyan medyayı ibretle izlemek lazım. Ama unutmadan hatırlatalım: Taşıma su ile değirmen dönmez... İnşallah Türkiye’nin önünü kapamayı ve ufkunu karartmayı hedef alan her türlü oyun boşa çıkar.

11.09.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.09.2006) - TV varken okumak mümkün mü?

  (09.09.2006) - Hani Türkçeyi koruyacaktık?

  (08.09.2006) - Tartışa tartışa doğruyu buluruz

  (06.09.2006) - Harp okulunda ‘İslâm” mecmuası

  (04.09.2006) - Bombalar kimin için patlıyor?

  (03.09.2006) - Amerika hedefine ulaştı!

  (02.09.2006) - AB yolculuğu hız kesmesin

  (31.08.2006) - Mescidle uğraşanlar yorulur

  (30.08.2006) - ‘Yol’suzluk çok kötü

  (26.08.2006) - ‘Düşman’lık daha mı kolay?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004