Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

A(h)fganistan!



İHH’nın (İnsani Yardım Vakfı) daveti üzerine bir hafta süren bir Afganistan seyahatimiz oldu. 26 Eylül’de başlayan Afganistan seyahatimiz, başşehir Kabil ve kuzeyindeki illeri kapsadı ve İHH ekibiyle birlikte 3 Ekim’de Türkiye’ye döndük.

Türkiye ve Afganistan’ın gündemleri o kadar farklı ki, ‘İki ülke de aynı dünyada mı?” sorusu bile sorulabilir. Birinde ‘irtica’ —sun’i de olsa— gündemin bir parçası yapılmak istenirken, diğerinde; açlık, sefalet, yolsuzluk ve terör gündemi meşgul ediyor.

Tabiî ki, Afganistan’a ‘gezmeye’ değil, İstanbul merkezli olarak pek çok ülkede yardım faaliyetlerini yürüten İHH’nın çalışmalarını yerinde görmeye gittik. Ramazan ayı sebebiyle fakir Afgan halkına yapılan gıda ve eğitim yardımları takdire şayan. Ancak hemen ifade etmek gerekir ki, Afganistan’ın içine sürüklendiği ‘fakr-u zaruret’ halinden, sadece bir iki dernek ya da ülkenin desteğiyle çıkması mümkün değil.

Bir hafta süren gezilerimiz esnasında şahit olduğumuz fakirliği anlatabilmek bile zor. Akla yakınlaştırmak için, Türkiye’de şahit olduğumuz ‘fakir’liğin, 20-30, belki de daha fazla ‘katı’nı düşünmek gerekir.

Bölgede yaşanan en büyük problem susuzluk, yolsuzluk ve buna bağlı olarak ortaya çıkan fukaralık. ‘Yolsuzluk’ iki anlamıyla da Afganistan’a hakim. Hem ulaşım için ‘yol’ yok, hem de çalma/çırpma anlamında ‘yolsuzluk’ had safhada. Ülkeye gönderilen yardımların büyük ölçüde yerine ulaşmadığı söyleniyor, ki görülen manzara da bunun delili. Pek çok ‘tesis’ yarım kalmış vaziyette. Küçük küçük ‘mescid’ler bile bazı yerlerde tamamlanamamış. Oysa böyle hayır ‘iş’lerini yapanların, ‘proje’nin bütün masrafını bir anda karşıladığı bilinir.

‘Yetki’sini kötüye kullanan bazı yöneticilerin, ülkeye gönderilen yardımlardan bile ‘pay’ aldığı iddia ediliyor ki, bunları ‘vuku/’undan beter ‘şuyu/söylenti’ler olarak kabul etmek lazım.

Afganistan’da ‘güven’ ortamı olmadığı için, huzur da yok. ‘Yok’ların listesi, ‘var’ları çok aşıyor. Başkent Kabil’de bile bir altyapı olmadığı ve elektriğin de 3-5 saat verilebildiğini söylemek, durumu anlatmak için yeterli olur mu?

Eğitim konusundaki sıkıntıları anlatmak için de, pek çok okulda çocukların tabanı toprak/beton olan sınıflarda, yerlere oturarak ders yaptıklarını hatırlatmak, yeterli olur mu? Evet, pek çok okulda yeterli sınıf yok, sınıf olanlarda da sıra yok. Sınıf yerine ağaçların gölgesinde ders yapılıyor. Yaşları 40’ın üzerinde olan kadın/erkek milyonlarca kişi (bilhassa köylerde yaşayanlar) okuma yazma bilmiyor. Ayaklarda terlik, toz-toprak içinde kalmış vaziyetteler. Dağlar arasında düz ovalar var, ancak sulama imkânı olmadığı için yapılan tarım da verimsiz. Traktör, ancak bazı ‘zengin’lerin kullanabildiği bir tarım aracı.

Bütün bunların üstüne tuz/biber olarak da ‘terör’ yaşanıyor. Bilhassa ülkenin güney illerinde ‘canlı bomba’lar hayatı alt/üst ediyor. Başkent Kabil ve kuzeyi, bu hususta kısmen rahat. Gerçi Kabil’de de canlı bombalar patlıyor, ama daha kuzeyine ‘terör’ ulaşamamış.

Kısacası Afganistan’da “Cehalet, zaruret ve ihtilaf” yaşanıyor. Çaresi ise belli: Bu düşmanlara “san’at, marifet ve ittihad” silahlarıyla cevep vermek. İnşaallah, bütün dünyanın da yardımıyla Afganistan sıkıntıları aşar ve AHGANİSTAN olmaktan kurtulur.

Dünyanın huzur ve sükunu için de buna ihtiyaç var...

05.10.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (27.09.2006) - Müslümana da saygı

  (26.09.2006) - Duâya zaman kalsın

  (25.09.2006) - Namazla uğraşmayın!

  (24.09.2006) - Zihniyet değişmeli

  (23.09.2006) - Çocuklarımız neler okuyor?

  (21.09.2006) - Okulları ‘çöp’e atmayalım!

  (19.09.2006) - ‘Dert’ zili çaldı

  (18.09.2006) - Güneş üflemekle sönmez

  (17.09.2006) - İlim adamları ne kadar bilir?

  (16.09.2006) - Gerçekler ortaya çıkar

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004