Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Müslümana da saygı



“Müslüman Türkiye” Ramazan ayını idrak ederken, ‘bir kısım medya’ da ister istemez bu konulara yer ayırmaya başladı. Samîmî olup olmadıkları bir tarafa, hemen her gazetede ‘Ramazan sayfası’ yer alıyor. İnkâr etseler de, tek başına bu davranışları bile “Müslüman Türkiye” gerçeğini kabullendiklerini gösterir.

Spor dünyasında yaşanan bir gelişme, Türkiye’deki iki yüzlü tavırları bir defa daha ortaya koydu. Hadise şöyle: 1 Ekim’de oynanması gereken Sivasspor-Ankaraspor maçı, Yahudi futbolcunun talebi üzerine başka bir tarihe alınmış. Sivasspor’un Balili isimli İsrailli oyuncusu “Yom Kippur’da (Kefaret Günü/Yahudilerin bayramı) biz hiçbir faaliyette bulunmayız, oruç tutup duâ ederiz. Maç tarihinin değiştirilmesini istiyorum” diyerek ‘ilgililer’e müracaat etmiş. ‘İlgililer’ de bu talebi haklı görüp, iki takım arasında oynanan maçı başka bir tarihe almışlar. (Posta, Milliyet, vd., 26 Eylül 2006)

Bu gelişmeye ‘kartel’ cephesinden farklı yaklaşımlar yapılıyor. Bir gazeteye göre bu durum ‘Laik Türkiye’ye yakışmazken (Mehmet Y. Yılmaz, Hürriyet, 26 Eylül 2006), başka bir gazeteye göre ise “İnanca saygı”nın göstergesi. (Posta, 26 Eylül 2006)

Böyle bir karara karşı çıkanların korkusunu anlamak lâzım. Onlara göre ‘ilgililer’in bu kararı, “Müslüman futbolcu”ların da başka taleplerde bulunmalarına yol açabilir, korkuları bu!

Yakın geçmişe baktığımızda bu kararla çelişen çok sayıda uygulamaya şahit olunmuştur. Meselâ, futbolcuların ‘oruç’luyken ‘performans’ları düştüğü ileri sürülerek, ‘oruç tutmaya yasak’ getirilmek istenmiştir. Tamam oruç tutan futbolcular iyi top oynayamayabilir. Ama bunun çaresi, futbolculara oruç tutmayı yasaklamak mı olmalıdır? Niçin, varsa başka alternatifler düşünülmez? Başka alternatifleri düşünen ve dile getirenler susturulur, suçlanır, damgalanır?

Yaşanan son örnek, gerçekte de örnek ve emsal olmalı, “Müslüman futbolcu”ların talepleri de dikkate alınmalıdır. Böyle yapılmakla kıyamet kopmayacağı gibi, futbol kulüpleri de iflâs etmez.

Türkiye’ye giydirilmek istenen ‘laiklik elbise’sinin, dünyadaki başka ‘laik elbise’lere benzemediği ortada. Meselâ, laikliğin vatanı olduğu ifade edilen Fransa’daki (ki, Türkiye de Fransa’yı örnek almıştır) uygulama bile Türkiye’dekinden daha ‘iyi’dir. Bunun en önemli göstergelerinden biri, Fransa’daki devlet ya da özel üniversitelerde (Fransa’daki özel ilköğretim okullarında da başörtüsü yasağı yoktur!) başörtüsü yasağı uygulanmazken, Türkiye’deki durum gözler önündedir. Bu çelişki, Türkiye’de laikliğin yanlış anlaşıldığının ve uygulandığının en çarpıcı göstergesidir.

Çok yakın zamanda bir konuşma yapan Yargıtay Başkanı Osman Şirin de, “Laikliğin tarifini doğru/düzgün yapalım” anlamında görüşler beyan etmedi mi? O halde, lakiliği ‘dine baskı aracı’ olarak görmekten vazgeçmek gerekir.

Türkiye ve dünya gerçekleri, “Laik bir ülkede din, maç erteleme gerekçesi olamaz” diyenleri (M. Y. Yılmaz, Hürriyet, 26 Eylül 2006) haklı çıkarmıyor.

“Müslüman Türkiye”de, “Müslüman futbolcular”a da saygı lütfen...

27.09.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (26.09.2006) - Duâya zaman kalsın

  (25.09.2006) - Namazla uğraşmayın!

  (24.09.2006) - Zihniyet değişmeli

  (23.09.2006) - Çocuklarımız neler okuyor?

  (21.09.2006) - Okulları ‘çöp’e atmayalım!

  (19.09.2006) - ‘Dert’ zili çaldı

  (18.09.2006) - Güneş üflemekle sönmez

  (17.09.2006) - İlim adamları ne kadar bilir?

  (16.09.2006) - Gerçekler ortaya çıkar

  (15.09.2006) - Yasakçıların duvara dayandığı nokta

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004