Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

Siyasetin gerçek rolü



Seçim yılına yaklaştıkça gündem ısınmaya devam ediyor. Ancak genel seçimlerden önce prova niteliğinde Cumhurbaşkanlığı seçimi var. İlk gerdirme ve erdirme senaryoları burada yoğunlaşıyor. Kimse eskisinden daha rahat değil. Çünkü kamuoyu ve demokratik reflekslere direnen statükocu alışkanlıkların ve gizli ajanda ile siyaseti köy-yol işinde görevli gören hakim yapının hiddeti karşı karşıya gelmiş bulunmakta.

Adı konulamayan/bulunamayan gerginliklerin perde arkasında, şablonunu şartlara göre değiştirmek istemeyen katı ve korumacı oligarşinin, toplumun ve siyasetin sivilleşme emarelerine duyduğu hazımsızlık var.

Sivil siyaset “heeyyt!” demenin maliyetini ödemek istemiyor. Resmî söylemlerin gölgesinde araştırma ve muhakeme yorgunu düşmüş bir beynin kıvılcımlarını taşıyor. Siyaset üretken, ezberi şaşırtan cesur ve makul çıkışlar yapmadıkça, her sözünden sonra şamar oğlanına çevrilerek şevki kırılacak ve yenilenen hücreleri peşinen tahrip edilecektir.

Önümüzde mayınlı gündemler var. Siyasetçiye tuzaklar kurulmuş sürekli. “Aman mayın patlamasın” deniyor. “Gerginlik olmasın” korkutuculuğu siyasî irade aleyhine işliyor. Ancak mayın tarlasında yüründüğü unutuluyor. Bu ne garabet?

Siyaset, mayınlı tarlada yürümemeyi mi tercih edecek? Yoksa, kendisi için tahsis edilmiş bölgede mayınsız yürümeye göre mi güdülenecek? Bu tayin ve takdirin görünmeyen inisiyatifi kimde kalmalı gerçekten?

Acaba siyasetin bu şıkların dışında bir misyonu yok mu? Hep önüne konulan teknik raporlara göre mi işaret koyacak? Yüksek gerekçeli(!) paranoyak ve veriye dayalı olmayan ideolojik aygıtlarla mı yönlendirilecek?

Siyaset kendi felsefî arka planını neden kuramasın? Bizzat risk ve inisiyatif alarak engelleri kökten bertaraf etmeyi neden stratejik bir dönüşüm olarak görmesin?

Siyasetin düşüncenin havuzunu kurma, ülkenin geleceğine ait kültürel kotlar inşa etme, eğitimi bağnaz ve kişiselleştirilmiş/nesneleştirilmiş akla ziyan ve beyni hırpalayan dayatmacı ezberlerden temizleme vazifesi yok mu?

Ayrıca evrensel normların bireye tekabül eden odağından meselelere bakıp, iç barışı ve kucaklayıcı fikirleri toplumun kılcal damarlarına işleyecek kadar sevgi ve şefkat ikliminde ortaya koymak gibi aslî bir görevi yok mu?

Ülkedeki farklı etnik kimliklere eşit bakmak, bunu ahlâken ve niyeten her ortamda korumak, fikir akımlarına saygı duymak, ifade özgürlüklerine sonuna kadar sahip çıkmak ve daha ilerisi örgütlenme haklarına sonuna kadar destek vermek, siyasetin omurgası değil mi? Sivilleşmenin arterleri buradan çalışmayacak mı? Tersi bir yaklaşım esasında bölücülük olmaz mı?

Yıllardır bu ayrıştırıcı karakterlerin nefret ve tepki psikolojisi ile tahrik edici bir hal aldığını kim inkâr edebilir? Sünnî karşısında Alevî kendini ezilmiş hissediyorsa, bunun telâfisi şefkatle eşitlikçi anayasal vatandaşlık inancıyla aşılır. Kürtlerin bir kısmı kendini Türklere mal olan bazı söylemler karşısında incinmiş ve dışlanmış görüyorsa, herhalde çaresi demokrasi kılıfına sarılmış kadife yumruk indirmek değildir. Özen ve ilgi göstermek çaredir.

Benzer şekilde laikliğin inançlar üzerindeki baskıcı ve itici üslûbu ile mütedeyyin insanları yaralayan tavrı, daha saygılı ve onları öteki görmeden sosyal ortaklıkla çözüleceğine inanması gerekmez mi?

Tersi de geçerli. Kürt veya başka bir ırktaki vatandaş Türkiye kavramına ve onun aslî unsuru Türk’ten rahatsızlık duymayacak ve sevgiyle kabullenecek. Alevî de Sünnîyi hazmedecek. Dindar insanlar, başkasının görüşlerini itham etmeyecek ve yaşayışına müdahale çağrıştıran söylemlerden uzak duracaktır.

Siyaset, birbirine açılma ve kaynaşma kültürünün önündeki cari zihniyeti çözmenin adıdır.

Birliğin kapsama alanına her ferdi dahil etme uzlaşıcılığı ve dirayetli zihin güvenliğidir.

31.10.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (30.10.2006) - Türkiye’de akılla duygunun kavgası

  (29.10.2006) - “Nasılsınız?” sorusuna otomatik cevap

  (27.10.2006) - Mehmet Akif’ten İbn-i Sina’ya

  (26.10.2006) - Anadolu medeniyetlerinden Tacettin Dergâhına

  (25.10.2006) - Ankara kalesi ve 27 numara

  (24.10.2006) - Hacı Bayram ruhu

  (23.10.2006) - Bayramla yaşamak

  (22.10.2006) - Arefe

  (19.10.2006) - DYP için parola: “10 S”

  (18.10.2006) - Muteber siyaset ve itibarlı meclis

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004