Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

Muteber siyaset ve itibarlı meclis



Uzun zamandır yakalayamadığımız gündem yoğunluğunun içine giriyoruz. Gündemlerin bir kısmı olumlu, bir kısmı olumsuz, bir kısmı da kendine alan açmak isteyen kontrollü gerilimler olsa da, kamuoyunda müzakere başlıklarımız artmaktadır.

Her gündem tarafı ve muhalifi ile karşılıklı tepki kültürünü oluşturması itibariyle olumlu sonuçlar verir. Tepki insanları; akıldan beslenirler, ilmî zemine taşıdıkları görüşlerini geliştirirler ve ev ödevlerine çalışarak konuşurlar. Olumsuz tepki tanımını ve örneklerini saymamı beklememenizi umuyorum. Bizim işimiz müspetle ve aksiyon duruşun muteber insanlarıyladır.

Bu günlük sayın Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın meclisin itibarını arttırmaya yönelik gayretleri üzerinde duracağım.

Meclis Başkanı, yaralı demokrasimizden bahsetmiş. “İtibarlı ve saygın bir meclis”i çare olarak görmüş. Çok yerinde bir tespit. Zaten, demokrasi ve meşruiyet diyorsanız bunun tezahürü Meclistir. İtibarlı kurumlar, muteber insanlarla ve çalışmalarla bu imajı elde ederler. Meclisimizin bu değeri hak ettiğini düşünüyorum.

Bu gündemin kalıcı olmasını dilerim. Üzerinde durulmalı. Siyaset, siyasetin felsefesi, siyasetçinin çıtası, duruşu, perspektifi, katılımcılık, profesyonelleşme, irade ortaya koyma, yeni açılımlar ve demokratik çerçevenin genişleyerek oturtulması konusunda çok ciddi çalışmalar yapılmalıdır.

Meclisimiz, her ne kadar seçim yılına girmiş olsa da, sayın başkanın bu hassasiyeti çok boyutlu ve insan ekseninde demokratik söylemlerin şaşırtıcı sonuçlarına varacak düzlemde tartışmayı, müzakereyi beraberinde getiren periyodik ve Meclis itibarını yansıtacak akademik, kültürel ve sosyal buluşmalarla sürdürülmelidir.

Seçim, seçim mekanizmaları, adil yarış, katılımcılığı sınırlayıcı merkezi müdahaleleri azaltacak seçim düzenlemeleri, seçmen bilinci, vatandaş duyarlılığı ve milli irade kavramlarının da ayrı ayrı ele alınıp, gerekirse küçük broşürler halinde vatandaşa sunulması icap eder. Bilgilenme, bu hakkın da doğru ve yansız yapılmasıyla önem kazanır.

Vatandaş profilini belirleyecek beklenti haritasının araştırma sonuçlarına göre belirlenip, siyasî açılımlara ışık tutacak şekilde almanak haline getirilmesi de Meclis başkanlığınca yürütülebilir. Siyasi partilerin gündemini belirlemede ve kendini yapılandırmada demokratik rekabette eşit ve tarafsız kalmak şartıyla meclis başkanlığının vatandaş memnuniyetini ölçümlemesi ve bunu yasama ve yürütme ile siyasi organlara ulaştırması, belirleyici ve inşacı rolünü güçlendirir. Rehber olma vasfını geliştirir.

Ayrıca, Meclis iç disiplini ve çalışma verimliliği ile düşünce geliştirme, strateji belirleme ve bilgi ağlarını en kuvvetli tutan bir altyapıyı kurması da donanımlı bir meclisin göstergelerini daha da arttıracaktır.

Demokrasi mutfağı adıyla bir özel bölümün kurulmasını da öneriyorum. Kamuoyuna yansıyan her konuda demokratik tarif getirmeyen, ancak demokratik tarifi ve şuuru sağlayacak bilimsel verilere dayalı görüşleri akademik bir dille ortaya koyması, aktüel konularda siyasete yönelik ve siyasetçinin şahsî hatalarını baz alıp, demokrasinin kurumlarını yaralamaya dönüşen söylem ve demeçlere karşı da aktif bir duruş ve görüş atağına geçmesi gerektiğini düşünüyorum.

Demokrasinin temellerini korumak, inşasını hızlandırmak, insanımızı hak ettiği müreffeh düzeye çıkarmak ve uluslararası arenada güçlü bir ülke olmak; parlamenter sistemin demokratik, katılımcı ve istikrarlı yasama ve yürütme erkini elinde bulundurması ile mümkündür.

Bu anlamda, Meclisin saygınlığı milletin saygınlığıdır. Entelektüel, açılımcı, siyasî rekabetin erdemine inanmış, donanımlı, demokrasi ufku açık, kendinden ve kurumundan önce milletine güven duymuş örnek insanların meclisinde, egemen iradeyi hissettirmek, heyecan verici bir geleceğin taçlanması olur.

AB sürecinde dinamik, duyarlı, kucaklayıcı ve sivil bir anayasa hazırlamayı başarmış bir Meclise o kadar çok hasret duyuyorum ki...

Sayın Meclis Başkanı, son yılınıza girmiş olsanız bile, geniş katılımlı demokratik bir anayasa, sivil bir söylem ve milletin irfanına mütenasip bir manifestonun mutabakatını meclis içi ve dışı partilerle yakalamak için özel zaman ayırmanıza ne kadar çok ihtiyaç var. Siyasi iletişim, müzakere yöntemleri ve psikolojik tasarım konularını da kapsayan çekirdek bir ekiple mutedil, sabırlı ve diyalogların en üst buluşma söylemini yakalamaya kendini adamış bir danışma grubu ile tarafların rızasına baliğ bir iklim oluşturulabilir.

Unutmayalım ki, siyasetin farklı tonları demokrasinin hazmedilmişliğini gösterir. Farklı partilerin bölünmüşlüğü ve ikilemli polemikleri ise, siyasî iradeyi zaafa uğratıp belli çevrelerin tahrikiyle atanmışları siyasetle polemiğe girecek kadar cesaretlendirmektedir.

Az ve öz bir niyet ve strateji mutabakatı bile siyaseti güçlü kılacak araçları ve milli iradeyi perçinler. Muteber siyaset ve itibarlı meclis demokrasinin parolasıdır.

18.10.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (17.10.2006) - Kendimizle yüzleşmek

  (16.10.2006) - Hariçteki birliği içeride yaşayalım

  (15.10.2006) - Çeşitliliğin ahengi

  (12.10.2006) - Askerî vesayetten kurtulma vakti

  (11.10.2006) - Demokratik cesaret ve Ağar

  (10.10.2006) - Engellilerle

  (09.10.2006) - Hükümet neden tavsıyor/savıyor?

  (08.10.2006) - Müjdelemek ve cevaplaşmak

  (05.10.2006) - Cemaatleşme zaruridir

  (04.10.2006) - Hoş geldin Olli!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004