Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Hak yumuşatılır mı?



Meslek liseleri yıllardır katsayı adaletsizliği ile karşı karşıya… On binlerce öğrenci bu adaletsizlikten olumsuz yönde etkilenirken, meslek liselerine yapılan bu haksızlık bazı çevrelerde işgücü kaybına sebep olduğu, sanayiye ara eleman yetişmediği şeklinde yakınmalara yol açıyor. Ancak sırf “imam hatipler de yararlanır” telâşı ile “geri adım atmamak”ta da direniyorlar.

Türkiye işsizlikten bunalırken, sanayiciler kalifiye eleman bulamıyor. YÖK’ün, uyguladığı katsayı adaletsizliği, ara eleman yetiştiren meslek liselerine talebi yok denecek kadar azaltırken, tekstilden inşaata kadar birçok sanayi kuruluşu, çalıştıracak eleman bulamaz hale geldi.

Şu anda ilköğretimden mezun olanların yüzde 30’u meslek liselerine, yüzde 70’i genel liselere gidiyor. Avrupa Birliği ise ortaöğretimdeki dağılımın “yüzde 65 meslek lisesi, yüzde 35 genel lise” şeklinde yapılanmasını istiyor. Ancak Türkiye’deki katsayı engeli sebebiyle endüstri meslek liseleri tercih edilmiyor.

ÖSYM’nin ÖSS yerleştirme sonuçları ile ilgili istatistiklerine bakıldığında, bu adaletsizlik gözler önüne seriliyor. Son yapılan sınavda toplam bin 76 meslek lisesi birincisi hiçbir fakülteye yerleşemediği için, sınavsız geçişle 2 yıllık meslek yüksekokullarına kayıt yaptırmak zorunda kaldı.

Bilindiği gibi, 1999’den bu yanan uygulanan, katsayı adaletsizliği meslek lisesi öğrencilerinin büyük puan kesintisine sebep oluyor. Normal lise mezunları orta öğretim başarı puanları 0,8 katsayısı ile çarpılıp ÖSS ham puanlarına eklenirken, meslek liselerinin orta öğretim başarı puanları 0,3 katsayısı ile çarpılıyor ve ÖSS ham puanlarına ekleniyor. Dolayısıyla, meslek liseleri, genel liseleri 40 puan geriden takip ediyor.

Bu adaletsizliği göre göre, meslek liselerine uygulanan katsayı adaletsizliğine ses çıkarmamak “haksızlığa rıza göstermek” değil midir?

***

En son olarak 1999 yılında toplanan 17. Millî Eğitim Şûrâsı 5 gün süren bir çalışma yaptı. 800 eğitimcinin katıldığı Şûrâ 5 günlük süre içerisinde oluşturulan komisyonlarda sınav sistemi, AB sürecinde eğitim ve yönlendirme başta olmak üzere eğitimin sorunlarını tartıştı. Bu başlıklar altında meslek liselerine üniversiteye girişte uygulanan katsayı ve üniversiteye giriş sistemi de değerlendirildi.

Bu konular görmezlikten gelinerek, bazılarının gösterdiği özel gayretler sonucu Şûrâ’da “katsayı” konusu ön plâna çıkarıldı.

Ayrıca, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğu’nun meslek lisesi mezunlarının istedikleri okullara girmelerini öngören teklifi, ÖSS Komisyonu’ndan tavsiye kararı olarak geçince, malûm çevreler hemen harekete geçti. Karar, 4’e karşı 66 oyla kabul edildi. Şûrâ’da 28 Şubat’ın imam hatip korkusu ile getirilen meslek liselilerin katsayı mağduriyetinin sonlandırılması yönündeki ilk tavsiye kararına, YÖK Üyesi Prof. Dr. Türkan Saylan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nden Gülsün Kaya, Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Adnan Kulaksızoğlu ve Özel Dershaneler Birliği eski Başkanı İbrahim Arıkan “hayır” oyu verdi.

Komisyondan geçen bu karar bir kısım medyanın konuyu manşetlerine taşımaları, bazı akademisyenlerin karşı çıkmaları sonucu Şûrâ genel kurulunca aralarında Millî Eğitim bürokratlarının katıldığı üç maddelik bir önergeyle “uygulanabilir(!)” hale sokuldu. Katsayı kalkmadı, ama “yumuşatılmış” oldu. Yani “orta yol” yine birilerinin dayatmasıyla bulundu.

Geride komisyonda 4’a karşı 66 oyla kabul edilen “katsayının kalkması” görüşünde yaşanan tartışmalar kaldı.

Hakkın yumuşaması olur mu? Ortada bir adaletsizlik varsa yumuşatılmaz, çözülür…

***

Görülen o ki, haksızlığa rıza gösterenler, Şûrâ’nın açılışına dâvetli olduğu halde gelmeyen, gelmeyi bir kenara bırakın bir mesaj dahi göndermeyen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in bu tavrından cesaret aldılar.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyesi Halis Ayhan da katsayının objektif olmadığını söyledi. Aynı zamanda YÖK’ü temsilen Millî Eğitim Şûrâ üyesi de olan Ayhan, lise ayrımı olmadan ÖSS’de alınan puana göre öğrencilerin üniversiteye gitmesi gerektiğini dile getirdi. Şûrâ üyesi öğrenciler de katsayı sisteminin önlerinde engel oluşturduğunu belirterek, bunun kaldırılmasını istedi. Yani, YÖK’ün bir üyesi, eğitim sendikaları (biri hariç), öğrenciler, kamuoyu katsayı engelinin kalkmasını istiyor.

Şimdi, Şûrâ, meslek lisesi mezunlarına hukuk, siyasal, öğretmenlik yolunu engelleyen “katsayıyı” kaldırmadı. Şûrâda alınan kararların yaptırımı yok, tavsiye niteliği taşıyor. Bugüne kadar yapılan 16 şûrâda alınmış yüzlerce karar hâlâ uygulamayı bekliyor. Burada görev hükümete düşüyor. Şûrâ yumuşak da olsa bir adım attı, sıra hükümette… Bakalım AKP hükümete son yılında bu yarayı kurutabilecek mi, yoksa geri adım mı atacak? Ya da zamana yayıp dönemi mi kapatacak?

Hadi bir cesaret gösterin de, halkın istediği adaletsizlik son bulsun…

18.11.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (12.11.2006) - Siz çektiniz, millet çekmesin...

  (11.11.2006) - Haydi, ifade özgürlüğü dersi vermeye...

  (05.11.2006) - Kuzucuklar...

  (04.11.2006) - Karşılıklı sağduyu

  (29.10.2006) - İlk 500’de "YÖK”üz!

  (28.10.2006) - Bir kazan çorba ve anketler

  (22.10.2006) - Demek ki, haber böyle yapılıyormuş

  (21.10.2006) - Demokrat olabilmek

  (15.10.2006) - Yine bulamadık

  (14.10.2006) - Niye Kara Hüseyin değil de, Kara Mustafa?!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004