Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Yasakçılar özür dileyecek



Başörtüsüyle ilgili gelişmeler, bir şekilde Türkiye ve dünya gündemindeki yerini koruyor. Türkiye’deki yasakçılar, inatla ve ısrarla ‘türban’ diyerek ‘kanunsuz yasağı’ savunmaya devam etseler de dünyadaki gelişmeler müsbet yönde cereyan ediyor.

Son olarak; başörtülü bir hanımın, Belçika’da belediye meclis üyesi seçilmesi ve başörtülü haliyle yemin ederek göreve başlaması Türkiye’deki yasakçıların ruh halini bozdu. Çünkü Türkiye’deki yasakçılar, yasağın sadece Türkiye ile sınırlı kalmasına razı değiller. Onlara göre yasak, dünya sathına yayılmalı. Bunun için her fırsatta, yasağı ihraç etmek için gayret gösteriyorlar. Nitekim, başörtülü bir bayanın Belçika’da meclis üyesi seçilmesine en çok “Belçika’daki Türk yasak savunucuları” itiraz etmiş. (Başörtülü meclis üyesi bunu şöyle anlatmış: “(Belçika’daki) Bazı Türk gazeteciler polemik çıkarmaya başladı. ‘Belçika’nın Merveleri,’ ‘Seçilirse çok büyük tartışmalar olacak’ gibi yazılar yazdılar. (Üstelik) Bu haberleri yapan gazeteciye böyle bir yasağın olmadığını söylemiştim.”

Arkadaşımız Kemal Benek’in sorularını cevaplandıran “başörtülü meclis üyesi” Mahinur Özdemir şöyle demiş: “(Mensup olduğum parti) Başörtüsü ile ilgili hassasiyetimi öğrenince, ‘Başörtüsü ile ilgili bir konu dahi geçmez. Bizim için sorun değil. Senin böyle aday olman bizim için çok doğal. Sen sonuçta bu toplumun bir parçasısın. Senin aday olman şart. Çünkü belediyede senin gibi bir çok genç kız var’ dediler. Ben ‘başörtüsünü bir mesele yapmak istemiyorum’ dedim. Başörtüsü ile ilgili seçim kampanyasında bir şey demedim. Ama insanlar biliyorlardı. Ben zaten başörtüsünü çıkarmayacaktım. Çok önceden başörtüsü takıyordum. Hıristiyan okulu olan Katolik lisesinde okudum. Üniversiteyi de devlete ait laik bir üniversitede okudum. Üniversitede hiçbir şekilde başörtümle ilgili bir eleştiri almadım. Dolayısıyla hiçbir şekilde de ben ‘Başörtülüyüm, benim hakkım daha çok savunulmalı’ politikası yapmadım.” (Yeni Asya, 19 Aralık 2006)

Dikkat edelim, başörtüsünü bir ‘insan hakkı’ olarak savunan parti, Hıristiyan bir parti. Ayrıca, şu anda meclis üyesi seçilen Özdemir de bütün eğitimi boyunca Belçika’da başörtülü olarak okuyabilmiş. Bunlar dünyanın gerçekleri. Türkiye’deki yasakçıları üzen de bu değil midir?

Başörtüsü yasağının kanunsuz olması bir yana, millet nezdinde de kabul görmediği biliniyor. Yeni olan, ‘yasağı savunanlar’ın bile artık ‘başörtüsüne hayır kampanyaları’ açamıyor olmaları. ‘Sanal ortam’da “Türbana hayır kampanyası” açmak isteyen bir kişi, üyesi olduğu ‘grup’tan destek almak bir yana, ‘tepki’ almış ve kampanyadan vazgeçmiş. “Türbana Hayır Kampanyası [Özür Dilerim]” başlıklı mesaj şöyle: “Değerli kemalist dostlarım, bildiğiniz üzere birkaç gün önce türbana hayır diyen bir kampanya önermiştim, herkesi türbana karşı demokratik bireysel tepki koymaya dâvet ediyordum. En başından beri niyetim laik Türkiye Cumhuriyeti’ne hizmet etmekti, ama bugün sözüne önem vermek durumunda olduğum bazı arkadaşlar kampanyanın doğru olmadığı konusunda beni ikna ettiler. Artık AD sitesinden de ayrılıyorum. Eğer kampanya önerim bir takım olumsuz etkilere sebep olduysa herkesten özür dilerim. Ö.B” (http://ataturkcudusunce.wordpress.com/2006/12/11/turbana-hayir-kampanyasi/)

Türkiye ve dünya şartları, başörtüsü yasağının daha uzun süre devam edemeyeceğini hatırlatıyor. Şimdilik ‘sanal ortam’da özür dileyenler, inşaallah yakın zamanda gerçek ortamda da özür dileyecek ve yanlıştaki ısrardan vazgeçecekler.

20.12.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.12.2006) - Çare var, görelim

  (17.12.2006) - ‘Süreç’ haberleri yine çoğaldı

  (16.12.2006) - Seçim tartışması

  (15.12.2006) - Hz. Mevlânâ'nın ‘düğün gecesi’

  (14.12.2006) - Toscani neler demiş?

  (13.12.2006) - Düşüncelerin çarpıştığı yer

  (12.12.2006) - Milletle alay etmeyin!

  (11.12.2006) - Seyyar mescide dur!

  (10.12.2006) - Kalıcı gündem

  (09.12.2006) - Dine dönüş yolu

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004