Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Yeni Asyadan Size

İşaratü’l-İ’câz: Örnek bir tefsir



Risâle-i Nur Külliyatının yeni tanzimle hazırlanan 14. ve son kitabı olan İşaratü’l-İ’câz da yayınlandı.

İşaratü’l-İ’câz, Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinin 1. Dünya Savaşında cephede Arapça olarak telif ettiği, Kur’ân’ın kırk mucizelik yönünden biri olan ‘nazm’ındaki mucizeliği ispat ve izah eden şaheser bir tefsirdir. Eser, daha sonra Bediüzzaman’ın kardeşi Abdülmecid Nursî tarafından Türkçe’ye tercüme edilmiş ve Risâle-i Nur Külliyatı içerisinde yer almıştır.

Eserin yazılış maksadını, bizzat Bediüzzaman şöyle açıklar: “İşârâtü’l-İ’câz adlı eserden maksadımız, Kur’ân’ın nazmına, lâfzına ve ibaresine ait i’câz işaretlerini ve remizlerini beyan etmektir. Çünkü, i’câzın mühim bir vechi, nazmından tecellî eder ve en parlak i’câz Kur’ân’ın nazmındaki nakışlardan ibarettir.” (İşaratü’l-İ’câz, s. 17.)

Kur’ân’ın nazmından maksat, âyetlerinin, kelimelerinin, harflerinin dizilişindeki mucizeliktir. Bu anlamda meselâ Bediüzzaman Hazretleri, her bir âyetin, diğer âyetlerle olan münasebetlerini, ayrıca her bir âyetin kendi içinde cümlelerinin, kelimelerinin ve harflerinin dizilişindeki mucizeliği harika bir şekilde izah ve ispat etmiştir.

Eserde Fatiha Sûresi ve ardından Bakara Sûresinin ilk otuz iki âyetinin tefsiri yer almaktadır.

Bediüzzaman Hazretleri, 1. Dünya Savaşı hadiseleri ve sonuçları olmasaydı, eserin Allah’ın izni ve yardımı ile 60 cilde tamamlanacağını ifade etmiştir.

Müellif, bir mektubunda, bu eserin Risâle-i Nur’un fatihası, başlangıcı olduğuna dikkat çekmiştir. Nitekim Risâle-i Nur Külliyatının diğer eserleri, bir anlamda eserde yer alan son âyetin, yani Bakara Sûresinin 32. âyetinin tefsiri niteliğinde olmuştur.

Kur’ân’ın hakîkî tefsirinin nasıl yapılacağının şartlarını da izah ettiği eserinde Bediüzzaman Hazretleri, İşârâtü’l-İ’câz tefsirini, Risâle-i Nur Külliyatından diğer bazı eserlerle birlikte, ileride bahtiyar bir heyet tarafından yazılacak yüksek bir tefsire, örnek ve kaynak olarak sunmuştur. O bunu şöyle ifade etmiştir: “Şu cüz-ü tefsir ve altmış altı adet, belki yüz otuz adet Sözler ve Mektubât risâleleriyle beraber me’haz olursa, ileride bahtiyar bir heyet öyle bir tefsir-i Kur’ânî yazsın, inşaallah.” (İşaratü’l-İ’caz, s. 9, Tenbih.)

***

Külliyat tamam

Risâle-i Nur’u yeni tanzimle yayınlama projesi tamamlandı. Yeni Asya Neşriyat, alt yapı hazırlığıyla birlikte üç sene süren bir çalışma sonunda hazırlanan; Sözler, Mektubat, Lem’alar, Şuâlar, Asa-yı Musa, İman-Küfür Muvazeneleri, Tarihçe-i Hayat, Mesnevî-i Nuriye, Kastamonu Lahikası, Sikke-i Tasdik-i Gaybî, Muhakemat, Emirdağ Lâhikası, Barla Lahikası ve İşaratü’l-İ’câz’dan oluşan 14 kitaplık külliyatı renkli, büyük boy tarzıyla satışa sundu.

Metne ait lügatçenin aynı sayfalarda verildiği kitaplarda âyet ve hadis mealleri ile indeks, dipnot ve kronolojik bilgiler de yer alıyor. 12300’ü bulan sayfa sayısı, tarih cetveli ve renkli baskısıyla benzerlerine göre farklı özellikler taşıyan külliyat, lüks bir kutu içinde ve kampanya özel fiyatlarıyla okuyucularına ulaştırılacak.

Hikmet Neşriyat işbirliğiyle geçen hafta başlayan kampanyamızı, ileriki günlerde düzenlenecek diğer kampanyalar izleyecek.

***

Kampanya tanıtımları

Birbirinden değerli eserlerin hediye edildiği kültür kampanyamızın son halkasını teşkil eden Rüya Ansiklopedisi adlı eserin kupon neşrine 1 Şubat’ta başlanacak. Eserin ‘tanıtım çalışmaları’nda kullanılacak örnek baskıları, el ilânları, kâğıt ve bez afişler ile radyo ve tv reklâm cd’leri talep eden büro ve temsilciliklerimize gönderilecek.

Kampanyamızın abone çalışmaları, ulusal ve mahallî radyo ve TV’lerde önümüzdeki günlerde yayınlanacak reklâmlar ile desteklenecek.

Gayret bizden, tevfik Allah’tan...

Hepinize hayırlı haftalar dileğiyle.

15.01.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.01.2007) - Yeni hediyemiz: Rüya Ansiklopedisi

  (01.01.2007) - Bayram ve Uhuvvet

  (25.12.2006) - Okuyucu desteği

  (18.12.2006) - 28 Şubat hukuku

  (11.12.2006) - Medya ve Yeni Asya

  (04.12.2006) - Muhabbet kervanı

  (27.11.2006) - Fikir gazetesi

  (20.11.2006) - Çocuk kitapları

  (13.11.2006) - Yeni hediyemiz görgü kitabı

  (06.11.2006) - Toplantının ardından

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004