Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Yemin töreni



Sokakta bulmadıklarını her fırsatta tekrarladıkları vatanı başka kimselere bırakmadan sahiplenme hakkını kendilerinde gören bazı “en vatansever”—emekli bürokrat—vatandaşların yemin törenleri son günlerin önemli gündemlerinden biri.

MİT’in eski İstanbul bölge şefinin Kur’ân-ı Kerim, bayrak ve silâh üzerine ettikleri “kutsal devleti koruma” yeminini açıklamasından sonra, Kuvayı Milliye Derneği başkanıyla üyelerinin yemin töreni gün ışığına çıktı.

“Kuvayı Milliye affetmez, mazlumun hakkını ahirete bırakmaz” pankartlarının asılı olduğu bir salonda “Türk oğlu Türküm ben” haykırışlarıyla gerçekleşen yemin töreninde, başkanın “Bu uğurda ölmek var, öldürmek var” gibisinden konuşmalar yaptığı da.

Bir dernek temsilcisinin “Türkiye’de 13 bin 500 hain tesbit ettik, hesap soracağız” sözü ise “Ne uğrunda?” sorusunun cevabına ışık tutuyor.

Gerçi olay ortaya çıkıp kamuoyuna mal olunca ve adliye işin içine girince bu “gözü kara” tavırda, “El bastığımız silâh kuru sıkı oyuncak tabancaydı. Hainlerden söz ederken şu kadar yüz milyar dolarımızı yurt dışına kaçıranları kastettik, o paraları geri isteyeceğiz” gibi “yumuşatma” manevraları görüldü.

Ama dernek başkanı emekli albayın, “Ne varmış o yeminde? Gün gelecek, o yemini yüz binlere söyleteceğiz” diyen ve “Karşınızdaki kafa Türkiye’yi değil, dünyayı yönetmeye aday” tafrası atan iddialı tavrı sürüyor.

“Bizim düzenimizde Allah ve Gazi M. Kemal Atatürk’ten başka oyun kurucu yoktur. Önce Allah var, sonra Atatürk bizim üstümüzde” gibi, itikadî bakımdan da son derece sorunlu söylemleri de elden bırakmadan.

Aynı şeyi, derin devlet kavramına tepkisini “Tanrı’ya şirk koşmak gibi geliyor” sözüyle dile getiren MİT’çide de görmemiş miydik?

Bunlar, çete oluşumlarının bu yönüyle de nasıl bir zihniyet yapısına sahip olduklarını ele veren son derece dikkat çekici beyanlar.

İhtilâflarını kuvayı milliye ibaresinin farklı yazılış biçimleriyle; “olaylara müdahale edecek motorize birlikler kurma” fikrinin sahiplerini provokatörlükle, malî konularda “becerikli” olanları yolsuzlukla suçlayarak ya da “Bizim silâhla işimiz yok” söylemleriyle açığa vuran değişik kuvacı grupların ortak noktalarından biri Atatürk’e yaptıkları vurgu, diğeri de “hainlerden hesap sorma” ısrarcılığı.

Ve bu noktada and içip yemin etmeleri.

Bu yemin merakı, “görünen devlet”in kurumlarında da kendisini gösteriyor. Cumhurbaşkanına, milletvekillerine, memurlara, göreve başlamalarından önce “Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlılık” yemini ettiriliyor.

Ama görünen o ki, daha derinlerde iş görenleri bunlar da kesmiyor. Öyle olmasaydı, “Evvel Allah, sonra Atatürk” deyip, ölmekten ve öldürmekten dem vuran yeminler etmeye gerek ve ihtiyaç hissederler miydi?

Söz konusu gruplar, ciddîye alınmaya dahi değmeyecek eksantrik oluşumlar olarak mı görülmeli, yoksa savurdukları tehditler ve sebebiyet verebilecekleri vahim sonuçlar dikkate alınmak suretiyle âcilen dağıtılmalı mı?

Bizim cevabımız ikinci şıktan yana...

17.02.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (16.02.2007) - 17 Aralık’tan bugüne

  (15.02.2007) - Âdil yargılama

  (14.02.2007) - Şimdi de 288

  (13.02.2007) - Dünden bugüne

  (11.02.2007) - Bid’a tuzakları

  (10.02.2007) - Derin reform

  (09.02.2007) - Yargı ve zihniyet

  (08.02.2007) - Yargı ve kadrolaşma

  (07.02.2007) - Zincirde son halka

  (06.02.2007) - TÜSİAD ve din

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004