Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Halil USLU

Denizli'de muhabbet



1943 yıllarında deselerdi ki, “Gün gelecek 2007 Mart’ının 16’sında Denizli’de kapalı spor salonunda Bediüzzaman Hazretleri için anma programı yapılacak ve ‘Mevlânâ’dan Bediüzzaman’a muhabbet’ başlıklı konuşmalar yapılacak, salon tıklım tıklım olacak, şehir otobüslerine ve yol güzergâhlarına bez ilân ve dâvet afişleri asılacak ve binlerce kişiye dâvetiyeler gönderilecek” kimse inanmaz, hatta kafa sallarlar ve derlerdi ki: “Bunlar kim? Bunlar neyi bahsediyorlar ve nerede yaşıyorlar?”

Çünkü o tarihlerde, çağımızın Kur’ân tefsiri Risâle-i Nur Külliyatı’nın müellif-i muhteremi Bediüzzaman Said Nursî ve onun kahraman talebeleri, Denizli Ağır Ceza Mahkemesi’nde laikliğe aykırı hareketten ve ipi sapı belli olmayan isnatlardan dolayı yargılanıyor, Denizli hapishanesinde tutuklu bulunuyorlardı. Bediüzzaman Hazretleri, dışarıdaki ıslâh ve irşad hareketine burada da devam ediyordu. Onun nazarında her vatandaş eşitti; katilleri dışlamıyor, onlara da “Meyve Risâlesini” veriyor, adam öldüren o katiller kendilerine gelip “Hoca efendi, tahta kuruları bizi şişiriyor, onları öldürsek günah olur mu?” diye soruyorlardı.

Hz. Bediüzzaman, her zaman ve her yerde olduğu gibi, sükûnetle, şefkatle, muhabbetle, istikbali murakabe ederek ve geleceği keşfederek diyordu ki: “Kardaşlarım, merak etmeyin, bu bahar çiçekleri açtığı gibi, Nurun da, İslâmın da baharı gelecek ve çiçekleri açacaktır. Sizler İnşirah Sûresindeki müjdeleri göreceksiniz. Menfi hareket yasak, vazifemiz müsbet harekettir, vs.” diyordu. Neticede Denizli adliyesinin medar-ı iftiharı, Ağır Ceza Reisi Ali Rıza Efendi ve aza hakime Hesna Şener Hanımefendinin şehadetleriyle beraat kararı alırlar.

Evet aradan geçen 64 yılda, Türkiye köprüsünün altından çok sular geçti, yasalar tasalar değişti. 1950’de başlayan Demokrat hareket, din ve vicdan hürriyeti, gittikçe arttı. O geçmişteki kara bulutlar çekilmeye başladı ve bahar müjdeleri, hayalden hakikata geçti. Bu nevî hunhar hareketlerin tasvip edilmediği bir ortama gelindi. Elbette geçmişi bilenler, gerçek tarihi okuyanlar, bunları kıyas yapabileceklerdir.

64 yıl sonra Denizli de, maddî ve manevî sahalarda çok değişti. Hz. Bediüzzaman’a gönül verenler, Hz. Mevlânâ’ya gönül verenler “Mevlânâ’dan Bediüzzaman’a muhabbet” başlıklı bir anma programı tertip ettiler. Bu nev'î toplantıları artık küçük salonlar almıyor, orada da gelişmeler oldu, kapalı spor salonlarını tuttular. Bizleri, Sn. Mehmet Kutluları ve san'atçı Ali Oktay’ı da davet ettiler.

San'atçı Ali Oktay, musikinin tellerine vurduğu gibi, Sn. Kutlular ve bizler de gönül tellerine vurduk. 50 dakikalık konuşmamın içerisinde, Selçuklulardan bugünün Türkiye’sine, Almanya’dan Irak’a, UNESCO’dan Pakistan’a ve Mevlânâ’nın Divan-ı Kebir’inden Bediüzzaman’ın Mektubat’ına kadar “muhabbet ve sevgi” çerçevesinde bir sentez yaparak ve herkese dönerek, kalplerine hitap ederek, muhabbetin coşkusu içinde konuştum ve konuştuk.

Bir şey daha gördüm, artık bu nevî eski yapım ve akustik estetiği olmayan kapalı spor salonları, gelen haşmetli cemaate her şekliyle hitap etmiyor ve dar geliyor, otel lobilerinin hiç almadığı gibi buralar da almıyor. Denizli’de çok büyük kongre merkezi veya şehir stadyumu ancak bu nevî görkemli anma programlarını kaldırabilir kanaatindeyim.

Emeği geçenleri, bizi dâvet eden vefakâr kardeşlerimi ve Yeni Asya Gazetesi Denizli Temsilciliği’ni ayakta alkışlıyorum. Binler tebrikler... Üstadımızın ruhu şâd olsun...

23.03.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (16.03.2007) - Kayseri-Sivas-Karaman

  (09.03.2007) - 1-7 Mart’ın düşündürdükleri

  (02.03.2007) - Kumluca'da hoşgörü ve eğitim

  (23.02.2007) - Etimesgut'ta sevgi

  (16.02.2007) - Neden Adalet Partisi?

  (09.02.2007) - Nur mesleğinin istinad duvarları

  (02.02.2007) - Barış ve masum insanlar

  (26.01.2007) - Milliyetimiz bir vücuttur

  (19.01.2007) - Zeytin ve kasem-i Kur'âniye

  (12.01.2007) - 24 kara nokta

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004