Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

Sağda tabanı toparlamak



Merkez sağda toparlanma gayretleri sürüyor. Tabandan yükselen sesler bu doğrultuda üst düzey diyalogları hızlandırdı. Öncelikle DYP ve ANAP arasında mekik diplomasisi başladı. Daha önce, o günlerin ANAP Genel Başkanı Nesrin Nas ve parti yetkilileri DYP ile ciddi bir müzakereye geçmişlerdi… Ancak sonuçlanamadı.

Sonrasında Erkan Mumcu’nun ANAP Genel Başkanı olmasıyla, Meclis içinde AKP’den ayrılan milletvekilleriyle grup gayretleri başladı. Doğru Yol Partisi de o günlerde kongre telâşındaydı. 40 kişilik Genel İdare Kuruluna milletvekillerini almama prensibiyle birlikte, tereddütlü vekiller ANAP bünyesine geçtiler.

Geçen süre zarfında görüldü ki, sadece parti değiştirenlerle kurulacak bir grubun, tabanı harekete geçirmek ve istenen muhalefeti yapmak için yetmeyecekti. Ayrıca ANAP’ta yeni imaj denemeleri ve eskinin algı sistemi ile sertleşen üslup ve muhalefet gerginliği, fazla prim yapmadı. ANAP’ın kamuoyu yoklamalarında barajı aşma şansı görünmüyor.

12 Eylül’ün getirdiği sağı bölme ve merkez sağın Büyük Türkiye Partisine kapatma cezası verip seçime sokmama ile iktidara çıkan ANAP sonrasında DYP ile uzlaşmaz tutumlar; iki tarafın da keskin sirke gibi küpüne zarar veren restleşmeleri, merkez sağ seçmenini hem bunalttı, hem de yeni arayışlara sevk etti.

Bu siyasî seyir, yeni bir söylem ve farklılık iddiası ile ortaya çıkan bütün tepki oylarını AKP’ye kaydırdı. Demokrat taban, sertleşen iç muhalefeti, kişisel hırsla tabana ve misyona zarar veren bitmeyen kayıkçı kavgalarını sürdürenleri sevmiyor.

Yakın siyasî tarihin 12 Eylül miladı ile genetiği değiştirilen demokrasimizin, tekrar hormonal yapılardan kurtulması ve gerdirici gündemleri azaltacak ortak uzlaşma zeminleri bulunmalı. Şartlar; sivil, muhafazakâr ve demokrasi olgunluğunu geçmişinden alan umur görmüş kadroların anaç özelliğini diriltmelerini zorunlu kılıyor.

Merkez sağda düşünülen ve teşebbüs edilen bu birleşme zemini, mevcut iktidara husumet niteliği taşıyan veya belli kaygıları masa başında seçimle sonuçlandırma taleplerinden öteye, CHP karşısında makul ve mutedil çoğunluğun ortak adresini, kimyasını yeniden ve doğru bir yapıyla inşa arzusunun getirdiği bir arayış ve kavrayış olmalıdır.

Toplumun değerleriyle çatışan ve azınlık tahakkümünü rejim üzerinden yürüten CHP ve değerlerle çatışan aydınlar karşısında sivil siyasetin omurgalı ve “Yeter söz milletin” felsefesine aktif söylemle sahip çıkacağı bir tavır ve kalıcılık gerekmektedir.

Demokrat halk tabanının yüzde 80 olduğu bir ülkede milliyetçi ve din eksenli siyasi söylemlerin çekirdek olarak maksimum yüzde 15-20 arasında olduğu düşünülürse, ekseriyetin tercümanlığına duyulan özlem artmaktadır. Mevcut yapıyı/sistemi, demokrasi ve insan merkezli olacak şekilde devletin rehabilitasyonunu yapacak ehil, tecrübeli, hazımlı ve kucaklama potansiyeli uygun bir altyapı gerekmektedir. Bu noktada, zihnî inkişafları geleceğe açık bir içerik ihtiyacı siyasetin sosyal gerekliliği olarak önümüzde duruyor.

Sağın bölünmüşlüğünden solu sürekli iktidar ortağı yapan/yaptıran dönemler de bitmeli.

Celal Bayar köşkünde DYP ve ANAP liderlerinin yaptıkları görüşmede ortaya koydukları çerçeve ve diğer partilerin de toparlanma mesajları, milletin tercihlerinin güçlü merkez ve merkeze yanaşan sağ partilerle, rejim bariyerine ve statüko filelerine takılma riskini azaltacağı yönünde.

Ortak değerler için şahsî tasavvurlarını aşan ve toplumun beklentilerine hassas bir siyasi kalitenin Türkiye’ye mal olması, kısa vadedeki kayıpları uzun vadede telâfi edecektir.

Merkez kavramını, yeniden anlamlandıracak bir öngörü ile tabanı toparlayacak üst yapılar teşkil etmek, geleneğe daha kurumsal ve köklü ruh katar. Milletin merkezindekine üst yapı olmak, gerçek merkez olmaya yol açar.

19.04.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.04.2007) - Demokratik uzlaşma ve sivil inisiyatif

  (17.04.2007) - Baskın geri teper

  (16.04.2007) - Emekli generallerin “er” meydanı

  (15.04.2007) - Mutlu olmak

  (12.04.2007) - Gündem

  (11.04.2007) - Sivilliği istismar eden formalılar

  (20.02.2007) - Seçim sathı maili

  (19.02.2007) - Ulusalcı dalganın açmazı

  (18.02.2007) - Merakı merak etmek

  (15.02.2007) - 7. Çerçeve Programı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004