Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

27 Mayıs’ın temyizi



DYP, dünkü son olağanüstü kongresinde, Demokrat Parti ismini alarak, yeni bir açılım yaptı. Kongrenin divan başkanı Turan Arınç, 27 Mayıs’a denk gelen tarihî isim değişikliğini “27 Mayıs’ın temyizi” olarak nitelendirmiş. Yerinde bir tesbit.

Milletimiz şükür ki, darbenin yapıldığı ve millî iradenin alabora, siyasetin tukaka edildiği o meşum dönemi her defasında temyiz ve telin etti. Yassıada mezalimini, gayr-ı insanî hak ihlâlini, siyasete kan bulaştıran o karanlık yüzleri ve arkasındaki gölgeleri hiçbir zaman unutmadı, unutmayacak da...

Eğer omurgalı siyaset, demokratik direnç ve ahlâklı liyakatle ilkelerini koruyup, vatandaşın temel taleplerinde biraz daha köklü durabilseydi, demokrasinin mağduriyeti bu kadar olmayacaktı.

Hani, ağacı kesen baltanın sapı da ağaçtan olunca, tabir yerindeyse kurt gövdenin içine girmekte, balık baştan kokmaktadır. Siyaseti dejenere edecek ve millî iradeyi devre dışı bırakacak “kotarılma ameliyesi”, yine siyasî bir güruh üzerinden yürütülmektedir.

Bu siyasî militanlık ve rejim hoyratlığı, ne yazık ki CHP gibi iflâh olmaz bir muhalefet ve tahripçiyle bu günlere gelmiştir.

Evvel günkü Yeni Asya’da sevgili Hasan Hüseyin Kemal kardeşimin röportajını okumuşsunuzdur. Rahmetli Tevfik İleri’nin kızı Cahide İleri Aksoy, babasının günlüğünden bir anekdot aktarıyor. Diyor ki rahmetli İleri, “Allah hiçbir iktidarın karşısına CHP muhalefeti gibi bir muhalefeti çıkarmasın.” Devamında “CHP’nin iktidarı muhalefetinden daha az zararlıdır” mealinde kanaatini aktarmış.

El hak doğrudur. Tarihle ve dinle problemi olan CHP oligarşisi ve temsil ettiği zihniyet, bu ülkenin varlığına ve dokusuna terstir.

Gel gör ki, bitmeye yüz tutan ve iki seçim önce baraja takılan CHP, yetersiz merkez siyasetten tevellüt şimdiki iktidarın gerdirme ve atışma ağırlıklı gelgitleri yüzünden aslan postuna büründü.

27 Mayıs’ın o acı günlerine baktığımızda, CHP’nin tezgâh siyasetçisi İnönü’nün siyaset dışı etkisini ve devleti kontrol edecek organlara olan yakınlığını bilmeyen yok.

Bu gün ne değişti?

Kısmî demokratikleşme ve AB sürecinin getirdiği yumuşak havayla birlikte serbest piyasa ekonomisinin sağladığı yeni bir yaklaşım cesareti ve halkın kontrol edilemeyen inisiyatif kullanma becerisi var.

Allah’tan CHP buralara hükmedemiyor. “Kamusal alan” komedisi piyasa ortamına fazla etki edemiyor. Ticarî dinamikler kendi kurallarını belirliyor. Anadolu aslanları, serbest girişimciler ve genç kuşak, dünün ürkütücü tablolarına takılmadıkları gibi böylesi demokrasi dışı heveslere de itibar etmiyorlar.

27 Mayıs’ın Millî Birlik Komitesi, 38 üyeyle Cemal Gürsel’i devlet başkanı ilân etmişti. Tıbben nekahete girdiğinde yine 38 kişilik sağlık kurulu kararıyla görevden alınmıştı. 27 Mayıs 1960’ta yapılan askerî darbenin, 47 yıl sonra 27 Mayıs 2007’de tekrar mevcudiyetinin misyonuyla ve ismiyle bütünleşmesi, siyaset dışı heves peşinde olanlara ve millî iradeyi katledenlere ibret dolu bir tablodur.

Bir ibretlik durum da İlhan Kesici’den. Dünkü Hürriyet’ten okuduğumuz kadarıyla, milletvekili olmak için CHP’ye giderken, Aydın Menderes’ten rahmetli Adnan Menderes’ten dolayı izin ve helâllik dilemiş. CHP’nin üzerindeki 27 Mayıs şaibesi, yeni CHP’li Kesici’yi vicdanî bir sorgulama yapmaya zorlamış olacak ki, Aydın Beye sorarak vaziyeti kurtarmaya çalışmış.

Acaba milletin helâllik vermediği, hâlâ milletin değerleri ile çatışan bir CHP’ye girmesi, Aydın Beyin rızası ile telâfi edilebilecek bir hata mı?

Siyaset, kazanma ve “kazan” işi olmamalı. İlke ve tutarlık lâzım. Siyaset, 12 Eylül’ün ölü toprağını ve bölünmüş etkisizliğini yenmeye çalışıyor.

Bu seçim, bir sonraki katılımcı ve daha demokratik toparlanmalara doğru bir başlangıç teşkil edeceğini gösteriyor. Merkez/orta siyasetin yapılanacağı yelpazenin dışında, CHP oligarşisi, milliyetçi siyaset ve din eksenli siyasî yapılanmalar, kendi kulvarlarında daha belirginleşecek ve herkes kendi köyüne dönecektir.

“Şartlar gelişirse, ihtilâller hak olur” diyen İsmet İnönü’nün mirasından hayır gelmez. Millî Birlik komitesinden Suphi Kahraman’ın “27 Mayıs ortamının oluşmasında İnönü’nün büyük katkısı vardır” itirafı da CHP’nin bugünkü genlerine iyi bir referans olmaktadır.

Demokratlar toparlanırken; 14 Mayıs’ın demokrasi meşalesinin kararlılığını, 27 Mayıs’ın süregelen menfîliklerini, onu devam ettiren mirasını ve 29 Mayıs’ın fetih ruhunu unutmamalıdırlar.

29.05.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.05.2007) - İnovasyon

  (27.05.2007) - Rusya'da Risâle-i Nur

  (24.05.2007) - Merkez, uzlaşma ve demokratikleşme

  (23.05.2007) - Orta sınıfa orta yol

  (22.05.2007) - Mitinglerle cumhuriyeti öğrenmek

  (21.05.2007) - Siyaset ve menfaat ilişkisi

  (20.05.2007) - Dün gençlik bayramıydı

  (17.05.2007) - Darbe yerine miting yapmak

  (16.05.2007) - Karadeniz Ereğli

  (15.05.2007) - 57 yıl öncesinden

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004