Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Fiyaskoda son perde



AKP’nin cumhurbaşkanı seçiminde izlediği politikada oyunun son perdesi de kapandı ve gelinen nokta “sıfıra sıfır, elde var sıfır”ın da ötesinde bir fiyasko tablosu ortaya koyuyor.

Aslında 27 Nisan günü yapılan ilk tur oylamada, bu anayasaya göre yapılan üç cumhurbaşkanı seçiminde aranmayan 367 şartının dikte edilmesi ve bunun Anayasa Mahkemesi kararına bağlanması sadece AKP’yi değil, sistemin tamamını kilitledi. Temennî edelim ki, 22 Temmuz seçiminin ortaya çıkaracağı Meclis bu kilitlenmeyi çözsün. Aksi takdirde işimiz zor.

Eğer AKP, daha doğrusu Erdoğan cumhurbaşkanı adayını son iki güne kadar gizleyip ülkeyi bir emrivakiyle karşı karşıya bırakmasa ve Mecliste hiç değilse CHP dışı partilerin desteğini alarak 367 sayısını bulsa idi bu kriz olmazdı.

Erdoğan’ın ANAP’la DYP’ye yaptığı son gün ziyaretlerinde aday ismi telâffuz etmediği, hattâ destek talebinde dahi bulunmadığı ortaya çıktı.

Sonrasında da mâlûm gelişmeleri yaşadık.

AKP’nin bu süreçte kendi vahim hatalarını gizleyip örtbas ederek sorumluluğu özellikle DP ve ANAP’a yıkıp işin içinden sıyrılma manevrasına girişmesi ilk bakışta kurnazca bir politika gibi görünse de, olayın gelişme seyrine sükûnetle ve sürecin tamamını kuşatacak bir nazarla bakıldığında hadisenin rengi değişiyor.

Anlık ve duygusal tepkilerin yerini akılcı ve sağduyulu değerlendirmeler aldıkça daha salim ve isabetli neticelere varılacağı da bir vâkıa. Ve şu anda bu süreç yaşanıyor.

AKP’nin 27 Nisan’da 367 tuzağına takıldıktan sonra telâş içinde alel acele ortaya attığı anayasa paketiyle durumu düzeltme girişiminin de akamete uğrayacağı başından beri belliydi.

Bilhassa cumhurbaşkanını halka seçtirmeyi öngören değişikliğe, AKP’ye ve Meclise 367 tuzağını kuran statü ittifakı başından itibaren karşı çıktı. Sezer’den CHP’ye, Teziç’ten Kanadoğlu’na, mâlûm adresler hemen yığınak yaptılar.

Buna rağmen AKP ANAP’ın da desteğini alarak paketi Meclisten geçirip Köşke gönderdi. Ama beklendiği gibi, Sezer on beş günlük inceleme süresini sonuna kadar kullandıktan sonra paketi veto etti. Meclis yine toplanıp paketi yeniden kabul etti. Ama maddelerden birinin kabul sayısının bir oy farkla 367’nin altında kalması CHP ve Sezer’e yeni bir koz daha verdi.

Hattâ Anayasa Mahkemesinin, Sezer’ce atanmış üyelerinden biri, Cumhuriyet gazetesinde açıkça “ihsas-ı rey” anlamına gelen bir yazı yazarak, maddelerden birinin 366’da kalmasının Sezer’e yeni bir veto gerekçesi verdiğini, cumhurbaşkanını halka seçtiren maddenin de rejimi “çoğunlukçu demokrasiye kaydıracağı” için esastan iptali gerektiğini savundu. (8.6.07)

Sonuçta Sezer ikinci kez veto yoluna gitmedi, ama paketi Anayasa Mahkemesine götürdü. Mahkeme şimdi Sezer’in başvurusunu CHP’nin açtığı iptal dâvâsıyla birleştirerek görüşecek.

(Bu arada, referandum süresini kısaltan düzenlemenin yine Köşkten dönmesi de cabası.)

Ve gelinen noktada AKP, mahkemenin vereceği kararı dahi beklemeden işin peşini bırakma, yani açıkça “havlu atma” sinyalleri veriyor.

Şimdi halka gidip “Yapacaktık, yaptırmadılar” diye yakınacak, ama ne kadar inandırıcı olabilir? Zira siyasette herşey neticesiyle ölçülür.

21.06.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.06.2007) - AKP ve neocon’lar

  (19.06.2007) - TSK ve neocon’lar

  (17.06.2007) - Hukuk ve namaz

  (16.06.2007) - Demokrat farkı

  (15.06.2007) - Derin hesaplar

  (14.06.2007) - Hükümet ve terör

  (13.06.2007) - Türkiye-İspanya farkı

  (12.06.2007) - Terör mitingleri

  (10.06.2007) - Kuraklık dersi

  (09.06.2007) - Okulda namaz

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004