Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Oyakbank kimindi?



Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) 1960 ihtilâlinden sonra 1961 yılında özel yasayla TSK mensuplarının yardımlaşma ve emeklilik fonu olarak kurulmuş. Başlangıçtaki kaynakları; muvazzaf subay ve astsubayların maaşlarından yapılan kesintilerden meydana gelmiş. Aradan yıllar geçip, köprülerin altından çok sular akınca OYAK, Türkiye’nin en büyük holdinglerinden biri haline geldi ve ekonomide etkisini arttırdı.

OYAK’ın bankacılık sektörüne girmesi ise 12 Eylül 1980 ihtilâli sonralarına, 1984 yılına rastlıyor. Bir yabancı bankanın İstanbul Şubesinin hizmete açılmasıyla OYAK, bankacılık sektörüne el atmış. 1994 yılında ise OYAK, Türk Boston Bank AŞ’nin hisselerinin tamamına sahip olmuş. Grup daha sonra İrlanda’da Oyak European Finance Plc’i satın almış. 1996 yılında da Almanya’da faaliyet gösteren Oyak Anker Bank GmbH satın alınmış. (Zaman, 20 Haziran 2007)

Bankacılık sahasında 2001 yılına kadar ‘az şube’ ile yoluna devam eden OYAK Holding, o tarihte Sümerbank’ı sadece 36 bin dolara satın almış. 2007’ye geldiğimizde ise ‘milli’ olmakla övünen banka, Hollandalı ING Grup’a 2.7 milyar dolara satılmış durumda. (Fiilî satış, gerekli izinlerin alınmasından sonra gerçekleşebilecek.)

Oyakbank’ın ‘yabancı’ bir bankaya satılması tartışılıyor. Ancak asıl tartışılması gereken OYAK’ın her hangi bir bankaya sahip olup olamayacağı. Zamanında bu konular tartışılmadığı için iş bu noktalara geldi.

Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, Oyakbank’ın satışıyla ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında ‘’Ordunun bankası olmaz. Ordu ticaret yapmaz, yapmamalıdır. Ordu bütün, hepimizin ortak göz bebeği olarak kanunda belirlenen görevleri yapar. Ticaret ordunun işi değildir. Ama bu insanlar maaşlarını kazandıktan sona kanunlar çerçevesinde bunu bir yerlere koyup ‘biz emekli olduğumuz zaman bize emekli maaşı ver’ diyorlarsa bunu yapıyor olmamızın yanlış olduğunu düşünmüyoruz. Aynı şeyi emekli sandığı da yapıyor, ordu ile bizim bir alâkamız yok. Askerin bankası demenin doğru olmadığını düşünüyorum” demiş. (AA, 20 Haziran 2007)

İyi ama “Oyak’ın ordu ile bağı yok” demekle iş bitiyor mu? Gerek yönetim kurulunun yapısı ve gerek fiilî durum tam da bunun aksini söylüyor. Meselâ, bütün askerî birliklerde sadece Oyakbank’ın ‘şube’ ya da ‘ATM’ler açabilmesi ve başka bankalara bu imkânın tanınmaması nasıl izah edilecek?

Türkiye’de faaliyet gösteren bankaların ‘yabancı’lara satılması konusu ayrıca tartışılabilir. Oyakbank’ın da satışıyla birlikte Türkiye’de bankacılık sektörünün yüzde 42’si ‘yabancı’ların kontrolüne geçmiş durumda. Her ne kadar ‘para’nın ülkesi olmaz ise de, kritik durumlarda Türkiye’nin zorlanabileceği söylenebilir. ‘Para sihirbazları’nın döviz ve borsa oyunlarıyla başımıza sıkıntılar açılabilir. Ancak git gide dünyanın bir ‘küresel köy’ haline gelmesi, uluslararası şirketlerin etkisinin artmasını da netice veriyor.

Yıllardan beri “Ordunun bankası olmaz, olmasın” diyenleri dinlemeyenlerin bugün “Ordunun bankası olmaz” noktasına gelmeleri hayra alâmettir. Her ne kadar “Oyakbank zaten orduya ait değil” deniliyorsa da fiilî durum ortada. Önümüzdeki günlerde bu konu daha da tartışılacak gibi görünüyor. Neticesi hayrolsun...

21.06.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.06.2007) - Başörtüyü soruşturmak ne kazandırır?

  (19.06.2007) - Güzelliklere engel parti

  (18.06.2007) - Asıl tehlike

  (17.06.2007) - Yasaklasak da mı saklasak?

  (16.06.2007) - Mimar Sinan’lar yetiştirmek gerek

  (15.06.2007) - Biri yer biri bakarsa, terör bitmez

  (14.06.2007) - Bilirler, ama söylemezler

  (13.06.2007) - İnternet kafe mi, kütüphane mi?

  (12.06.2007) - Terörün ekmeğine yağ sürmek

  (11.06.2007) - Daha adil, daha şeffaf bir Türkiye için

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004