Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

S. Bahattin YAŞAR

Şu bizim kaktüs çiçeği!



Geldi ve gündeme oturdu

Şu bizim kaktüs çiçeği, size yansıtsak da yansıtmasak da, yılda bir kez geliyor ve evin gündemine oturuyor. İki gün önce yine geldi. Bir iki gündür gözümüz onun üzerinde idi. Bir şeyler yapacağını bekliyorduk. Ama bu kadarını beklemiyorduk.

Tok şeklindeki kökten önce bir kol uzandı. Yaklaşık 15-20 cm’yi bulan bir dal bu. İçi boş ama şöyle bir şahadet parmağı uzatır gibi dikkat çekici bir şekil oluşturuyor. Ama henüz gösterisini yapmış değil. Önceki yıllardan hatırladığımız kadarıyla gösterisi tam bir şova dönüşüyor. Gören hiçbir kişinin öylesine bir çiçek deyip geçeceği cinsten değil. Kesinlikle hayranlığını dışa yansıtan cümleler çıkar ağzından.

Bu gelişmeler sürerken hane sakinleri olarak ertesi günü heyecanla bekliyoruz. Heyecanla bekliyoruz çünkü, gösteri oldukça kısa sürüyor. Yaklaşık iki saatte gösteri başlıyor ve bitiyor. Onun için dikkatle beklemek gerekiyor.

Kaktüs; zor şartların çiçeğidir

Kaktüs ile tanışmamız çok eski değil. Şöyle birkaç yıldır misafirimiz. O, çok özenle yerleştirilmiş, şartları titizlikle düşünülmüş odaların başköşelerinde bulunmuyor.

Kaktüs, ya balkona iteleyeceksiniz, ya dış kapının kenarına bir yere, ya da onun kışın kar, dolu, fırtına, yağmur görebileceği bir yerlere koymanız gerekiyor. Bununla beraber yazın da aşırı sıcağını alması gerekmektedir. Onun için kaktüslere zor şartlar çiçeği diyorlarmış.

Biz de onun için kaktüsü kış ve yaz boyunca balkonda misafir ediyoruz. Öyle itina ile günü gününe su isteyen, zaman zaman toprak isteyen bir hassasiyeti de yok. Verirsen alır, vermezsen itiraz edip, küsmez. Öyle bazı çiçekler gibi alınganlığı da yoktur.

Ama onun iki saatlik de olsa öyle bir sergisi, öyle bir mektubu, öyle bir gösterisi var ki, onu terk edildiği yerden alıp, özel bir ortama taşımak durumunda kalıyorsunuz.

Biz de öyle yaptık. Hafiften belirtiler başlayınca, onu bulunduğu balkondan alıp, daha özel bir ortama taşıdık. Evde ben, eşim ve çocuklar yarın büyük ihtimalle çiçeğini sunacak bize diye üzerinde konuştuk.

Her yıl kendisini bize bir okutuyor. Hatta geçen yıl birkaç arkadaşı bile şahitleri artırmak için bu sergiye dâvet etmiştik. Yaklaşık iki saat kadar süren sergiye.

Eveeeeet, sergi hazır

Sabah namazını kıldıktan sonra kaktüsün bulunduğu mekâna yöneliyorum. Kapıyı açtığımda içimde bir coşku hissettim. Çünkü bir çiçek ancak bu kadar güzel ve alımlı olabilir diye geçti içimden.

Hemen kaktüsü bu yerinden de alıp, daha özel, nazırların (izleyicilerin) bulunduğu odaya taşıdım. Çünkü çok enfes bir kokusu var. İstedim ki, çocuklar bu koku ile güne başlasınlar. Ve uyandıklarında karşılarında oldukça okunaklı bir mektup bulsunlar veya içlerinden çok şeylerin uyanıp geleceği bir küçük sergi ile karşılaşsınlar ve bu görüntüler onların zihinlerine, gönüllerine adeta nakşedilsin.

Görüntü karşısında gözyaşlarımızı tutamıyoruz

Eşim ve ben,—abartmıyorum—kaktüsün bu san’atlı nakşının üzerinden, dakikalarca gözlerimizi ayıramadık.

Bu kadar ince ve özel duygularımıza dokunan bir çiçeği, nazır seyircilere gönderen ve onlardan san’at eserlerini okumalarını ve hayranlıklarını ifade etmelerini bekleyen Sani-i zü’l-Celal’e şükredip, hamd ederek, acizliğimizin bir göstergesi olan gözyaşlarımızı bırakıverdik.

Kul olmanın en güzel belirtilerinden birisinin de gözyaşları olduğunu bir kez daha idrak ettik. Bu öyle bir şey ki, çok haz duyarız ağlarız, çok acı hissederiz yine ağlarız.

İnsanız.

14.07.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (07.07.2007) - Aman dikkat!

  (30.06.2007) - Mümkünün en güzeli: İnsan

  (23.06.2007) - Desteklediğimiz parti iktidara gelirse…

  (16.06.2007) - İdeal komşu aramak değil, önce ideal komşu olmak -2

  (09.06.2007) - ‘Komşuya merhaba!’ yazıları -1

  (02.06.2007) - Olumlulamalar -4

  (26.05.2007) - Müsbet davranış örnekleri

  (19.05.2007) - Her şey bakış açısındadır

  (12.05.2007) - Olumlulamalar-3

  (05.05.2007) - Olumlulamalar- 2

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004