Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Gerçekler gizlenirse olacağı buydu



Yeni ve sivil bir anayasa yapılmasıyla ilgili tartışmalar sürerken, problemin derinlerde olduğu da anlaşıldı. Prof. Dr. Zafer Üskül’ün dile getirdiği, “Kemalizmin yer almadığı bir anayasa” teklifi tartışmaları alevlendirdi. Bir kısım ‘aydın’lar teklife tamamen karşı çıkarken, bir kısmı da zamanlama hatası olarak değerlendirdi.

Tartışmaların alevlenmesinde yakın tarihin doğru dürüst bilinmemesinin de payı vardır. Milletten gizlenen şudur: “Altı ok” olarak isimlendirilen “ilke”ler, başlangıcında Halk Partisi’nin kabul ettiği, tüzüğünde yer alan ‘parti hedefleri, ilkeleri, kuralları’dır. Zaman sonra bu maddeler bir şekilde ‘anayasa’ya (1937 yılında) ilâve edilmiş. Peki, bir partinin tüzüğündeki maddelerin; bütün taraflara eşit uzaklıkta ve yakınlıkta olması gereken bir anayasada bulunması doğru mudur?

1950 yılına kadar ‘tek parti’ iktidarıyla idare edilen Türkiye, demokrasiye adım atmasıyla birlikte süregelen yanlışlardan yavaş yavaş kurtulmaya başladı. Ne var ki, bu istikamet 1960 ihtilâliyle birlikte yeniden kesintiye uğradı.

Bakınız, ‘tek parti’ devri deyip geçmemek lâzım. Zaman zaman bu dönemde yaşanan bazı hadiseleri aktarmaya çalışıyoruz. Ama yeni neslin o dönemde yaşanan ‘demokrasi dışı’ hadiseleri bilmesi çok zor, çünkü öğretilmiyor. Partiler kurulmuş ve kısa zamanda kapatılmış. Yapılan milletvekili seçimlerine de ‘seçim’ demek imkânsız. Sadece, oyların açık kullanılması ve oy sayımlarının ‘gizli’ yapılmış olması o dönemi anlamak ve anlatmak için yetmez mi? Böyle bir dönemden, 2007 yılına gelmişiz ve hâlâ ‘tek parti ilkeleri’yle Türkiye’nin daha güzel idare edilebileceğini söyleyenler var. Böyle bir şeyin ‘doğru’ olması mümkün müdür?

Türkiye, daha hür, daha demokrat ve daha zengin olacaksa, bunun yolu bellidir. İşin ehli olanlar hatırlatıyor ki, ‘kişiye endeksli’ anayasalar, hür ve demokrat ülkelerde yok ve olamaz. Dünyada sadece iki anayasa ‘kişi’ye endeksliymiş. Biri İran, diğeri K. Kore. Peki, Türkiye bunların içinde üçüncü ülke olarak mı kalsın?

Mehmet Altan, “Kemalizm anayasada olsun” ısrarını şöyle yorumlamış: “Bizim tutucuların istekleri hiç değişmiyor: Kemalizm olsun... Atatükçülük olsun... Yani, ‘Altı Ok’ olsun. Neden? Çünkü Altı Ok’ta demokrasi yok...” (Star, 30 Temmuz 2007)

İşin özü burada: Demokrasi olsun, ya da olmasın! İkisi bir arada olmadığına ve olamayacağına göre, doğru bir tercih lâzım. 2007 yılında Türkiye’nin tercihi ise, bellidir. Milletimiz demokrasiyi tercih etmiştir. Sular tersine akamayacağına göre, geç de olsa ‘sivil bir anayasa’ ihtiyacı olduğu ciddî anlamda Türkiye’nin gündemine yerleşecektir.

Yakın tarihimizde yaşanan hadiseler gerektiği şekilde gençlerimize öğretilebilseydi, belki de bu tartışmalar daha sağlıklı olurdu. Türkiye ve dünya gerçeklerine uygun, gerçek anlamda bir ‘sivil anayasa’ Türkiye’nin önünü ve ufkunu açabilir. Bunun için doğruda ısrar ve sebat gerekiyor. Doğruları söyleyenlere sahip çıkalım.

31.07.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (30.07.2007) - Doğru söyleyeni kovmayın!

  (29.07.2007) - Milleti ‘düşman’ gören, milletten oy alamaz

  (28.07.2007) - Haydi, yağmur duâsına

  (27.07.2007) - Dünyevîleşmenin meyveleri

  (26.07.2007) - Milleti suçlamak olmaz

  (24.07.2007) - Kazanan da olur, kaybeden de

  (23.07.2007) - Siyasetçiler vebal altında

  (22.07.2007) - Neticesi hayrolsun

  (21.07.2007) - Son gün vaadleri unutulmasın!

  (20.07.2007) - ‘Temiz eller’ ne zaman?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004