Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Milletin ‘baskı’cılara cevabı



Tam da ‘mahalle baskısı’ tartışmalarının sürdüğü günlerde yeni bir kamuoyu araştırmasının sonucu açıklandı. Odak Araştırma Şirketi tarafından yapılan “Etik Algılar Araştırması”nın neticeleri değişik şekillerde yorumlanabilir. Ancak araştırmanın dikkat çeken noktası, Türkiye’de yaşayanları; dini (tabiî ki İslâmı) hayatlarına “yön veren temel ahlâk kuralları” içerisinde birinci sırada ‘etkili’ görüyor olmasıdır.

Bunca tahribat, dünyevîleşme ve ‘bozulma’ya rağmen; insanların hâlâ dine/İslâma sahip çıkması, onu temel ahlâk kuralları içerisinde birinci sıraya koyması Türkiye’yi ‘idare edenler’in çok dikkat etmesi gereken bir durumdur. Tabiî ki böyle bir araştırma ilk defa yapılmıyor. Geçmiş tarihlerde yapılan benzer araştırmalarda da ‘din’in pek çok hadisede insanların tercihini belirlediği gerçeği ortaya çıkmıştı. Ne var ki, milletin ortaya koyduğu bu beyan, bu talep; çoğu zaman Türkiye’yi ‘idare edenler’ce görmezden geliniyor. Ülkemizde yaşanan tıkanma ve sıkıntıların temelinde de bu inkâr, bu görmeme, bu ‘millete rağmen’ anlayış yatmıyor mu?

Araştırmayı kısaca şöyle özetlemek mümkün: Araştırmaya katılanlardan, “Yön veren temel ahlâk kuralları”nı 100 puan üzerinden değerlendirmeleri istenmiş. “Din” 47.32 puan, “kanun” 21.87 puan, “gelenek ve töreler” 11.83 puan, “evrensel değerler” 10.22 puan, “ideoloji ve siyasal görüşler” ise 8.76 puan almış. (Milliyet, 26 Eylül 2007)

“26 şehirde 1674 kişiyle yapılan araştırma Türkiye’yi ne kadar yansıtır?” diye kimse kendini ‘kandırmayı’ düşünmesin. Şartlarına uygun yapılan bu ölçekte bir araştırma, doğruya yakın sonuçlar ortaya koyar. Zeten benzer araştırmalardan da hep böyle neticeler çıkmıyor mu? Gerek başörtüsü ve gerekse başka konularda yapılan hemen her araştırmadan; Türkiye’de ‘din’in, ‘İslâm’ın belirleyici olduğu neticesi çıkıyor. Bu sebepledir ki, Türkiye’de ‘iş’ görmek isteyen, milletin bu değerleriyle barışmalı, kaynaşmalı ve milleti ‘yabancı’ görmemeli...

Araştırmada ortaya çıkan başka neticeler de var ve bu neticeler de elbette ayrıca tahlil edilmeli. ‘Yalan’ın revaç bulduğu bir ortamda, insanların yine de ‘doğru’lardan yana tavır alması hayra alâmet sayılmalı. ‘Fal baktırmak’ gibi ‘din’in tasvip etmediği ‘yanlış’ların devam ediyor olması, milletin ‘din’ noktasındaki zaafını hatırlatıyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 66’sı faiz almanın, yüzde 65.3’ü faiz vermenin ‘haram’ olduğunu belirtmiş. ‘Doğru’ların teyid edilmesine rağmen, ‘faiz sistemi’nin ‘gül gibi’ devam ediyor olması neyin işareti? Milletin değer yargılarını tahrip eden ‘kalıp’çıların bu bozulmada payı yok mu?

Ülkemizde; ‘din’in hayata yön verdiği gerçeğini unutarak ‘politika’ üreten herkes, kaybetmeyi en baştan kabul etmiş demektir. Araştırmanın sonuçları, bizce bunu hatırlatıyor...

27.09.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (26.09.2007) - ‘Mahalle baskısı’ nasıl aşılır?

  (25.09.2007) - “Mahalle baskısı” sonuç verdi, mescitler açılıyor!

  (24.09.2007) - Aile tartışması

  (23.09.2007) - Bu yaklaşıma yazık

  (22.09.2007) - Kimden kime baskı?

  (21.09.2007) - Millete rağmen, millet için!

  (20.09.2007) - Hani, İran olacaktık?

  (19.09.2007) - Özde darbe, sözde darbe

  (18.09.2007) - ‘Bunu bir kenara yazın!’

  (17.09.2007) - Eğlence sevenlere erken uyarı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri