Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Kimden kime baskı?



Türkiye’deki bir ‘azınlık’ çoğunluğa karşı uyguladığı maddî ve manevî baskıyı devam ettirebilmek için ‘hem suçlu, hem güçlü’ pozisyonu almak istiyor. Gündeme taşınan ve ‘mahalle baskısı’ adıyla isimlendirilen bu durum, tartışmaları özetliyor.

İddia sahiplerine göre, ‘mahalle’de yaşayanların çoğu başörtülü olduğu ya da namaz kıldığı için; başörtülü olmayan ya da namaz kılmayanlar üzerinde ‘baskı’ oluşturuyor. İşte bu baskının önlenmesi için; hem başörtüsü yasağı devam etmeli, hem de ‘millet’e hiçbir konuda göz açtırılmamalı!

Bu görüşü dillendirip, ‘darbe’ çağrıları da yapmayı ihmal etmeyenlerin unuttuğu bir şey var: Türkiye’de ve dünyada yaşayan insanlar, ülkemizde kimden kime ‘baskı’ uygulandığını çok iyi biliyor ve görüyor. Doğrudur, orta yerde bir ‘baskı’ ve bunu uygulayanlar var. Ama bu baskı, ‘mütedeyyin insanlar’dan kaynaklanan bir baskı değil, aksine ‘mütedeyyin insan’ olarak yaşamak isteyenleri hedef alan bir baskıdır!

Unutanlar için, geçmişe doğru hayalî bir seyahat etmeye var mısınız? Yakın tarihimizde kimlere, kimler tarafından ve ne için ‘baskı’ uygulandı? Hayalî değil, müşahhas örnekler verelim: Kendisi ya da çocuğu Kur’ân öğrenmek isteyen ‘baskı’ gördü. Tek partiye karşı ‘muhalefet’ etmek isteyen ‘baskı’ gördü. Ezan-ı Muhammedîyi aslıyla okumak isteyen ‘baskı’ gördü. Ve gele gele “Başörtümle okumam istiyorum” diyen baskı gördü ve görmeye de devam ediyor.

Bütün bunlar ortada iken, bu konuda ‘mağdur’ olanların diğer insanlara karşı ‘baskı kurma ihtimali’nden bahsetmek mümkün müdür? Kimse, “Eski tartışmaları bırak, yaraları kaşıma, bu güne gel” demesin. Çünkü bu güne de gelsek ‘sistem’ aynı, değişen bir şey yok. Tarihten ibret almadıktan sonra ‘tekerrür’ü nasıl önleyeceğiz? Geçmişte bu yanlışlara imza atanlar, ‘tövbe’ etti mi ki bu gerçekleri hatırlatmayalım?

Aslında bütün bu tartışmaların temelinde ‘insan’ın; “abdullah” olduğunu kabul edip etmemesi yatıyor. Bediüzzaman’ın veciz ifadesiyle; “İnsanlar hür oldular, ama yine abdullahtırlar.” (Divan-ı Harb-i Örfî, s. 65) ‘Hür’ olmayı, ‘istediği her şeyi yapabilir’ şeklinde anlayan insanlar, böyle hayâlî ‘baskı’lardan da ürker, korkar. Onlara göre, Ezan-ı Muhammedî’nin okunması da, camilerin minareleri de, namaz da, Kur’ân da bir ‘baskı’dır. Hatta ve hatta, geçen yıllarda şahit olduğumuz üzere, ‘mezarlıklar’ bile bir ‘baskı’dır. Çünkü onlara ‘insan’ın fanî olduğunu ve ‘ölüm’ü hatırlatır. Hayat da, ölüm de ‘din’ ile irtibatlı kavramlardır. Daha doğrusu, ‘din’ ile ‘inanç’ ile irtibatlı olmayan bir kavram, bir tavır var mı ki?

İşte, “abdullah” yani “Allah’ın kulu” olduğunu unutanlar, mezarlıklardan da, ölümün hatırlatılmasından da, insanların namaza davet edilmesinden de, cennetten de, cehennemden de, başörtüsünden de, mescidden de, velhâsıl ucu bucağı ‘din’e dayanan her şeyden ürker ve korkar.

Öyleyse ‘temel’e, en başa dönmeli ve önce kendimiz olmak üzere bütün insanlığa “Abdullah / Allah’ın kulu” olduğumuz gerçeğini anlatmalıyız. Aksi halde, ‘korkmayın’ demekle hayalî korkuları dahi sona erdirmekte zorluk çekeriz.

“Abdullah” olduğumuzu unutmayalım...

22.09.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (21.09.2007) - Millete rağmen, millet için!

  (20.09.2007) - Hani, İran olacaktık?

  (19.09.2007) - Özde darbe, sözde darbe

  (18.09.2007) - ‘Bunu bir kenara yazın!’

  (17.09.2007) - Eğlence sevenlere erken uyarı

  (16.09.2007) - ‘İhtilâli Sevenler Derneği’ kurun!

  (15.09.2007) - Sorun, bu anlayışta!

  (14.09.2007) - Herkes ne yapıyorsa bıraksın!

  (13.09.2007) - “Zam”lı Ramazan sevinci

  (12.09.2007) - İhtilâl anayasasının son günleri mi?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri