Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

“Mahalle baskısı” sonuç verdi, mescitler açılıyor!



Son günlerin en moda tabiri, ‘mahalle baskısı’ tesbiti oldu. Ünlü sosyolog Prof. Dr. Şerif Mardin’in Türkiye’deki gelişmeleri anlatırken kullandığı bu ifada belki de maksadını aşan bir şekilde yorumlandı ve yorumlanmaya da devam ediyor.

Bu ifade o kadar farklı yorumlara kaynaklık etmeye başladı ki, herhangi bir talepte bulunmak isteyenler karşı suçlamayla ile karşı karşıya kalabilir. Yani, “Şu konuda hakkımı istiyorum” deseniz; “Yoksa bize ‘mahalle baskısı’ mı uyguluyorsun” diyenler bile çıkabilir.

Mesela, yabancı bir market zincirinin Türkiye halkası, müşterilerinden gelen ‘talep’leri dikkate alarak ‘mescid’ açmaya karar vermiş ve açmış. Şimdi bu kararın arkasında da ‘mahalle baskısı var’ mı denilecek? Aynı şekilde, Safranbolu’ya gelen Japon turist Takeho Hisamatsu’nun oruç tutanlardan etkilenerek kendisinin de oruç tutmaya başlaması ‘mahalle baskısı’na örnek midir? (AA, 23 Eylül 2007)

Tabiî ki, insanların birbirini etkilemesi ve etkilenmesi kaçınılmazdır. Ama bu ‘etki’lenmeyi sadece ‘baskı’ olarak değerlendirirsek doğru yapmış olur muyuz? Bu hayalî baskıyı önlemek için insanların birbiriyle diyaloğunu mu yasaklayacağız?

Bu tartışmaları bir yana bırakıp, bazılarınca ‘mahalle baskı’sına örnek verilebilecek ‘hayırlı bir gelişme’yi aktaralım: “Türkiye’de faaliyet gösteren dev yabancı market zincirlerinden birinin genel müdürü, bir mağazalarında kendisinden habersiz mescit açıldığını öğrenince devreye girdi: Bizim mağazalarımızda böyle bir uygulamamız yoktu. Siz neden mescit açtınız?

“-Efendim müşterilerimizden istek geldi, ben de mescit yeri ayarladım. Hem bildiğim kadarıyla Avrupa’daki mağazalarımızın bazılarında da mescit yeri var.

“Genel müdür doğrudan müdahale edip, mescidi kapattırmak yerine, durumu Avrupa’daki merkezlerine sormaya karar verdi: ‘Mağazalarımızdan birinde müşterilerden gelen talep üzerine oradaki müdürümüz, mescit yeri ayarlamış. Bu konuda belirlenmiş bir stratejimiz var mıdır?’

“Aldığı yanıt Türkiye’deki genel müdürü şaşırttı: ‘Buradaki çoğu Türk, Müslüman müşterilerimizden talepler gelmişti. Biz de bazı mağazalarımızda mescit yeri düzenlemesi yaptık. Sakınca görmüyoruz.’” (Vahap Munyar, Hürriyet, 23 Eylül 2007)

Mescid açan ‘yabancı market zinciri’nin ismi belirtilmemiş; ama biz buradan tebrik ve teşekkürlerimizi ifade edelim ve henüz mescid açmayan yerli ve yabancı bütün ‘zincir’lere mescid açma çağrısı yapalım...

Yazıda ifade edildiği üzere, market zincirinin genel müdürü ‘merkez’inden aldığı ‘Mescide vize’ cevabı karşısında şaşırmış. Tabii şaşıran sadece genel müdür değil. Muhtemelen bu ‘haber’i duyan çok sayıda ‘aydın’ da şaşıracak...

Ne diyelim, Allah (cc) şaşırtmasın!

25.09.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.09.2007) - Aile tartışması

  (23.09.2007) - Bu yaklaşıma yazık

  (22.09.2007) - Kimden kime baskı?

  (21.09.2007) - Millete rağmen, millet için!

  (20.09.2007) - Hani, İran olacaktık?

  (19.09.2007) - Özde darbe, sözde darbe

  (18.09.2007) - ‘Bunu bir kenara yazın!’

  (17.09.2007) - Eğlence sevenlere erken uyarı

  (16.09.2007) - ‘İhtilâli Sevenler Derneği’ kurun!

  (15.09.2007) - Sorun, bu anlayışta!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri