Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

‘Mahalle baskısı’ nasıl aşılır?



Bütün dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de insanların İslâma teveccühü artıyor. İnsanların İslâma ‘teslim’ olmaları zorlama ile değil, kalplerin kazanılmasıyla gerçekleşiyor. Türkiye’yi ziyarete gelen turistler arasından İslâma teslim olanlar olduğu gibi, yurt dışında yaşayan Müslüman gurbetçilerden etkilenerek İslâma teslim olanlar da var.

İnsanların İslâma teslim olması, İslâmın ‘fıtrat dini’ olmasından kaynaklanıyor. “Neciyim, nereden geliyorum, nereye gidiyorum?” gibi insanlığı meşgul eden ciddî sorulara; İslâm dini gibi ikna edici cevaplar veren bir din, bir felsefe, bir hayat anlayışı var mı? Yaratılışları gereği iyiyi, doğruyu, hakkı arayan insanlık, bu soruların cevabını bulduğu için İslâma teslim oluyor.

Bu teslimiyeti yanlış yorumlayanlar ‘mahalle baskısı’ tabiriyle bir anlamda insanlığın İslâma teslim oluşunu engellemeye çalışıyor. Onlara göre, bir insanın İslâmî hayatın gereklerini yerine getirmesi; yaşamanlara karşı ‘baskı’ anlamına geliyor. “Baskı” anlayışının ürettiği ‘korku’ sebebiyle tartışmayı alevlendirmek isteyenlerin unuttuğu bir nokta var: Gerçek anlamda ‘baskı’sız bir hayat yaşamak istiyorlarsa; insanların İslâma teslim olmasından gocunmamaları gerekir. Çünkü ‘doğru İslâm’ı öğrenen bir kişi, ‘baskı’ uygulamaz. Bilir ki, ‘baskı’ ile yapılan, yaptırılan ‘iş’lerde, ibadetlerde ‘fayda’ olmaz. Yine bilir ve bilmelidir ki, ‘baskı’ münafıklık, iki yüzlülük gibi bir hastalığın doğmasına sebep olur ki; bu da ‘küfür’den daha şiddetlidir/kötüdür.

Zaman zaman ‘bağnaz’lıktan bahsedilir ya, asıl bağnazlık; İslâmı doğru tanımamaktan doğar. İşin içerisine ‘cahillik’ de girdiğinde kötülükler alır başını gider. O halde, insanların İslâmı doğru şekilde anlamasını, tanımasını ve “İslâmiyete lâyık doğruluk” diye tabir edilen hayat anlayışını kavramalarına çalışmak gerekir. “Doğru İslâm ve İslâmiyete lâyık doğruluk” için de insanları dine, İslâma ve Kur’ân’a teşvik etmek gerekir. Kur’ân’dan, İslâmdan, dinden uzaklaştırılmak istenenlerin “doğru İslâm”ı öğrenmeleri mümkün olmaz. Neticede ortaya çıkan ‘taassub’ birilerince ‘mahalle baskı’sı olarak anlaşılabilir...

Kendilerini “mahalle baskısı” var diyerek korkutanlar, bu korkudan kurtulmak için beyanlarında samimi iseler, insanların dine yönelmelerinden, İslâma teslim olmalarından gocunmamalıdırlar. Hem korku üretip, hem de insanların İslâma teslim olmalarından rahatsız olmak, samimiyetsizliğin bir türü olsa gerek.

Tabiî ki ‘mahalle baskısı var’ diyenerin asıl niyetlerinin insanları İslâmî hayattan uzaklaştırmak olduğunun farkındayız. Ama ne kadar uğraşılırsa uğraşılsın, insanların; kalpleri fetheden İslâma teslim olma süreci devam edecek.

Türkiye’de dillendirenlerin iddia ettiği anlamda ‘mahalle baskı’sı değil, ‘İslâm aşkı’ var ve inşallah artarak devam eder...

26.09.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (25.09.2007) - “Mahalle baskısı” sonuç verdi, mescitler açılıyor!

  (24.09.2007) - Aile tartışması

  (23.09.2007) - Bu yaklaşıma yazık

  (22.09.2007) - Kimden kime baskı?

  (21.09.2007) - Millete rağmen, millet için!

  (20.09.2007) - Hani, İran olacaktık?

  (19.09.2007) - Özde darbe, sözde darbe

  (18.09.2007) - ‘Bunu bir kenara yazın!’

  (17.09.2007) - Eğlence sevenlere erken uyarı

  (16.09.2007) - ‘İhtilâli Sevenler Derneği’ kurun!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri