Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

‘Kamusal alan’a tecavüz!



Türkiye ve dünya gerçeklerinden habersiz olanları yaptıkları tek şey, hayalî ‘korku’lar üretmek. En tabii şeyleri biraz çarpıtarak, biraz da cilalayarak ‘korku’ sebebi haline getiriyorlar. Neymiş, bir okulda başörtülü öğrenci varmış, neymiş başka bir okulun kapısında başörtülü öğrenci görülmüş, neymiş otobüs yolcuları ‘namaz molası’ talebinde bulunuyormuş!

İnsanlığın geldiği noktada gayet tabiî kabul edilmesi gereken hal ve hareketler, ‘suç unsuru’ olarak sunulmak isteniyor. Aynı çevreler, okullar tatil olmasıyla birlikte düzenlenen ‘yaz Kur’ân kursları’na çocukların gitmesini de içlerine sindiremiyorlar. Gereksiz bir hazımsızlığın örneklerini çoğaltmak mümkün. Ama bu örneklere tepki göstermenin, doğru olmadığını söylemek durumundayız.

Bir noktaya daha dikkat çekmek gerekecek: Yapılan doğru işler, yapanlar tarafından da mutlaka cesaretle savunulmalıdır. Bu yapılamadığı sürece, doğru işleri yanlış gibi sunanlar çıkar. Mesela, eğer bir okulda, bir alış veriş merkezinde ya da başka bir yerde ‘mescid’ açıldıysa bu davranış mutlaka savunulmalıdır. Gelen muhtemel tepkiler üzerine geri adım atmak, sanki yapılan iş ‘suç’muşcasına davranmak, bahane üretmek; sadece insafsız olanlara cesaret verir. İşin özü; sözlerin ve fiilerin ardında durmak, onlara sahip çıkmaktadır.

Bakınız, bir işyerinin giriş kapısı üzerine asılan ve Kur’ân harfleriyle yazılı “Bismillahirrahmanirrahim” levhasına bir gazete nasıl ‘tepki’ göstermiş: “Çetinkaya’da Arapça tabela/ ‘İslamcı’ kimliğiyle tanınan Çetinkaya mağazaları bu kez Arapça tabela asarak dikkat çekti. Arapça tabelanın 22 Temmuz genel seçimlerinden hemen sonra asılması anlamlı bulundu. Magaza yetkililerinin Arapça yazının sadece ‘Bismillahirrahmanirrahim’ anlamına geldiğini söylemesine karşın bazı kişiler tabelanın hat sanatının inceliklerine özen gesterilerek yazıldığına dikkat çekerek yazının bu biçimiyle batıni/içrek anlamları olabileceğini, dolayısıyla anlayanlara mesaj niteliğine bürünerek bir tür slogan işlevi görebileceğini belirttiler... Mağazanın hemen girişine asılı Arapça yazıyı görenlerden kimi, olayı (...) ‘Dua da olsa bir yazının Arapça mağazanın girişine asılması kamusal alana tecavüzdür, bu bir propagandadır’ diyerek tepki gösterdi.” (Cumhuriyet, 27 Eylül 2007)

İsterseniz bu ‘haber’i bir daha okuyun. Bir hadise, bir ‘levha,’ bir gerçek ancak bu kadar çarpıtılabilir ve hiç yoktan ‘korku’ ancak böyle üretilebilir! Bu kadar açık bir hadise, nasıl olur da bu kadar rahatlıkla, insafsızca çarpıtılabilir? Gazete, haberini fotoğrafla da süslemiş. Orada da görüleceği üzere iş yerinin giriş kapısı üzerinde ‘Bismillahirrahmanirrahim’ levhası asılıyor. Mağaza yetkililerinin “Bu bildininiz ‘besmele’ levhasıdır” demelerine rağmen, ‘gizli’ anlamları olabileceğini iddia etmenin bir ismi olmalı, ama biz ifade etmeyelim!

Hele hele, ‘besmele levhası’ olsa bile, bunun ‘kamusal alana tecavüz anlamına geldiğini’ söylemenin nasıl yorumlanması gerektiğini kamuoyunun ‘bilgi’sine bırakalım...

Allah’ın bizi ‘insafsız’ların iftiralarından muhafaza eyle. Amin.

01.10.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (30.09.2007) - “Bizimkiler”in gariplikleri

  (29.09.2007) - İki fotoğraf arasındaki farkı bulun!

  (28.09.2007) - Başörtüsü ilkokula indi!

  (27.09.2007) - Milletin ‘baskı’cılara cevabı

  (26.09.2007) - ‘Mahalle baskısı’ nasıl aşılır?

  (25.09.2007) - “Mahalle baskısı” sonuç verdi, mescitler açılıyor!

  (24.09.2007) - Aile tartışması

  (23.09.2007) - Bu yaklaşıma yazık

  (22.09.2007) - Kimden kime baskı?

  (21.09.2007) - Millete rağmen, millet için!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri