Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Bari ‘torun’lar mağdur olmasın



Nesiller boyu süren, ‘kanunsuz bir yasak’la karşı karşıyayız. Yasağı uygulayanların ‘böyle bir problem yokmuş gibi’ davranması, mevcut yasağı gündemden düşürmüyor. Belki yasağın unutulması, bir yönüyle aşılmasına da vesile olabilirdi; ama mağduriyetler devam ettiği ve her mesele bir şekilde o ‘başörtüsü tartışması’na sürüklendiği için unutulmuyor, gündemden düşmüyor.

Son günlerde hararetle ‘yeni anayasa’ tartışması yapılıyor. Bu tartışmada da iş dönüp dolaştı ve ‘Başörtüsü yasağı kalksın mı, kalsın mı?’ noktasına odaklandı. Millet ekseriyeti bu konuda kararını çoktan vermiş: Başörtüsüne uygulanan yasak kalksın! Bu kanaat, yapılan onlarca anketle de ortaya konuluyor.

Türkiye’nin önünü tıkayan ve ufkunu karartan bu yasağa her kademeden tepkiler geliyor. Anlamlı bir tepki de Yargıtay eski Başkanı Doç. Dr. Sami Selçuk’tan geldi. İstanbul Bağcılar Belediyesinin düzenlediği bir toplantıda konuşan Selçuk, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi’nin başörtüsü yasağı getirmediğini hatırlatıp, uygulanan yasağın ‘kanunsuz’ olduğunu ‘yetkili bir isim’ olarak ilân etmiş. Selçuk, “Bence çok yanlış bir uygulamanın içinde Türkiye. Üniversite hocalarının bu yanlışın içinde olmalarını şaşkınlıkla seyrediyorum. Neden? Çünkü, dünyanın hiçbir ülkesinde, hiçbir mahkemenin kararının gerekçesi bağlayıcı değildir. Sadece hüküm fıkrası vardır. Orada var mı, yasak yok. Anayasa Mahkemesi’nin gerekçesinde türbandan bahsedilebilir. Ondan bundan bahsedilebilir. Sadece hüküm fıkrası bağlayıcıdır” demiş. (Milli Gazete ve Yeni Şafak, 30 Eylül 2007)

Selçuk sözlerine şöyle devam etmiş: “Uygulama yanlıştır. Başörtüsü yasağı diye bir şey yoktur. Anayasa Mahkemesi daha sonra ‘başörtüsünün serbestliği anlamına gelmez’ diye bir laf etti. Bu yanlıştır. O da gerekçedir, bağlamaz. Anayasa Mahkemesi’nin başkanlarından biri çıktı, ‘Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeleri de bağlayıcıdır’ dedi. Onun buna yetkisi yoktur. Bunu bilim söyler, sen söyleyemezsin. Hiçbir ülkede, ‘gerekçe bağlayıcıdır’ diye ve bilimsel kitaplarda da bir söz bulamazsınız. Tam tersini söyler. Yanlış yapıyorlar. YÖK de yanlış yapıyor, üniversiteler de yanlış yapıyor. Ben bundan dolayı şaşkınlık içindeyim. Bu üniversitelerde hukukçular var. Hadi ziraat mühendisi bilmeyebilir, tabip bilmeyebilir. Niye bu konuda hukukçuların sesi çıkmıyor?” (agg)

Selçuk’un değerlendirmelerinin gazetelerde yer aldığı aynı günde, “Yasak, dün anneyi mağdur etti, bugün kızını” başlıklı başka bir haber de yer aldı. Habere göre, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde okurken sömestr tatili dönüşünde okula giremeyen Ayşe Akbal, 24 sene sonra aynı şeyleri yeniden yaşıyor. Çünkü şimdi de kızı ‘başörtüsü yasağı sebebiyle mağdur edilmiş’ durumda. “Türkiye’de çeyrek asırda birçok şey değişti, düzeldi. Sadece bizim hayatımızı derinden etkileyen bu yasak değişmedi” diyor çifte mağdur edilmiş anne... (Zaman, 30 Eylül 2007)

Biz de Yagıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk gibi “Niye bu konuda hukukçuların sesi çıkmıyor?” diye soralım ve bir temennide bulunalım: Anneler ve kızları mağdur edildi, bari ‘torun’ları mağdur edilmesin!

02.10.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (01.10.2007) - ‘Kamusal alan’a tecavüz!

  (30.09.2007) - “Bizimkiler”in gariplikleri

  (29.09.2007) - İki fotoğraf arasındaki farkı bulun!

  (28.09.2007) - Başörtüsü ilkokula indi!

  (27.09.2007) - Milletin ‘baskı’cılara cevabı

  (26.09.2007) - ‘Mahalle baskısı’ nasıl aşılır?

  (25.09.2007) - “Mahalle baskısı” sonuç verdi, mescitler açılıyor!

  (24.09.2007) - Aile tartışması

  (23.09.2007) - Bu yaklaşıma yazık

  (22.09.2007) - Kimden kime baskı?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri