Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Kaz Dağları'ndan Senoz Vadisi'ne



İç âlemiyle barışık olmayan, ‘iç huzur’a kavuşamamış bir insanın; çevresiyle, dünya ile ve nihayet kâinat ile barışık olması mümkün mü?

İnsanlık, ilim ve teknolojiyle ekonomik anlamda hızla ilerlerken; ‘bindiği dalı kesen kişi’ durumuna düşmüştür. Dünya ülkeleri; fakirlik ve terör gibi devasa dertlerle boğuşurken bir yandan da ‘çevre problemleri’ şeklinde özetlenen problemlerle boğuşuyor. “Küresel ısınma”nın insanlığa vereceği zararı hangi teknoloji ile telâfi edebileceğiz?

Aslında ‘çevre’ problemlerinin çözümü de, insanlığın fıtrata ve yaradılışına uygun yaşamasındadır. Çevre problemlerinin devâsâ hal almasının temelinde, dünyada/kâinatta beraber yaşadığımız mahlûklara saygı duymamamız yatıyor. Bunun yanında ‘israf’ın da en büyük ‘çevre’ problemlerinden biri olduğunu unutmayalım. ‘Sınırlı’ olan kaynaklar israf edilmese, belki de bütün insanlığın ihtiyacı karşılanabilir.

Son günlerde Çanakkale/Balıkesir illerinde bulunan Kaz Dağları’nda devam eden maden arama çalışmaları sebebiyle çevrenin tahrip edildiğiyle ilgili haberler duyuyoruz. Çevreciler, çalışmalara itiraz ederken, “Türkiye’yi idare edenler” de bu çalışmaların gerekli olduğu ve yer altındaki madenlerin çıkarılmasının ‘şart’ olduğunu söylüyorlar.

Bu ve benzeri tartışmalar sadece Kaz Dağları için yapılmıyor. Geçmişte pek çok yerde yapılan benzer çalışmalar için itiraz edenler de oldu, destekleyenler de. Meselâ, benzer tartışmalar Rize’nin Çayeli ilçesinde bulunan “Senoz Vadisi” için de yapılıyor. Senoz Vadisi’nde yapılan ‘tünel tipi HES projeleri’ne de çevreciler ve bölge halkının bir kısmı itiraz ediyor. Ancak konu, henüz gazete manşetlerine taşınmadı. Oysa Senoz Vadisi’nde yapılan çevre katliâmı da, en az Kaz Dağları’ndaki kadar var. [Kaz Dağlarını gazetelerde yer alan haber ve fotoğraflardan gördük. Senoz Vadisi’ni ise—memleketimiz olması sebebiyle—bizzat gördük. Çalışmaları yapan mühendislerle de görüştük. Çok sayıda ağaç kesildiği ve yapılan yollarla çevrenin tahrip edildiği gözle görülüyor. Projelerin çevreye ve bölgeye vereceği ‘teknik’ zarar da uzmanlarca ayrıca ifade ediliyor.]

Peki, bu işlerin bir ‘orta yolu’ yok mudur? Yani, o projelere imza atanlar ‘çevre’yi hiç düşünmezler mi? Ya da ‘madenler toprak altında kalsın, sular boşa mı aksın?’ diyenlere ne demeli?

Elbette sular da boşa akmasın, madenler de toprak altında kalmasın. Temelde; insanın dünyayı paylaştığı diğer canlılarla uyumlu bir şekilde nasıl yaşayacağının ortaya konulması lâzım. Hem de bu işlerin bir öncelik sırası olmalı. Yani, eldeki bütün imkânlar, en uygun şekilde değerlendirildi de sıra “Kaz Dağları”ndaki madenlere ya da “Senoz Vadisi”nde akan derelere/ ırmaklara/ sulara mı geldi? Buralardan kazanılacak ‘para’ ile; kaybedilecek ‘çevre değerleri’nin bir muhasebesi, bir kıyaslaması, ciddî bir hesabı yapıldı mı?

Çevre konusundaki tartışmalarda yanlış bir kanaat daha oluşmuş: Sanki ‘çevre’ konusu ‘sol’culara ihale edilmiş gibi bir anlayış var. Tam aksine, hakikî çevreciler; İslâmın emir ve yasaklarına riâyet edenler olmalıdır. Çünkü ‘çevre’yi düşünmek, bir anlamda ‘insan ve hayvan hakkı’nı düşünmek demektir. “Yaş ağaca balta vuran el olmaz” anlayışı, ya da “Kıyametin kopacağını bilseniz ve elinizde bir fidan olsa onu toprağa dikiniz” anlayışı İslâmın insanlığa verdiği dersler arasında değil mi? Peki, bu düşüncede olan bir insan, nasıl olur da ‘çevreci’ sayılmaz?

İnsanı, ağacı, madenleri ve bütün mahlûkatı bir Yaratıcı yarattığına göre; dünyayı, kâinatı beraber paylaşmak durumundayız. “İnsan olarak dünyanın sahibi benim” anlayışı, kökten yanlış bir anlayıştır. Dolayısı ile ‘çevre’mize zarar verme lüksümüz de yoktur.

Kaz Dağlarını da, Senoz Vadisi’ni de maddî menfaatler için heba etmeyelim. Unutmayalım ki, yanlış bir anlayışla; ‘en ucuz’ gördüğümüz ‘su’ ve ‘hava’yı para ile temin etme imkânımız yok. Gün gelip, ‘bir nefes sıhhat’e dünyayı değişmek durumunda kalmayalım...

31.10.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (30.10.2007) - “Öncelikli meseleler”

  (29.10.2007) - Devlet, milletle barışsın

  (28.10.2007) - ‘Dizi’ gelir, ‘huzur’ gider

  (27.10.2007) - ‘Kesin çözüm’e itiraz sesleri

  (26.10.2007) - Teröre karşı kalıcı tedbir

  (25.10.2007) - İslâm dünyası ve eğitim

  (24.10.2007) - Terör, gündemi kilitledi

  (23.10.2007) - Terör gölgesinde referandum

  (22.10.2007) - Gına getiren ‘resmî tarih’

  (21.10.2007) - Eyvah, Rusya Müslüman olacak!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri