Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Az iş, çok lâf



“Çok iş, az laf” üretmek lâzım gelirken, çeşitli sebeplerle bunun tam tersini yapıyoruz. Bilhassa siyasetçilerimiz ve Türkiye’yi ‘idare edenler’ söz söyleme ve vaadlerde bulunma noktasında en önde gidiyorlar. Ancak sıra, verilen bu sözleri yerine getirme ve icraata gelince ‘bir arpa boyu yol’ aldığımız anlaşılıyor.

Geçmişten gelen bu hastalığımız, bugün de sürüp gidiyor. Aslında Türkiye’nin ‘dert’leri de bellidir, bu ‘dert’lerin çareleri de bellidir. İhtilâf, bunların hangisinin öncelikli olduğu noktasında düğümleniyor. Bir kısım ‘uzman’lar, önce maddî kalkınmayı temin etmek gerekir derken, bir kısmı da bunu yeterli görmeyip ‘önce kalplere hükmetmek gerekir’ diyor.

Siyasetçilerin yerine getiremediği vaadlerde bulunması da Türkiye şartlarında maalesef ‘alışkanlık’ haline gelmiş durumda. Vaadleri dinleyen vatandaş, bunun gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğini büyük ölçüde tahmin ediyor. Ancak gerçekleşmeyeceğini bildiği vaadleri dile getirenlere gereği kadar tepki de göstermiyor. Bir bakıma bunu, ‘siyasetin cilvesi’ kabul ediyor. Vatandaştan da tepki görmeyen siyasetçi, yanlışta ısrarını sürdürüyor ve inandırıcılığını kaybetmek pahasına vaadlerini sıralıyor.

Bütün bu ‘az iş, çok lâf’ üretmenin sonunda ise kaybeden Türkiye oluyor. Sadece son bir yıl içerisinde dile getirilen vaadlere bir göz atsak, bu sözlerin pek çoğunun yerine getirilmediğini görürüz. Daha müşahhas hâle getirelim: Son iki aydır, yeni bir anayasa hazırlığı ile ilgili açıklamalar, beyanlar, sözler, vaadler dinliyoruz. Ne yazık ki bu sözler ve vaadler bugün itibarıyla fiiliyâta çıkmış değil. Elbette, anayasa gibi bir konuda adım atmak kolay değil. Nihayetinde kabul edilip ilân edildiği günden bu yana eleştirilen ve bir an önce değişmesi gerektiği ifade edilen bir anayasa söz konusu. Hele hele Türkiye gibi ‘öküzün altında buzağı arayanı çok olan’ bir ülkede faydalı işler yapmak kolay değil. Bütün bunlara rağmen, verilen sözlerin tutulması ve engellere rağmen müsbet adımların atılması gerekir.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, tesbitinde haklı. Kuzu, “Anayasalar, telâşsız bir ortamda hazırlanmalıdır. Bu, Türkiye için çok zor. Cumhuriyet tarihi kayıtlarına bakıyorum, bu memlekette telâşsız zaman bulmak imkânsız. Cumhuriyet tarihinin yüzde 60’ında olağanüstü haller yaşanmıştır. Anayasa, katılımcı olmalı, oy birliğiyle hazırlanması için imkânlar oluşturulmalı. Ayrıntıya inmemeli, yönetmelik gibi olmamalıdır. Anayasalar, ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre kısalıyor” demiş. (AA, 2 Kasım 2007)

“Cumhuriyet tarihinin yüzde 60’ında olağanüstü haller yaşanmıştır” ifadesi tek başına araştırılmaya, incelenmeye lâyık değil midir? Türkiye nasıl idare edilmiş ki, tarihinin yüzde ellisinden fazlası ‘olağanüstü haller’le geçmiş? Böyle bir idarenin ‘muâsır medeniyet yolu’nda hızlı adımlarla ilerlemesi mümkün mü?

Doğru yolda hızla ilerleyebilmek için önce ‘olağanüstü hâl’lerden kurtulup, ‘olağan/normal hâl’lere geçmemiz gerekecek. Bunun yolu da daha fazla demokrasiden geçse gerek...

03.11.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (02.11.2007) - Kitapla buluşma vakti

  (01.11.2007) - Kaynaşma böyle mi olur?

  (31.10.2007) - Kaz Dağları'ndan Senoz Vadisi'ne

  (30.10.2007) - “Öncelikli meseleler”

  (29.10.2007) - Devlet, milletle barışsın

  (28.10.2007) - ‘Dizi’ gelir, ‘huzur’ gider

  (27.10.2007) - ‘Kesin çözüm’e itiraz sesleri

  (26.10.2007) - Teröre karşı kalıcı tedbir

  (25.10.2007) - İslâm dünyası ve eğitim

  (24.10.2007) - Terör, gündemi kilitledi

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri