Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

‘İtiraf’ değil, ‘icraat’ bekliyoruz



Emekli generallerin ‘Kürt sorunu’ konusundaki itirafları, umulandan daha fazla yankı yaptı. Milliyet’te yayınlanan (3-7 Kasım 2007) röportajlarda emekli komutanlar özetle; “Güneydoğu konusunda yanlış işler yaptık, itiraf ediyoruz” anlamına gelecek beyanlarda bulundu.

Emekli generallerin itirafları üzerine, “Emeklilerin gördüğünü işbaşındakiler görmez mi?” diye sormuş ve “Bugünkü idarecilerden de emeklilik günlerinde benzer tesbitleri duymak istemiyoruz” temennisinde bulunmuştuk. (Yeni Asya, 5 Kasım 2007)

Milliyet’te 5 gün devam eden ‘dizi röportaj’ları değerlendiren çok sayıda köşe yazısı yayınlandı. Bu yazıların ortak noktası, komutanların bu itiraflarında geç kaldığı ve böyle bile olsa bu günden sonra ne yapılacağıydı. Meselâ, Nazlı Ilıcak, “Yalman ve Evren’in yegâne hataları, Kürt meselesinde yanlışı değerlendirmeleri değil” derken (Sabah, 8 Kasım 2007), Taha Akyol, “Artık bu aşamada bari eski şartlanmalarımızdan kaynaklanan hataları yapmamalıyız” diyordu. (Milliyet, 8 Kasım 2007) Can alıcı bir soru da İsmet Berkan’dan geldi: “Emekli komutanlar, bugün sahip oldukları görüşleri, görevlerini yaparken de dile getirmiş miydiler?” (Radikal, 8 Kasım 2007) Daha pek çok yazar, benzer sorgulamayı yaptı ve komutanların bugün itiraf ettikleri ‘doğru’ları o günlerde dile getirenlerin ‘vatan haini’ ilân edildiklerine de dikkat çektiler. (Ergun Babahan, Sabah, 8 Kasım 2007)

Bütün bu sorgulamaların yanında bir noktanın daha ısrarla sorgulanması gerekir: Hangi kademede olurlarsa olsunlar bugünkü yöneticiler, bu konularda ne düşünüyorlar? Hâlâ 30 yıl önceki yanlış düşüncelere mi sahipler? Daha da önemlisi; yarın Türkiye’yi idare etmesi beklenenlere bu konularda nasıl bir eğitim veriliyor? Meselâ, yarın general olması beklenen kurmaylara hâlâ ‘kart-kurt’lu bilgiler mi veriliyor?

Komutanların dillendirdikleri ‘Kürt sorunu’ konusundaki itiraflardan sonra diğer konulardaki itiraflarını da dinlemek isteriz. Meselâ, ısrarla devam ettirilen kanunsuz başörtüsü yasağının ‘kökten yanlış’ olduğu noktasındaki itiraflar ne zaman dile getirilecek? Çok daha yakına gelelim: Son yıllarda gündemden çıkmayan TCK’nın meşhur 301, 288 ve benzeri maddelerinin, Türkiye’nin önünü tıkadığı ve ufkunu kararttığını, yöneticilerin bu konudaki ısrarın ülkeye zarar verdiği itiraflarını hangi emekli siyasîden ya da komutandan duyacağız?

Aslında itiraf edilmesi beklenen o kadar çok ‘hata’ var ki, saymakla bitiremeyiz. Ancak şu şekilde özetlemek mümkün: “Millete rağmen millet için” anlayışıyla yapılan her türlü hareketin ‘kökten yanlış’ olduğu ve netice alınamadığı yıllar sonra da olsa bir şekilde itiraf ediliyor, itiraf edilmeye de devam edecek.

O halde, Türkiye’yi “idare edenler”den ricamız şudur: Lütfen, yanlışlarda ısrar etmekten vazgeçin! Suları tersine akıtma inadından vazgeçin! Milleti dinleyin, tarihin ‘doğru’luğunu tasdik ettiği şeyleri değiştirmeye kalkışmayın!

Türkiye’de yaşayanlar, Türkiye’yi ‘idare edenler’den gecikmiş itiraflar değil, ‘önemli icraatlar’ bekliyor...

10.11.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (09.11.2007) - Ya hacı, sabır!

  (08.11.2007) - 301 ve diğerleri

  (07.11.2007) - Birşeyler dönmüş olmalı

  (06.11.2007) - Darbe üstüne darbe

  (05.11.2007) - Emeklilerin gördüğünü işbaşındakiler görmez mi?

  (04.11.2007) - Tehlikenin farkında değiliz

  (03.11.2007) - Az iş, çok lâf

  (02.11.2007) - Kitapla buluşma vakti

  (01.11.2007) - Kaynaşma böyle mi olur?

  (31.10.2007) - Kaz Dağları'ndan Senoz Vadisi'ne

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri