Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Cevher İLHAN

Tepetaklak



Amerika'daki Mortgage krizinin tetiklediği sarsıntı bütün dünyayı korkutuyor. "Kara Pazartesi" Çin'den Avrupa'ya sıçrayıp dünyayı sarsıyor.

Başbakan'ın her fırsatta "ekonominin iyiye gittiği"ne örnek gösterdiği İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ciddi bir şekilde etkileniyor; günlük kayıp 13.1 milyar dolara ulaşıyor. Carî açık, 36.4 milyar dolara çıkmış. Sıcak para çıkışı ve yabancı sermaye kaçışı devam ediyor.

Hükümetin baştan beri "övgüleri"ne güvendiği dağlara kar yağıyor. IMF ve Dünya Bankası bile "carî açığa âcil önlem alın!" diye uyarıda bulunuyor.

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı bile, "sıkıntının uzun süre sürmesi ve büyük olması"ndan bahsediyor; "Türkiye'nin etkilenmesi" endişesini açıklıyor.

Gelinen süreçte, Türk ekonomisinin, IMF politikalarıyla bir defa daha zaafa uğradığı itiraf edilmekte. ABD'ye endekslenen politikalar, ekonomiyi de okyanuslar ötesindeki dalgaya teslim etmekte.

IMF Türkiye Masası Şefi, Dünya Bankası Türkiye Direktörü, Dünya Bankası Kalkınma Ekonomisi Müdürü ve Başbakan eski Yardımcısı Abdüllatif Şener'in "carî açık ikazı"nın ardından en son AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi de "IMF'nin girdiği hiçbir ülke iflâh olmuyor. El attığı her ülkeyi zayıf hâle düşürmüş. IMF'den yakanızı kurtarmanız gerekir" diyor.

Ve bütün bunlara karşı Mâliye Bakanı Unakıtan hâlâ bildik tavrıyla, "Küresel dalgalanmalar yüzünden paniğe kapılmanın gereği yok, Türkiye carî açıktan dolayı herhangi bir sıkıntıya girmeyecek" diye konuşuyor.

* * *

Ekonomik büyümenin yavaşlamasıyla ileriye dönük beklentiler de kötüleşiyor. Sâdece carî açık değil, dış ticaret açığı da büyüyor. Önceki yıl 54 milyar dolar olan açık, 60 milyar dolara varmış.

Devletin vâhim bir biçimde artan iç ve dış borcu bir yana, ATO'nun araştırmasına göre, 70 milyonluk ülkede borçlu sayısı 40 milyona yükselmiş. Bunun 32 milyonunun kredi borçlusu olması, Türkiye'de ekonominin kırılganlığını ele veriyor.

Esnaf, işçi, emekli gelecek on yılını borçlanmış durumda. Ailelerin yarısına yakınının, küçük-büyük şirketlerin neredeyse tamamının bankalara kredi borcu bulunuyor. Esnafın en az yüzde 60'ı, çiftçinin yüzde 65'i borçlanmış.

Diğer yandan, azalan istihdamla işsizlere yenileri ilâve ediliyor. TÜİK'in anketine göre, Ekim ayı itibarıyla Türkiye'de resmî işsiz sayısı geçen yıla oranla 114 bin artışla 2.5 milyon ulaşmış.

Ancak herkes biliyor ki, gerçek işsizlik bu rakamın çok üstünde. Şehirlerde yüzde 11.8, kırsal kesimde yüzde 6.6 olarak belirlenen işsizlik oranı, bundan kat kat fazla. Başbakan yeni işe alınanları rakamdan düşüyor; lâkin her yıl artan genç nüfusla yükselen işsizler ordusunu buna eklemiyor.

Keza, gerçek enflasyon rakamları gösterilenden daha yüksek. Halkın pazarda mâruz kaldığı enflasyon, hükümetin TÜİK'e yaptırdığı resmî enflasyondan 5-6 kat fazla. Son bir yılda akaryakıttan, elektrikten, doğalgazdan, kiradan giyim, gıda ve ulaşıma kadar her şeyde en az yüzde 20'lere, 30'lara varan zam ve vergi artışlarına karşılık, ücretlilerin maaşları en fazla yüzde dört-beş artışta kalmakta.

Doğrusu 2001 krizinde yaklaşık 10 milyar dolar carî açığın büyük bir payı olduğu düşünüldüğünde, 2007 yılında ortaya çıkan 36.4 milyar dolarlık carî açığın ne denli bir tehlike olduğu, artık siyasî iktidar çevrelerince ve ekonomiyle ilgili bakanlarca da ikrar edilmekte.

Neticede yanlış ekonomik politikalar, Türkiye'yi IMF'ye mecbur etmekle sâdece ekonomiyi ipotek altına almakla kalmamakta. Türkiye'nin dış politikasını da uluslararası sermaye ve küresel gücün kıskacına almakta.

* * *

Ne var ki, Ankara biran evvel "tedbiri"ni alıp IMF ve neoconların sürüklediği işgal ve zulümle kirlenmiş "Amerikan politikaları"ndan kurtulmak yerine, bu politikalara "arabuluculuk" perdesinde âdeta "öncülük" etmekte.

Gazze'yi haftalardır abluka altına alıp akaryakıt ve elektrik sevkıyatını ve geçişleri durduran İsrail, bir buçuk milyon insanı açlıkla karşı karşıya bıraktırmakta. Her gün roket saldırılarıyla sistemli bir biçimde katliama devam eden İsrail Başbakanı Olmert, Hollanda Dışişleri Bakanına, açık açık "Gazzelilere hayatı rahatlatacak şeyleri vermeyeceğiz" demekte...

Lâkin Ankara'dan bu hususta bir dizi işbirliği anlaşmasını imzaladığı Telaviv'e hiçbir "ikaz" iletilmemekte.

En son Yahudi lobisi kuruluşlarıyla görüştüğü Amerika'dan dönen Cumhurbaşkanı Gül, İsrail'e Lübnan'ın güneyindeki uçuşlarının BM Güvenlik Konseyi'nin 1071 sayılı kararının ihlâli olduğunu iletmek yerine, Mısır'dan sonra gittiği Suriye'de Cumhurbaşkanı Esad'a, "Lübnan'da ağırlığını koymasını" istemekte.

Türkiye'ye gelen misafiri Sudan Cumhurbaşkanı El Beşir'e, "Washington bakışı"yla suçlayıcı "Sudan'ın güneydoğu"su "Darfur dramı"nı iletmekte. İsrail'in Filistin'deki, ABD'nin Irak'taki işgal ve zulmünden, Sudan'a sudan bahanelerinden, "silâh fabrikası" diye "ilâç fabrikası"nı bombalamasından tek kelime söz etmemekte.

Şu garip cilveye bakın; tam da 24 Ocak'ta ekonomiyle birlikte dış politika da tepetaklak.

24.01.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (23.01.2008) - Türbülans endişesi.

  (22.01.2008) - "Ekonomideki iflâs"ın itirafı...

  (21.01.2008) - Başörtüsüne "yasal" oyun

  (19.01.2008) - Yasadışı yasağı yasayla çözmek...

  (18.01.2008) - Başörtüsü hakkı

  (17.01.2008) - Başbakan'ın başörtüsü çıkmazı

  (16.01.2008) - Muamma

  (15.01.2008) - Skandal.

  (14.01.2008) - "Alevî açılımı"nın akıbeti

  (12.01.2008) - Ziyaret soruları

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri