Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Kaçan fırsatlar



Hatırlanacağı gibi, Erdoğan 2002 seçimine yargı engeli sebebiyle katılamamış ve milletvekili dahi seçilememişti. Seçimden sonra AKP ilk iş olarak bu engeli kaldıran bir düzenlemeyi CHP’nin de desteğiyle Meclisten geçirdi.

Ama bu yapılırken, sadece Erdoğan’ın önünü açma düşüncesi esas alındı; diğer mağduriyetlerin izalesi cihetine gidilmedi. “Madem bu değişikliği yapıyorsunuz; hazır ele almışken Erdoğan’la benzer durumda olan 312 mağdurlarını da rahatlatın” çağrılarına kulak verilmedi.

Bunların başında, 28 Şubat’ta 312’den yargılanıp bir kısmı mahkûm edilen Yeni Asya mensupları geliyordu. Eğer Erdoğan için yapılan düzenleme, küçük bir rötuşla, bu durumdakileri de kapsayacak hale getirilseydi, sonraki süreçte cereyan eden bazı sıkıntılar yaşanmayacaktı.

Söz gelişi, 312 değişiklikleri sonrasında yeniden yargılanan Mehmet Kutlular, Sami Cebeci, Cevher İlhan ve Cemil Tokpınar tekrar mahkûm edilmeyecek; Cebeci ve İlhan gözaltına alınıp tutuklanma ayıbına maruz kalmayacaktı.

Ama ne yazık ki, AKP bu çeşit sorunları, yalnızca kendi konumunu merkeze alan konjonktürel yaklaşımlarla değerlendirme gibi bir alışkanlığa sahip olduğu için, bu sıkıntılar yaşandı.

Ve öyle görünüyor ki, yaşanmaya da devam edecek. Ancak olayın bütününü kapsayan ilke bazlı çözümler üretemediği ve temeldeki yapısal sorunun devamına göz yumduğu müddetçe AKP’nin başı da dertten kurtulmayacak.

Bunun en tipik örneği, günlerdir yoğun şekilde tartışılan kapatma dâvâsı. Mâlûm, DTP’nin başında da aynı gaile var, ama AKP iktidar partisi olarak bu duruma gereken duyarlılığı göstermedi. Ve Erdoğan’ın “DTP ile görüşmem” restini çektiği gün, AKP hakkındaki kapatma dâvâsı gündeme düştü.

Hatırlanacağı üzere, 2002 seçiminin gecesinde Erdoğan, yaklaşık bir buçuk yıl sonraki yerel seçimlere kadar yapacakları en önemli ve âcil işlerden birinin Siyasî Partiler ve Seçim Kanunlarını değiştirmek olacağını söylemişti. Ama ne bahsettiği vadede, ne de o günden bugüne kadar geçen beş buçuk yılda o değişiklikler yapıldı.

Oysa son olarak Sami Selçuk’un da dediği gibi, sorunun esas kaynağı 12 Eylül’ün eseri olan söz konusu kanunlardaki yasakçı hükümler.

Bunları kaldırmadan veya düzeltmeden yola devam etme gafletine kapılanlar, düştükleri çukurdan şikâyetçi olma hakkına sahip değiller.

Neden? Çünkü “Kendi düşen ağlamaz.“

İş işten geçtikten, yumurta dayandığı kapıdan geçerek düşüp kırıldıktan sonra, can havliyle anayasa ve kanun değiştirme telâşı içine girmenin de fazla bir anlamı ve mantığı yok.

Yürümeye koyulduğu yolda döşenen ve yerleri de açıkça belli olan mayınları ferasetle görüp zamanında temizleyerek ve diğer tedbirleri de alarak ilerlemek gerekirken bunu yapmayıp, inanılmaz bir lâkaydlık ve sorumsuzlukla hareket ediliyorsa, bu tavır için ne denilebilir ki?

Gerçek şu ki, “Fırsatlar stok edilemez...”

AKP, girdiği ilk seçimde üçte ikilik Meclis çoğunluğunu alarak müthiş bir fırsat yakalamıştı, değerlendiremedi. Buna rağmen halk 22 Temmuz’da bir fırsat daha verdi. Ama galiba o da kaçıyor. Peki, iddia ettikleri gibi yeni bir seçimde yüzde 60-70 oy alsalar durum değişir mi?

22.03.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (21.03.2008) - AKP ve anayasa

  (20.03.2008) - Kapatma mı, gözdağı mı?

  (19.03.2008) - AB’yi boşlayınca

  (18.03.2008) - Ankara kriterleri

  (16.03.2008) - Yeni bir 28 Şubat

  (15.03.2008) - Değişen roller

  (14.03.2008) - Kıvrıkoğlu ve Özkök

  (13.03.2008) - Yanlışta ısrar

  (12.03.2008) - Hezeyan ve suskunluk

  (11.03.2008) - Yassıada kafası

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri