Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Huzur istiyoruz, huzur!



TOBB 63. Genel Kurulu’nu yapıyor. İki yıl önce Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun girişimi ile el ele tutuşarak salonu selâmlamış ve bu örnek davranış “son yılların en önemli fotoğrafı” olarak yansımıştı.

28 Mayıs 2006 yılındaki yazımızda bu manzarayı, “buzları eriten görüntü” ve “Türkiye’nin özlediği tablo” olarak ifade etmiştik. O zaman da cumhurbaşkanlığı ve erken seçim tartışmaları siyaseti germişti. Bu gerginlikler içerisindeki bu görüntü alkış ve tebrik almıştı.

Ancak dünkü Genel Kurul’da aynı görüntü yaşanmadı. Bırakın el ele tutuşmayı, genel kurulun açılışında Erdoğan’dan başka parti genel başkanı yoktu. Artık parti başkanları ortak zeminlerde dahi buluşmamaya özen gösteriyorlar. Bazı bakanlar ve sendika başkanları dışında diğer partilerden temsilci dahi yoktu. Bunun sebebi ise artık siyasetin iyice keskinleşmesi. AKP ile CHP arasında yaşanan “dinleme” olayı iktidar ile anamuhalefet arasında çatışmayı had safhaya ulaştırdı.

İçerdeki bu renksizliği Genel Kurul’un yapıldığı TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi bahçesindeki görüntüler bozuyordu. İllerin ticaret odaları bölgelerindeki yöresel yemeklerini tanıtırken, misafirlere ikram ettiler. Sucuğundan leblebiye, dondurmadan çiğköfteye, künefeden lokumuna kadar her türlü yiyecek misafirlere ikram edilirken, üniversitenin bahçesi panayır yerini hatırlatıyordu. Ancak, bu ikramlar misafirlerin konuşmaları izlemeleri için konuşmalar sırasında durduruluyordu.

* * *

Erdoğan, başbakan olduktan sonra hiç kaçırmadığı TOBB Genel Kuruluna katıldı ve sivil toplum, demokrasi ve ekonomi ağırlıklı bir konuşma yaptı. Demokrasiyi zayıflatan girişimlerin yanında olanların var olduğunu, millet iradesinin hukukî bir tanımının olmadığını savunanlar dahi olduğunu söyledi. “Haksızlık karşısında susanlar o haksızlığa ortak olmuştur” değerlendirmesinde bulundu. Konuşmasını bitirdikten sonrada partisinin Kızılcahamam’daki toplantısına yetişmek amacıyla erken ayrıldı.

Genel Kurul’da konuşan Hisarcıklıoğlu salondaki görüntüden etkilenerek mi yoksa önceden kimin toplantıya geleceğini bildiği için midir bilemiyorum, siyasetteki bu kırılma ile ilgili sert bir konuşma yaptı. Siyasetçileri uyardı. “Artık ülke olarak gerilimden uzak bir ortam ve huzur istiyoruz... Biz huzurun, demokrasinin, kalkınmanın tarafındayız… Bizim işimiz çözüm yolu gösterip siyasetçilere çözüm üretmektir… 90’lı yıllarda istikrarsızlığın zararını çok ödedik. Bu millet siyasetçinin kavgasını izlemek değil, kendi mücadelesini yaşamak istemektedir” dedi.

Erdoğan’ın ayrılmasının hemen ardından konuşan Hisarcıklıoğlu, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi. Hükümetin önceliğinin ekonomik istikrarı korumak olması gerektiğini, istikrar hissi zayıflarsa yatırım ve tüketimin olmayacağını söyledi. Malî disiplinin 2007’de bozulduğunu bunun bu yıl düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Yüksek enflasyonla ancak geçici büyümenin sağlanabileceğinin altını çizdi. İşsizliğe yönelik eğitim programlarının başlatılmasını istedi. “Yüzde 4’lük vasat büyüme hızıyla bir şey yapamayız” ikazında bulundu.

* * *

Bu konuşmaların ardından dışarıda görüştüğümüz iş adamları Ankara’dan görülmese de Anadolu’da bir ekonomik krizin hissedildiğini söylediler. Zincirleme iflâsların başlamasından yakındılar. Gördük ki, çoğu işadamı şu konuda birleşiyor. “Biz sıkıntı içindeyken, Ankara’dakiler başka konularla uğraşıyorlar. Artık kavgalarını bırakıp bizim sorunlarımıza çare bulsunlar…”

TOBB Genel Kurulu’na katılanlar 2006 yılında liderlerin el ele tutuşarak oluşturduğu birlik mesajının eksikliğini hissettiler.

01.06.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (31.05.2008) - Şalın altındakiler…

  (30.05.2008) - Moda; bildiri yayınlamak

  (25.05.2008) - CHP’nin “Sav”unması

  (24.05.2008) - 27 Mayıs’tan “Y-muhtıra”ya…

  (23.05.2008) - Demokrasi yara almasın

  (18.05.2008) - Aç kalan vatandaş

  (17.05.2008) - Zeytin ağaçları yerine kan!

  (16.05.2008) - “Demokrasi bayramı”nız kutlu olsun

  (11.05.2008) - Canavar canlanıyor

  (10.05.2008) - 1 Mayıs ve sağduyu ihtiyacı

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Zeynep RUHAN

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır