Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ahmet DURSUN

HAZİN BİR MAĞLÛBİYET ÖYKÜSÜ



Bir yazısında; genç kızların saçlarını rejim meselesi haline getiren, her yerinden çeteler fışkıran, “demokrasi” bilincinden yoksun kuşaklar yetiştiren bir ülke haline geldiğimizi belirten Ahmet Altan, bu durumun bizi ‘bir ülke’ görüntüsünden uzaklaştırdığı tesbitini yaptıktan sonra şu soruyu sormuştu: “Türkiye Cumhuriyeti varlığını sürdürebilecek mi?”

“Türkiye Cumhuriyeti varlığını sürdürebilecek mi?” sorusu tersinden “Türk inkılâbı neden başarılı olamadı?” şeklinde de okunabilir. Bu sorunun cevabını “Şu inkılâb-ı azimin temel taşları sağlam gerek” diyerek Cumhuriyet’in kurucu iradesini uyaran, bu büyük inkılâba uygun bir cereyan isteyen, İslâm düşüncesinin Türk toplumundaki derin köklerine işaret eden Bediüzzaman’ı doğrular tarzda, bu günlerde Şerif Mardin vermektedir. Kemalist ideolojinin “iyi, doğru ve güzel”e dair bir şeyler üretemediğini belirten Mardin “İslâmî düşünce tarzı”nın bu boşluğu doldurduğunu, Cumhuriyet projesinin inşasında, cumhuriyet aydınını temsil eden öğretmen ile onun rakibi olan imamın rekabetinde öğretmenin kaybettiğini ifade ediyor. Ne acı! Cehaletin en büyük düşmanımız olarak kabul edildiği bir anda, toplumu dönüştürecek, eğitecek, yükseltecek iki unsurun karşı karşıya getirilmiş olması gerçekten pek hazin bir öyküdür.

İyiye, doğruya ve güzele ait ne varsa yıkıp yok etmek, yerine modernleşme-çağdaşlaşma kimliğiyle din dışı değerleri koymaya çalışmak Türk inkılâbının temel çıkmazlarından biri olmuştur. Bu bağlamda, “Öğretmenin imam karşısında mağlûp olması” Kemalist ideolojinin geldiği noktayı ve mağlûbiyetini ifade eden trajik bir değerlendirmedir. Bu trajedinin temel çatışması aydın-köylü, mektep-medrese, laik-antilaik tarafları arasında ve manevî değerler üzerinde yüz elli yıldan beri devam etmektedir. Bu mücadelede ‘öğretmen’ ve ‘imam’ birer semboldür. Öğretmen ilericiliğin, çağdaşlığın; imam ise gericiliğin, yobazlığın sembolü olarak lanse edilmiştir sürekli.

Meselâ; Cumhuriyet dönemi romanlarının temel konularından biridir “aydın-köylü çatışması.” Cumhuriyet aydınının görevi kendisiyle arasında derin farklılıklar bulunan Anadolu köylüsünü adam etmek, bilinçlendirmek, hizaya getirmektir. Yakup Kadri’nin ‘Yaban’ın da olduğu gibi ülkesi uğrunda sağ kolunu kaybettikten sonra bir Anadolu köyüne yerleşen Ahmet Celal, bu mücadeleci-vatansever aydın tiplerinden biridir. ‘Yaban’da, bu aydının ağzından Anadolu insanının kunduza, kediye, sansara, çakala, tarla faresine, sakat keçiye, tavuğa, gorile, salyangoza… benzetildiğini görürüz. Cumhuriyet romanlarında bu özelliklere sahip cahil köylülerle birlikte millî mücadeleye inanmayan, düşmanla işbirliği yapan hain, aç gözlü, yobaz din adamlarına, ham softalara rastlarız. Reşat Nuri’nin ‘Yeşil Gece’sinde Şahin Öğretmen, Halide Edip’in ‘Vurun Kahpeye’sinde de Aliye Öğretmen Ahmet Celal’in yerini alır. Bunlar, gelecek nesiller için hayatları pahasına, gericilerle ‘aydınlık’ mücadelesine girişmiş aydınlardır ve bu mücadelede Eyüp Hoca ve Fettah Hoca gibi gericiler hep karşılarında olmuş, cahil halk da bu gericileri desteklemiştir! ‘Yaban’da olduğu gibi Anadolu köylüsünü bu kadar kötü gösterme çabasının altında tek bir sebep yatar; o da Anadolu insanının kendi değerleriyle uyuşmayan inkılâpları bir türlü benimseyemeyişidir, kendisine rağmen yapılan ve kendisine dayatılan inkılâpları hazmedemeyişidir. Cumhuriyet elitinin çağdaşlaşma diyerek takdim ettiği projesinde dinî değerlere bağlı bir Anadolu tiplemesine yer yoktur. Köylü-aydın, mektep-medrese arasındaki bu çatışma cumhuriyetin temel paradoksu olarak günümüze kadar gelmiştir. Bu paradoksu aşmadan bugün yaşadığımız süreci de anlayabilmemiz ve çözebilmemiz zordur.

Netice olarak, Cumhuriyet projesinin başarısızlığından söz etmek tarihî, siyasî bir süreci içine alan bir çok soruyu da beraberinde getirecektir. “İyi, doğru ve güzel” hususunda medeniyetler kurarak kendini ispatlamış bir İslâmî yapıya ve geleneğe alternatif olma iddiasıyla ortaya çıkan Kemalist ideolojinin temel değerleri, bugün niçin tartışılmaya devam etmektedir? İkincisi: -Önder Sav’ın tavrında da görüldüğü gibi- kendilerini hâlâ milletin efendileri olarak görenler, bu memleketin hayrı için milletin değerleriyle çatışmaktan, kendi milletiyle didişen, kavga eden, kendi milletini küçümseyen, hor gören, aşağılayan bir görüntü sergilemekten ne zaman vazgeçecektir? soruları temel sorulardan sadece ikisidir.

03.06.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (27.05.2008) - Ankara kriterleri

  (20.05.2008) - İçimizdeki Ergenekon

  (13.05.2008) - Üzücü sorular

  (06.05.2008) - İslâm âlemi neresi?

  (22.04.2008) - Konjonktürel İslâmcılık

  (15.04.2008) - Temel yanılgımız

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır