"Gerçekten" haber verir 24 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Süleyman KÖSMENE

Kısa kısa cevaplar



İstanbul Yenibosna’dan Haşim Ekinci: “Anne karnında 4 aylık çocuk için fitre verilir mi?”

Henüz anne karnında bulunup, doğmamış olan çocuk için fitre vermek vacip değildir. Ancak siz verirseniz fazlınızdan vermiş olursunuz. Zayi olmaz. Sevaptan ve bereketten hâlî olmaz.

***

Ahmet Aslanbaş: “1- Kiraya verilen evlerin zekâtı olur mu? 2- Borçlu kimseler için zekât ibadeti nasıl olmalıdır?”

1- Kiraya verilen evlerin mülkiyet olarak kendisinin değil; kira gelirinin zekâtı olur. Kira gelirinin zekâtı yıllık olarak hesaplanır ve verilir. 2- Borçlu birisi önce borcunu öder. Sonra; geriye nisap miktarı parası kalırsa, parasının zekâtını hesaplar ve verir.

***

İsmet Aktaş: “Bir kimse imsak vaktinde uyanamayıp, tam sabah ezanı okunmaya başlayınca sahur için bir bardak su içmiş, tabiî ki bunu bilmediği için yapmış, yani ezan okunmaya devam ederken ezanın sonuna kadar bir şey yenilip içilebilir gibi bir bilgiye sahip olduğu için bunu yapmış. Böyle biri kaza mı tutmalı, yoksa kefaret mi?”

Ülkemizde sahur bitince sabah ezanı okunuyor. Ezanın başlangıcı sahurun bitiş saatidir. Ezan başladığında yemeyi ve içmeyi bitirmelidir. Ezan devam ederken yemeye veya içmeye devam eden orucunu tehlikeye atar.

Ancak bunu bilmeden ve sahurun bitmediği zannıyla yapan birisi için, bundan dolayı kefaret gerekmez. O gün orucuna devam eder. Ramazandan sonra ihtiyaten bir gün kaza eder.

***

Şanlıurfa’dan Mehmet Demir: “1- Bir fakire satılan mal veya verilen bir borcu; o fakir parayı veremiyorsa zengin o parayı zekâttan sayabilir ve düşebilir mi? 2- Zengin bir kayınpeder fakir bir damadına zekât olarak bir ev bağışlayabilir mi? Çünkü kayınpederin bağışlayacağı ev bilindiği gibi 81 gr altın miktarını geçtiği için o damat zengin sayılmaz mı?”

1- Zengin ve zekât yükümlüsü birisi, fakirden alacağı parayı almayıp zekâtına sayabilir. Yani alacağı parayı zekât niyetiyle o kişiye bağışlayabilir, o kişinin mülkiyetine geçirebilir. Bu bağış (mülkiyete geçirme) zekât niyetiyle olursa, zekât yerine geçer.

2- Nisap miktarı malının zekâtı bir ev tutan bir zengin, bu evi bir fakire vermekle zekâtını vermiş olur. Böylece fakir kişi ev sahibi olur. Evin 81 gram altından fazla olması ve 81 gramı geçtiği için artık o fakirin zengin sayılması gibi bir ince hesaba gerek yoktur. Çünkü ev aslî ihtiyaçtandır ve ihtiyaç için elde tutulan hiçbir eve zekât düşmez. Dolayısıyla sadece evi olup, başka bir şeyi olmayan birisi zengin sayılmaz.

***

Sibel Yıldız: “Biriktirdiğimiz paradan ev almak için her ay para ödüyoruz. Bu iki sene sürecek ve sonunda yine yüklü bir miktar para ödememiz gerekecek. Dolayısı ile şimdiden borçluyuz. Elimizdeki paranın ve altının zekâtını verecek miyiz?”

Borcunuz elbette öncelik taşıyor. Fakat hem borçlusunuz, hem elinizde nakit var! Bu çelişkiden kurtulmanız lâzım. Önce, elinizdeki nakit kadar borcunuzu bir ödeyin. Borçluysanız, elinizde nakit tutmayın, borcunuzu bu nakitle öncelikli olarak ve hemen ödeyin. Daha sonra paranız kalırsa ve kalan bu paranın üzerinden bir yıl geçerse, kalan para üzerinden zekât hesaplaması yapmalısınız.

***

Nuray Hanım: “Annem 10 Ağustos günü rahmetli oldu. 13 yıldır aklı ermeden yaşadı. Biz iki kız kardeş çok iyi baktık. Hep elimizden yedi içti, altını temizledik. Aklı ermediği için bakımı çok zordu... İlâç yazdılar. Ben ilâçları alıp geldim yutturdum ama nefes borusuna kaçırmışım. Gözümüzün önünde kalp krizi geçirmiş anlamadık. Bebe bisküvisiyle ilâçlarını verirken boğazına kaçırdım ve ambulans geldi zaten o anda kaybettik. Ben kendimi çok suçluyorum bu konuda... Son günü ölüm anında eziyet çektirdim gibi bilmeden. Bu konuda aydınlanmak istiyorum.”

Başınız sağolsun. Sizi tebrik ve tes’id ediyorum. Rahatsız olan annenize güzel muâmele yapmanız örnek bir davranış. Siz bunu başarmışsınız. Son andaki olayda sizin kusurunuz gözükmüyor. Takdir böyle imiş. Kendinizi hırpalamayın. Annenize bol bol duâ edin. Allah sizi annenize cennette kavuştursun. Âmin.

***

Zülal Kaya: “Evliyim. Ailemin borçları var ve şehir dışında okuyan kız kardeşim bulunmaktadır. Zekâtımın bir kısmını kız kardeşime verebilir miyim?”

Kız kardeşinize zekât vermeniz size iki kat sevap kazandırır. Birisi zekât sevabı, diğeri sıla-i rahim, yani akrabaya yakınlık gösterme sevabıdır. Siz her ikisine de talip olmuşsunuz. Dolayısıyla, okuyan kız kardeşinize öncelikli olarak zekâtınızı verebilirsiniz.

24.09.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (23.09.2008) - Kadir Gecesini araştırmak

  (21.09.2008) - İtikâf günleri

  (20.09.2008) - Adab ve ahlâk

  (18.09.2008) - Vesvese üzerine

  (17.09.2008) - Kısa kısa

  (16.09.2008) - Haset, gıpta ve kardeşlik!

  (15.09.2008) - Muhtelif konular

  (14.09.2008) - Allah’a sığınan bağışlanır

  (13.09.2008) - Zekâtın hikmeti üzerine

  (12.09.2008) - Kur’ân’da yeryüzü bitkileri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır