"Gerçekten" haber verir 14 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Sille-i millet sergisi



Tanzimat’tan Cumhuriyet’e kadar gerçekleştirilen seçimlerin safahatını anlatan çok önemli bir sergi İstanbul Taksim’de devam ediyor. Açıldığı günden bu yana yoğun ilgi gören sergi, aslında ‘yakın tarih yalanları’na da okkalı bir şamar indirmiş oluyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Kültür A.Ş.’nin organize ettiği sergi, her yönüyle ibret dolu. “Sine-i Millet Sergisi/ Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Seçim/ 1840-1950” başlıklı sergiyi bilhassa öğrencilerin ziyaret etmesinde fayda var. Çünkü, kısmen düzeltilmiş olsa da okullarda okutulan ‘resmî tarih’in ne kadar yanlışlarla dolu olduğunu bizzat görmüş olurlar.

Okul ders kitapları dışında tarih kitabı okumayan bir kişi bu serginin ismine bile itiraz edebilir. Öyle ya, 1840’larda ‘seçim’ olması mümkün mü? ‘Resmî tarih’e göre seçimler Osmanlı’dan sonra, Cumhuriyet döneminde başlamıştır. Okullarda öğretilen bilgi ancak bununla sınırlıdır. “Padişahların dediği dedik, astığı astık” olarak anlatılan bir dönemde ‘seçim’in ‘se’sinden bahsedilebilir mi?

Oysa bu sergiyi gezen herkes görecek ki, seçim tarihimiz anlatıldığı gibi Cumhuriyet dönemiyle başlamamıştır. Birinci ve İkinci Meşrûtiyet döneminde de çeşitli seçimler yapılmış, insanlar hürriyet yolunda küçümsenmeyecek gayretler sarfetmiştir. Ayrıntılardaki önemli bilgiler bir yana, sadece bu gerçeği görmek ve göstermek için çoluk-çocuk sergiye gidilmesi faydalıdır.

30 Ocak 2009 tarihine kadar devam edecek olan “Sine-i Millet Sergisi” bir bakıma ve belki de daha öncelikli olarak “Sille-i Millet Sergisi” olarak adlandırılabilir. Çünkü sergi gezildiğinde görülecek ki, ‘millete rağmen’ iş yapmak isteyenler her zaman ve zeminde milletin sillesine, tokadına maruz kalmışlardır. Hem de bu tokat öyle bir tesir icra etmiş ki, tokat yiyenler bir daha abad olamamışlar. Bunu en güzel anlatan da, Ferit Kam’a atfedilen “Hak sillesinin sadâsı yoktur / Bir vurdu mu hiç devâsı yoktur” tesbitidir.

Cumhuriyetin ilânından belli bir süre sonra hür ve serbest seçimlerin askıya alındığı malûm. Tek parti devrinde yapılan seçimlerin ne kadar seçim olduğu tartışılır. Muhalefetin olmadığı bir seçim, ne kadar ‘seçim’ olabilir ki? Ama 1950’deki hür seçimle birlikte, ‘millete rağmen millet için’ kararlar alanlar öyle bir tokat yemiş ki aradan çeyrek asır geçtikten sonra ibret olmaya devam ediyor. CHP’nin ‘tek parti’ olarak seçimlere katıldığı 1950 öncesinde oyların açık, sayımların da gizli yapıldığını bir daha hatırlayalım ve hatırlatalım. İşte, ‘sille-i millet’e maruz kalanlar o devrin ‘tek parti’si olan CHP yöneticileri olmuş. İbretlik olması gerekir ki, hâlâ o tokadın acısını yüzlerinde hisseden CHP, bir türlü milletle barışamıyor. Milletin arzu ve isteklerine karşı çıkmak bu partinin genlerinde olsa gerek.

Bilhassa İstanbul’da ikamet edenlerin kaçırmaması gereken sergi, Taksim-İstiklal Caddesi başlangıcındaki “Maksem”de devam ediyor.

Bu vesile ile serginin İstanbul dışındaki illerde de tekrarlanmasını KÜLTÜR A.Ş. yöneticilerinden talep etmiş olalım. Düzenlensin ki, herkes yalanlar ile gerçekleri ayırsın ve ‘millet tokadı’nın nasıl tesis ettiğini de görmüş olsun...

14.01.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (13.01.2009) - Kalabalıklarda yalnız kalmak

  (12.01.2009) - Fıtrata bir adım daha

  (11.01.2009) - Susanlar da suçlu

  (10.01.2009) - Darbeyi müstahdemler mi yapar?

  (09.01.2009) - Obama, Gazze’deki katliâmı gör!

  (08.01.2009) - Temiz kalan kimse yok mu?

  (07.01.2009) - Seçim uğruna katliâm olur mu?

  (06.01.2009) - Filistinli olmak nasıl bir şey?

  (05.01.2009) - Duyarsızlığa ‘dur’ diyelim

  (04.01.2009) - Gördünüz, yıkılmadı işte

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır