"Gerçekten" haber verir 18 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Dünya yanlış filmi izliyor



azze’de yaşanan katliâma tepkiler artarak devam ederken, İsrail de dünyayı karşısına almak pahasına yanlıştaki ısrarını sürdürüyor. Öyle ki, İsrailli bir TV sunucusu bile bu yanlışa ‘isyan’ edip, “Bizim sadece bir ölümüze karşılık Gazze’de 350 kişi öldü. Durum böyleyken dünyayı bunun ‘adil bir operasyon’ olduğuna iknâ etmek zor” demiş. (Vatan g. 15 Ocak 2009) Böyle dediği için ‘onuncu köy’e kovulması için imza kampanyası başlatıldığı halde, Channel 2’nin sunucusu Yonit Levy geri adım atmamış.

Gazze’deki çocukların ‘şokta’ olduğu (Yeni Asya, 15 Ocak 2009) ifade ediliyor ki, başka türlü olması da mümkün değil. Bırakın Gazze’yi, katliâmı TV’lerden izleyen dünya çocukları da şokta. İnanın, çocuklarımıza bu kanlı katliâmı izah edemediğimiz ve edemeyeceğimiz için biz de şoktayız.

Genelde Filistin, özelde de Gazze’de yaşananları sözle anlatmak imkân haricinde olduğu için devreye ‘çizgi’ giriyor. Çok sayıda karikatürist, Gazze’de yaşananları belki de uzun yazılardan daha özlüce çizgileriyle özetliyorlar. Gazetemizin karikatüristi İbrahim Özdabak da gerçekten bu konuda çok başarılı karikatürlere imza attı. Hepsi birbirinden ibretlik karikatürlerden biri de 14 Ocak 2009’da yayınlandı. İlgili karikatürde, sinemalarda “Gazze” filminin vizyonda olduğu anlatılıyor ve “Tüm zamanların seyirci rekoru” notuyla sunuluyordu. “Gişe”nin önündeki kuyruk da ibretlik... Neşeli yüzleriyle baylar ve bayanlar “Gazze” filmini izlemek için sıraya girmiş... Bilhassa, ülke yöneticilerinin Gazze katliâmı sonrasındaki tavrı bundan daha güzel ifade edilebilir mi?

Söz filmden açılmışken, dünyanın yanlış filmi izlediğini ifade etmek isteriz. Gazze’de yaşananları anlamak için ‘film’ izlemek isteyen dünya, daha önce bu konuda hazırlanmış gerçek filmleri izleyebilir. Bunlardan biri de “Filistinli Zehra’nın Gözleri” filmi olsa gerek. Filmde İsrail’li bir komutanın, sakat oğlu için Filistinli çocukları kaçırıp organlarını çalması ve ona bağlı olarak gelişen hadiseler anlatılıyor. Tabiî burada önemli olan filmin konusu. Yoksa, teknik anlamda filmin kalitesini tartışmak başka bir konu.

İlginç olan bir yön de, yıllar önce hazırlanan bu film, hazırlandığı İran dışında -bilebildiğim kadarıyla- sadece Belçika’da bir defa vizyona girmiş ve orada da İsrail’in baskıları sonrası vizyondan kaldırılmış. Türkiye’de de bazı TV kanalları bu filmi yayınladı, ama sinemalarda hiç vizyona girmedi.

Gerçi filmin sonunda fetva verilmeyen bir ‘intihar saldırısı’ var, ama İsrail’in Filistinlilere yaptığı zulmü kısmen de olsa anlamak için böyle filmlerin vizyona girebilmesi lâzım. Tahmin ediyorum ki bu dönemde bu film vizyona girse, pek çok eksiklerine rağmen sadece Türkiye’de değil, başka ülkelerde de gişe rekoru kırabilir.

Hayalî “Gazze” filmini izlemek için ‘gişe’lerde kuyruğa girenler, Gazze’de yaşananları kısmen anlamamıza yardımcı olacak gerçek filmleri izleyebilmiş olsa belki de “Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın” demekten vazgeçecek.

Bu vesile ile Türkiye Yazarlar Birliği tarafından “2008’in karikatüristi” seçilen Özdabak’ı da tebrik edelim ve ülkeleri idare eden idarecilerin bir an önce gerçekleri görmesini dileyelim...

18.01.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (17.01.2009) - Sizi ne inandırır?

  (16.01.2009) - Herkesin ‘Ergenekon’u kendine

  (15.01.2009) - ‘İnsanlık’ İsrail’i yenecek

  (14.01.2009) - Sille-i millet sergisi

  (13.01.2009) - Kalabalıklarda yalnız kalmak

  (12.01.2009) - Fıtrata bir adım daha

  (11.01.2009) - Susanlar da suçlu

  (10.01.2009) - Darbeyi müstahdemler mi yapar?

  (09.01.2009) - Obama, Gazze’deki katliâmı gör!

  (08.01.2009) - Temiz kalan kimse yok mu?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır