"Gerçekten" haber verir 22 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Adaletle hükmet!



Dünyanın ‘jandarması’ Amerika, nihayet George W. Bush’dan kurtulup yeni başkanına kavuştu. Yeni Başkan Barack Hüseyin Obama, pek çok noktada eski ABD başkanlarından farklı. Müslüman bir babanın oğlu olması yanında, aynı zamanda Amerika tarihinde yıllarca ırk ayrımına maruz kalmış siyahî bir başkan.

Değişik renk, ırk ve dinlere mensup insanların yaşadığı Amerika’da, siyahî bir ismin başkan seçilmesi başlı başına bir değişim işareti. Çünkü Obama’nın da hatırlattığı üzere, babası sırf ‘derisinin rengi/siyah oluşu sebebiyle’ gittiği lokantada hizmet alamamış. Amerika çok eski olmayan tarihlerde insanları ‘siyah’ ve ‘beyaz’ olanlar diye ikiye ayıran bir ülkeydi. Yakın zamana kadar ‘siyah’ların otobüse ön kapıdan binmesi ve herhangi bir beyaz ayaktayken oturması yasaktı. Böyle bir ülkenin değişerek bu günlere gelmesi ve siyahî bir ismi başkanlık koltuğuna oturtması hakikaten sürprizdir.

Türkiye’de yaşayan ‘azgın azınlığın’ bunu anlaması ve kabullenmesi kolay değildir. Nitekim, bu azgın azınlık; her zaman milletin tercihine karşı çıkmış, seçtiklerini ya çalışamaz hale getirmiş ya da ihtilâllerle devirmiş maalesef. Haliyle, dünyayı etkileyen değişim rüzgârlarının, Türkiye’yi etkilememesi de mümkün değil. Ülkemizdeki değişime biraz da bu nazarla bakmakta fayda var.

Bu konudaki tartışmalar Obama’nın aday olduğu gün başlamıştı. Başkan olmasına ihtimal verilmiyordu, ama kaderin sevkiyle başkanlık koltuğuna oturdu. Şimdi bütün gözler onun üzerinde olacak. Elindeki maddî güç sebebiyle herkes ne dediğine bakacak, bazıları onun sözlerinin arkaplanını çözmeye çalışacak, vs...

Yemin edip göreve başlaması esnasında yaptığı konuşma ve verdiği ilk mesajlar ‘iyimser’likle karşılandı. Ama bu iyimserlik, “Bush gitti, Obama geldi. Her şey ‘fıstık gibi’ olacak” anlamına gelen bir iyimserlik değil. Aksine, ihtiyatı elden bırakmayan bir iyimserlik söz konusu.

Yeni başkandan her ülkenin farklı talepleri olacak. Türkiye’yi idare edenler, milletin taleplerine karşılık “Burada ‘bakkal’ idare etmiyoruz. Devlet idare ediyoruz, bu işler kolay değil” anlamında sözler sarfediyor. Bu pencereden bakılınca Obama da, “Burada gros market idare etmiyoruz, dünyanın ‘jandarması’ olan büyük bir ülkeyi idare ediyoruz” diyebilir ve bu sütrenin arkasına sığınarak ‘insanlığın’ adalet taleplerini ötelemek isteyebilir.

Keşke maddî gücü elinde bulunduran Amerika, uluslar arası ifsat şebekelerinin tuzağına düşmese de ‘kuvvetli’den değil ‘haklı’dan yana tavır alsa. Bizim teklifimizi duyacak değil, ama dua yerine geçmesi için ifade edelim: Sayın Başkan Obama! Her işte ‘adalet’i esas al. Dünya ülkeleriyle ilişkilerde de Osmanlı Devleti sana örnek olsun. Eğer attığın adımlarda ‘adalet’i esas alabilirsen, ‘ilk siyahî başkan’ olarak tarihe geçmiş olmanın yanı sıra ‘dünya barışını temin eden başkan’ olarak da tarihe geçebilirsin.

Bütün temennimiz, ‘gelen’in ‘giden’i aratmaması. Bu konuda ümitliyiz. Aksi halde sadece Obama’ya oy veren Amerikan vatandaşları değil, ‘insanlık’ sukut-u hayale/hayal kırıklığına uğrar.

22.01.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (21.01.2009) - Bu kan yerde kalan değil!

  (20.01.2009) - Neyi ‘doğru’ yaptınız ki?

  (19.01.2009) - Doğru söz, doğru adım

  (18.01.2009) - Dünya yanlış filmi izliyor

  (17.01.2009) - Sizi ne inandırır?

  (16.01.2009) - Herkesin ‘Ergenekon’u kendine

  (15.01.2009) - ‘İnsanlık’ İsrail’i yenecek

  (14.01.2009) - Sille-i millet sergisi

  (13.01.2009) - Kalabalıklarda yalnız kalmak

  (12.01.2009) - Fıtrata bir adım daha

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır