"Gerçekten" haber verir 28 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Buzdağının tepesi



Ergenekon soruşturmasıyla ilgili olarak devam eden tartışmalar ibretle ve hayretle izleniyor. Bir yandan tutuklu sanıkların mahkemesi devam ediyor, öte yandan da bu dâvâya “terör örgütü dâvâsı” denilmesi istenmiyor.

Bazı kurum ve kuruluşlar da ‘meşhur’ isimlerin tutuklanmasına itiraz ediyor. Bunu yaparken de kamuoyuna şirin görünmek için, “Biz ‘suçlu’ olanları savunmayız. Ama şu anda suçlulukları ispat edilmediğine göre yargılanmaları tutuksuz olarak devam etsin. Mahkûm olurlarsa bey ya da paşa gibi gidip cezalarını çekerler” anlamına gelecek beyanlarda bulunuluyor. Nitekim bu beyanlar kısmen etkili oluyor ve bazı ‘meşhur’ şüpheliler ya serbest bırakılıyor ya da tutukluluk hâlleri ‘hastahane’lerde devam ediyor.

En başta ve en sonda şunu ifade etmek isteriz ki, herkes suçu ispat edilinceye kadar masumdur. Ancak bu kural niçin sadece ‘meşhur’ olanlar için kullanılmak istensin? Tutuklu bulunan sanıkların tamamı için geçerli olması gereken bir ‘kural’ niçin sadece bazı özel isimler için uygulansın?

Adalet sisteminde sıkıntılar olduğu herkesin malûmu. Fakat bu durum, bugünün meselesi değil. Eğer bu sıkıntılar ortadan kaldırılmak isteniyorsa, kişilerden bağımsız olarak düşünülmeli adaletin kısa sürede tecellisi temin edilmelidir. Bunca yıl geciken adaletten en fazla şikâyet edilirken, bugün konuşanlar niçin sustu? Ve bugün “yargı bağımsız değil” diye beyanlarda bulunan ünlü hukukçu ve ünlü bürokratlar, yıllardan beri bu durumu görmediler mi?

Jitem mensubu olduğu da ifade edilen eski bir PKK itirafçısının beyanlarını okuyunca, (Taraf, 27 Ocak 2009) Ergenekon soruşturmasıyla ortaya çıkan ‘bilgi’lerin, ancak ve ancak ‘buzdağının tepesi’ olabileceği akla geliyor. Yurt dışında yaşayan itirafçı öyle hadiseler anlatıyor, öyle iddialar dile getiriyor ki; bu iddiaların yarısının yarısı doğru olsa, derinlerde çok büyük bir ‘buzdağı’ olduğu söylenebilir.

Hür ve demokrat olan bir ülkede, böyle iddialar gündeme geldiğinde yer yerinden oynaması lâzım. Fakat ülkemizde bu iddialar karşısında sanki dile getirilmemiş, yayınlanmamış, kimse duymamış-görmemiş tavrı sergileniyor. Elbette bu iddialar inkâr edilebilir, ama bu da yapılmıyor. Belki ‘unutulmaya’ mahkûm edilmek isteniyor, ama böyle iddiaların karşılıksız kalması, ‘yalanlanamaması’ ya da geçiştirilmesi millet nezdinde güvenin sarsılmasına sebep olur ve oluyor. Dile getirilen iddialar karşısında “Yok, bunların hiçbiri olmamıştır ve olamaz” diyenler kaç kişidir? Muhtemelen ekseriyet, böyle çirkin hadiselerin “olabileceğine” ihtimal veriyordur.

Türkiye’yi idare edenlere bir defa daha sesleniyoruz: Lütfen, ya dile getirilen bu iddiaların “kuru iftira” olduğunu delilleriyle ve şahitleriyle açıklayın, ya da bu iddialarla ilgili olarak bir ‘işlem’ yapın. Yalnız bu ‘işlem’, bu ve benzeri iddiaların yayınlanmasına ‘yayın yasağı’ koymak şeklinde değil, iddiaların gerçek olup olmadığını anlamak için atılan adımlar şeklinde olsun.

Keşke bu iddialar ‘kuru iftira’ olmuş olsa...

28.01.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (27.01.2009) - Eyvah, başörtülüler sınavda!

  (26.01.2009) - Zehir eken ne biçer?

  (25.01.2009) - Krizden geriye ne kalır?

  (24.01.2009) - Tehlikenin farkında mıyız?

  (23.01.2009) - Ergenekon ‘dalga’ları

  (22.01.2009) - Adaletle hükmet!

  (21.01.2009) - Bu kan yerde kalan değil!

  (20.01.2009) - Neyi ‘doğru’ yaptınız ki?

  (19.01.2009) - Doğru söz, doğru adım

  (18.01.2009) - Dünya yanlış filmi izliyor

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır