"Gerçekten" haber verir 20 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Neyi ‘doğru’ yaptınız ki?



Dünyanın rahata ve huzura kavuşmasını istemeyen ‘ifsat şebekeleri’ her fırsatta yeni kargaşa üreterek insanları meşgul ediyor. Tam ‘dünya huzura kavuştu, kavuşuyor’ derken yeni bir savaş çıkarıyorlar ve silâh tüccarlarının ekmeğine yağ sürüyorlar.

Ömürleri boyunca savaşanlar, güya barış için çalıştıklarını da iddia ediyorlar ki insanın ağırına giden de bu oluyor. Meselâ bugün görevini yeni seçilen halefine bırakacak olan ABD’nin ‘eski başkanı’ George W. Bush, hemen her konuşmasında ‘barış’tan bahseder. Onun iddiasına göre attığı her adım, ‘dünya barışını temin için’dir. Ata sözünde olduğu gibi, kişinin ‘söz’üne değil, ‘iş’ini bakılacak olursa; Bush ve ekibinin dünya barışını katlettiği, kendi menfaatleri doğrultusunda dünyayı ateşe verdikleri görülür.

Elbette “Basra ya da Bağdat harap olduktan sonra” yaptıkları hatanın farkına varırlar, ama bu pişmanlık fayda verir mi? Her ne kadar Bush, ‘veda konuşması’nda yaptıkları yanlışları savunmaya devam etse de, ‘ekibi’ sayılan İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, “terörle savaş” adı verilen doktrinin bir hata olduğunu söylemiş. (Taraf, 16 Ocak 2009)

İlgili haber özetle şöyle: “Guardian gazetesinde yayımlanan makalesinde Miliband, terörle savaş stratejisinin yapıcı olmadığını, Batı’ya muhalif ortak bir dâvâ oluşturmak isteyen kesimlerin ekmeğine yağ sürdüğünü söyledi. David Miliband, yazısında Batı’nın, karşı karşıya olduğu tehditlerden kurtulmak için önüne geleni öldüremeyeceğini savunuyor. ‘Bu doktrinin yarardan çok zarar getirip getir-mediğine tarih karar verecek’ diyen Miliband, şu ifadeleri kullanıyor: ‘Terörle savaş’a çağrı, bir silâhlanma çağrısıydı, ortak tek bir düşman karşısında savaşmak için dayanışmaya gitme çabasıydı. (...) Teröre hukuk devletini yücelterek karşılık vermeli-yiz, önemsizleştirerek değil. Çünkü hukuk devleti, demokratik toplumun temel taşlarından biridir. İnsan hak ve özgürlüklerine taahhütlerimizi gerek ülke içinde, gerekse dışında yerine getirmeliyiz. Guantanamo’dan alınan ders budur ve bu sebeple müstakbel başkan Obama’nın üssü kapatma kararını memnuniyetle karşılıyoruz.”

Irak, Afganistan ya da benzer krizlerde olduğu gibi ‘uygar dünya’nın yanlış yaptığını anlaması için bunca masumun kanının akmasına gerek var mıydı? Hadi aktı diyelim, ‘uygar dünya’ yaptığı bu yanlıştan gerçek anlamda ‘ders almıştır’ diyebilir miyiz?

Keşke öyle diyebilseydik. Elbette ki ‘hata’dan dönmek büyük bir fazilettir, ama aynı hatayı tekrarlamayı nasıl izah edeceğiz? Diyelim ki Irak’ta, Afganistan’da ya da dünyanın başka bir yerindeki ‘hata’dan ders alındı ve bu şekilde ‘özür’ dilendi. Peki halihazırda devam eden Gazze katliâmı karşısındaki suskunluğu nasıl izah edeceğiz?

“Uygar dünya”nın hata yaptığını anlaması için Gazze’de bir tane dahi olsa taş üstünde taş, omuz üstünde baş kalmamalı mı? Geçmişte yaptıklarına ve hali hazırda yaptıklarına bakarak, ‘uygar dünya’nın yanlışta ısrar ettiğini söylemek mümkün. Bir konuda ‘özür’ beyan ederek kendilerini temize çıkaracaklarını düşünüyorlarsa yanılıyorlar.

İnsanlık tarihi, zalimlerle birlikte zalime yardım edenleri de hayırla yad etmeyecek...

20.01.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (19.01.2009) - Doğru söz, doğru adım

  (18.01.2009) - Dünya yanlış filmi izliyor

  (17.01.2009) - Sizi ne inandırır?

  (16.01.2009) - Herkesin ‘Ergenekon’u kendine

  (15.01.2009) - ‘İnsanlık’ İsrail’i yenecek

  (14.01.2009) - Sille-i millet sergisi

  (13.01.2009) - Kalabalıklarda yalnız kalmak

  (12.01.2009) - Fıtrata bir adım daha

  (11.01.2009) - Susanlar da suçlu

  (10.01.2009) - Darbeyi müstahdemler mi yapar?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır