"Gerçekten" haber verir 25 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Krizden geriye ne kalır?



Temel meseleleri bir neticeye bağlayamadığımız için, benzer problemlerin etrafında dönüp duruyoruz. Amerika merkezli olarak patlak veren ‘finansal ekonomik kriz’in ülkemize ulaşması ve piyasaları tahrip etmesi de bu ihmâlimizin bir neticesi.

Dünyanın en büyük bankaları ve finans merkezleri sarsılırken Türkiye, ‘Krizin bizi etkileyip etkilemeyeceğini’ tartıştı. Oysa bu tartışmanın yerine; ‘Yaklaşan krize karşı nasıl tedbirler alabiliriz?’ sorusuna cevap aransaydı belki de bugün daha farklı bir konumda olabilirdik. Bu cümleden olarak Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da şikâyetçi olduğu üzere ‘faiz indirme’ konusunda bile çok geç kalındı. Öyle ki Türkiye hâlâ dünyanın en yüksek faizini veren ülke durumunda. Elbette kendimize has eksiklikler, ekonominin sağlam temellere oturmayışı bu yaranın bir sebebi, ama ‘faiz çetesi’nin tesiri de göz ardı edilebilir mi?

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Mustafa Koç da derneğin “39. Genel Kurul”unda yaptığı konuşmada, özetle; “Kriz belirtileri çıktığında biz türbanla meşguldük” demiş. (Milliyet, 23 Ocak 2009) Tabiî ki bu tesbit farklı değerlendirmelere sebep olabilir. “Türban/ başörtüsü konusuna kilitlendik ve bu sebeple krize hazırlıksız yakalandık” şeklinde yorumlayanlar olabileceği gibi, “Hükümet ‘türban’la ilgilendiği kadar, krizle ilgilenmedi” şeklinde değerlendirenler de olabilir.

Nasreddin Hoca gibi, her iki değerlendirmeyi yapanlara da “Sen de haklı olabilirsin” demek mümkün mü? Elbette ‘türban’ denilen ve özünde “başörtüsü yasağı” olan bir uygulama Türkiye’nin gündeminde olmasa, onun yerine ekonomi ya da siyasî konular tartışılsa iyi olur. Ama “Başörtüsü yasağı önemli değil, varsın devam etsin. Biz ekonomiye bakalım” tavrını anlamak ve kabul etmek mümkün değil. Bunun yerine, “Şu yasağı bir an önce sona erdirelim. Bu yasak 2009 Türkiye’sine yakışmıyor. Hem dünyada eşi ve benzeri olmayan bir yasak. Hürriyetleri kâmil mânâda geliştirelim ki sıra ekonomiye gelsin” demek en doğrusu.

Nihayetinde devam etmekte olan bu ekonomik kriz de bir gün sona erecek. Peki ondan sonraki gündemimiz ne olacak? Yine kısır çekişmeler ve boş tartışmalarla mı yıllarımızı heba edeceğiz? Böyle olmasını istemiyorsak, çeyrek asırdan beri devam eden inatlaşmayı bir kenara bırakalım. Hak, hukuk, adalet ve özgürlük anlayışı temelinde bir araya gelelim ve bu kavramların Türkiye’nin önünü açıp ufkunu genişleteceğini görelim. Bunu başaramazsak kriz gelir, kriz gider ve biz yine bir arpa boyu yol alamamış oluruz.

Maddî krizlerin aşılması bir iki yıl alıyorsa, sosyal ve siyasî krizlerin aşılması on yıllar alıyor. Bunu görmek için 12 Eylül’ün sebep olduğu siyasî parçalanmaya bakmak yeterli olur. Kurduğu tuzaklarla ‘merkez sağ’ı dağıtan 12 Eylül yönetiminin sebep olduğu zararlar aradan çeyrek asır geçtiği hâlde telâfi edilemedi. Aynı şekilde 28 Şubat süreci de siyasetçiye olan güveni dağıttı. Bu krizlerin aşılması ‘para’ ile de mümkün olmuyor.

O hâlde, temeldeki sıkıntıları görelim ve önce onlara göre çare arayalım.

25.01.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.01.2009) - Tehlikenin farkında mıyız?

  (23.01.2009) - Ergenekon ‘dalga’ları

  (22.01.2009) - Adaletle hükmet!

  (21.01.2009) - Bu kan yerde kalan değil!

  (20.01.2009) - Neyi ‘doğru’ yaptınız ki?

  (19.01.2009) - Doğru söz, doğru adım

  (18.01.2009) - Dünya yanlış filmi izliyor

  (17.01.2009) - Sizi ne inandırır?

  (16.01.2009) - Herkesin ‘Ergenekon’u kendine

  (15.01.2009) - ‘İnsanlık’ İsrail’i yenecek

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır