"Gerçekten" haber verir 30 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Petrolümüz yok, ama denizimiz var



Haklı olarak, ‘Petrol ile denizin kıyaslanması da nereden çıktı?’ diyenler olabilir. Hemen ifade edelim ki, bu kıyaslamayı biz değil, ‘denizciler’ yapıyor.

Bilindiği üzere klişeleşmiş bir tesbitimiz var: Ülkemiz, üç tarafı denizlerle çevrili olduğu halde denizden yeterince istifade edemiyor! Bu tesbitin aksini iddia eden var mı? ‘Uzman’ olsun olmasın hemen herkes ‘deniz’lerimizden istifade edemediğimiz noktasında hemfikir.

Türkiye’nin en kalabalık şehri olan İstanbul’da bile “denizi görmeyenlerin oranının yüzde 14 olduğu” ifade ediliyor ki, bu bilgi doğru ise vay halimize! Muhtemelen doğrudur, çünkü bazı belediyeler yaz aylarında ‘denizle tanışma’ gezileri düzenliyor ve binlerce kişi bu gezilere katılıyor. Demek ki denizi seviyoruz, ama bu sevgi sözde kalıyor...

Denizlerden istifade etme noktasında rakiplerimizle yarışamıyoruz. Hem deniz ürünleri noktasında hem de ulaşım noktasında çok gerilerdeyiz. Son yıllarda bu konuda epey adımlar atıldı, ama olması gereken noktadan çok uzağız. Denizin ikiye böldüğü İstanbul’da bile deniz ulaşımının payının ne kadar az ve yetersiz olduğunu düşünün. Bunca tartışmalarla ‘köprü’ler yapıyoruz, ama belki de hiç tartışmalara sebep olmayacak olan deniz ulaşımını geliştirmeyi düşünmüyoruz. Aynı şey, Karadeniz ya da denize kıyısı olan Ege ve Akdeniz illeri için de geçerli. Meselâ İstanbul’dan hareketle Karadeniz kıyısındaki belli başlı şehirlere uğrayacak bir yolcu ya da ‘araba vapuru / feribot’u hizmete sunamadık. Üstelik Başbakan bu konuda çok defa söz verdiği halde!

‘Akıl için bir’ olan bu yollar denenmediği için ortaya başka ciddî iddialar atılıyor. Meselâ, demir yollarının ‘oto üreticileri’ tarafından engellendiği ya da oto yolların yapımını ‘lastik üreticileri’nin desteklediği gibi iddiâlar. Belki bu iddialar gülünüp geçilecek sözlerdir, ama yöneticiler ‘doğru olan’ı değil de ‘yanlış olan’ı yapmayı tercih ettikçe bu iddialar taraftar bulmaya devam eder.

Bütün dünyayı kasıp kavuran finansal ve ekonomik kriz sonrası, denizcilik sektörü de çok ciddî yaralar almış durumda. Gerek yük taşıma ücretleri ve gerekse sektörün diğer faaliyetleri durma noktasına gelmiş. Ama denizciler bunun bir fırsata dönüşebileceğini düşünüyor. Tabiî akıllı adımlar atılması şartıyla.

Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Erol Yücel, deniz ve petrol kıyaslamasını yaparken şöyle demiş: “Deniz aslında bir hayattır. Denizi iyi anlamak, denizi iyi görmek, denizi iyi tanımak lâzım. Meselâ bir ekonomik değer olarak ele aldığımızda, Türkiye’nin bir petrol ülkesi olmadığından yakınıyoruz. Acaba Türkiye petrol ülkesi olsaydı, bugünkü sanayileşmemizi yapabilir miydik? Başka gelişmeleri hayata geçirebilir miydik? Yoksa tembel bir Ortadoğu ülkesi mi olurduk? Bir gün petrol de bitecek; ama denizin, denizciliğin bitmesi söz konusu değil.” (Vira [Deniz Kültürü ve Haber-Yorum Dergisi], Ocak 2009)

Denizin içinde olan, ama bunun farkında olmayan ‘balık’lar gibi olmayalım. Denizlerimizden en iyi şekilde istifade edelim. Bunun için de önce ‘deniz’lerimizi görelim, ayağımız ‘su’ya değsin...

30.01.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (29.01.2009) - Tecrübeyi dinleyelim

  (28.01.2009) - Buzdağının tepesi

  (27.01.2009) - Eyvah, başörtülüler sınavda!

  (26.01.2009) - Zehir eken ne biçer?

  (25.01.2009) - Krizden geriye ne kalır?

  (24.01.2009) - Tehlikenin farkında mıyız?

  (23.01.2009) - Ergenekon ‘dalga’ları

  (22.01.2009) - Adaletle hükmet!

  (21.01.2009) - Bu kan yerde kalan değil!

  (20.01.2009) - Neyi ‘doğru’ yaptınız ki?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır