"Gerçekten" haber verir 03 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Bütün ihtilâllerin başı



Sigara alışkanlığı için “bütün kötülüklerin başı” denildiğini hatırlarsınız. Çünkü sigara ‘zararsız’ görülür, ama hem insan sağlığını hem de cebini yakıp ‘kül’ eder, içeni eritir ve bitirir. “Kötülüklerin başı” olması biraz da başlangıçta ‘zararsız’ görülmesinden kaynaklanır. “Bu kadar ‘küçük’ bir zarardan ne çıkar?” diyen insanlar sigara tiryakisi olduktan sonra bu kötü alışkanlıktan kurtulamaz ve bazıları da maalesef alkollü içkilere kadar işi ileri götürür.

Sosyal hayatı zehirleyen ‘alışkanlık’ların başında da ihtilâlci anlayış gelir. Bu anlayışa göre, demokrasiyi hazmedemeyenler her fırsatta yönetime el koymayı kendileri için ‘doğuştan hak’ olarak görürler. Bunun için de siyasetçiyi ve siyaseti kötülerler, tam ülke ‘uçurumdan yuvarlanmak üzereyken’ ihtilâl yaparlar ve ülkeyi ‘uçurum’a düşmekten kurtarırlar! 27 Mayıs 1960 ve 12 Eylül 1980 ihtilâllerinde olduğu gibi.

Tabiî ki ihtilâllerin zararlarını saymaya gerek görmüyoruz. Bunca ‘başarılı’ ihtilâl ve ihtilâl denemelerinden sonra hâlâ “Bizi ancak ihtilâller, darbeler, askerî yönetimler kurtarır” diyen ‘insan’lar varsa, onları tarihe ve ‘vicdan’lara havale ederiz.

Devam eden Ergenekon soruşturması çerçevesinde ihtilâller yeniden gündeme taşındı. Buna mecburuz, çünkü Ergenekon yapılanmalarını ihtilâlci anlayıştan ayrı düşünmek mümkün değil. Acaba Ergenekon konusunda kamuoyuyla paylaşılan bilgiler, gerçeklerin ne kadarlık bir kısmını oluşturuyor? Hemen her gün ortaya çıkan yeni bilgi ve belgelerle anlaşılıyor ki millet aleyhine büyük bir tuzak kurulmuş. Keşke bu tuzağa, tuzağı kuranlar düşse...

DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, konu ile ilgili olarak verdiği bir röportajda, çok önemli bir noktaya dikkat çekmiş. “Ergenekon(un) mağduru her zaman demokrat düşüncedir” diyen Soylu, iddiasını şöyle delillendirmiş: “(27 Mayıs) 1960, 12 Eylül ve 28 Şubat tipik bir Ergenekon’dur. 28 Şubat sürecinde milletvekili transferleri, tehditler, provokasyonlar, kurulan havuzlar, kimlerin para aktardığı, kimin bu paralar vasıtasıyla siyasî sistemin gücünü elde etmeye çalıştığı Ergenekon kapsamında aydınlatılmalı.” (Yeni Şafak, 2 Şubat 2009)

Buna karşın çarenin siyaset kurumunu güçlendirmek olduğuna da dikkat çeken Soylu, “Genelkurmay Başkanlığını Millî Savunma Bakanlığına bağlarsınız, bu iş çözülür, siyaset kurumu Türkiye’nin en güçlü kurumu hâline gelir” demiş.

Doğrusu, Ergenekon soruşturmasıyla ortaya çıkan ‘bilgi’ler karşısında şaşırmamak lâzım. Sadece bu hadiselerin 5-10 yılla alâkalı işler olmadığını, aksine Soylu’nun da işaret ettiği gibi bu yapılanmanın eski yıllara uzandığını görmek gerekir. Geçmiş yıllardaki yapılanmaların adı farklı olabilir ya da adı konulmamış da olabilir. Ama bütün ihtilâlci anlayışların temelinde aynı anlayış vardır.

20 ya da 30 yıl önce işlenen bazı fail-i meçhul cinayetlerin de Ergenekon yapılanmasıyla irtibatlı olduğu noktasında iddialar var. Belki de çok daha gerileri, belki de 50, hatta 100 yıl önceki karanlık ilişkileri de araştırmak gerekir. Unutmayalım; bütün ihtilâllerin, bütün provokasyonların temelinde ‘Ergenekoncu anlayış’ vardır.

03.02.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (02.02.2009) - Sizi bu borçlar yakacak

  (01.02.2009) - Sıradaki adımlar atılsın

  (31.01.2009) - Yanına kâr kalmasın

  (30.01.2009) - Petrolümüz yok, ama denizimiz var

  (29.01.2009) - Tecrübeyi dinleyelim

  (28.01.2009) - Buzdağının tepesi

  (27.01.2009) - Eyvah, başörtülüler sınavda!

  (26.01.2009) - Zehir eken ne biçer?

  (25.01.2009) - Krizden geriye ne kalır?

  (24.01.2009) - Tehlikenin farkında mıyız?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır